Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Όταν η Κουκουμίτσα θα λέγεται Καταρίτσα!

Γράφει ο Κυριάκος Τσιπούρας

         Υποθετικά κάπως έτσι στο μέλλον θα ονομάζαμε το νησάκι(*1)  ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, που βρίσκεται στην ζώνη προστασίας του Αμβρακικού κόλπου στην Βόνιτσα, εμείς οι Έλληνες δηλώνοντας ότι δίνουμε τα πάντα για λίγα χρήματα σε επενδυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα. 
      Έτσι θα δείχναμε την ευχαριστία μας στην δήθεν αναπτυξιακή τουριστική ή οικιστική πρόταση που δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία, την προστασία βιοτόπων και διεθνών περιβαλλοντικών κανόνων, ότι κολακεύουμε για επενδύσεις βασιζόμενοι στην ματαιοδοξία κάποιων και στο λανθασμένο παρελθόν που έφερε την οικονομική περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση....................



     Στον έντυπο τύπο εμφανίστηκαν πάλι άρθρα που αναφέρονται στις δυσκολίες που έχει το ΤΑΙΠΕΔ λόγω των υπερβολικών περιβαλλοντικών νόμων στο να πουλήσει ή να παραχωρήσει ακίνητα την χαρακτηριζόμενη ως δημόσια περιουσία όπως οι παραλίες, νησίδες που είναι εντός της ζώνης NATURA, σαν αυτή που θέλει επενδυτής να χτίσει ένα σπιτάκι 250 δωματίων ενώ από τον νόμο επιτρέπεται κτίσμα μέχρι 80 τ.μ. Βλέπουν, και θα το κάνουν, να φτιάξουν τέτοιους νόμους ή προεδρικά διατάγματα, μας έχουν άλλωστε φλομώσει με τούτα τα νομοθετήματα στην εποχή του μνημονίου, για να ψαλιδίσουν τους νόμους που ορίζουν τους κανόνες, θα αφαιρούν αρμοδιότητες από δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο να ικανοποιήσουν τις ορέξεις της τρόικας, τις απαιτήσεις των φοροαρπαγέων δανειστών μας.
        Ήδη ψαλιδίζουν αρμοδιότητες από αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες είτε με αποσάθρωση του προσωπικού της είτε καταργώντας την υπηρεσία είτε με απολυταρχικό τρόπο θα τις εξαφανίσουν όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ Α.Ε. Για του λόγου το αληθές είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα δόθηκε η αρμοδιότητα της κατάσχεσης της παράνομης υλοτομίας(*2)  σε ιδιωτικό φορέα, την Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, και την αστυνομία. Επειδή φυσικά η αστυνομία δεν θα μπορεί να φυλάει τα δάση, και τον ξερίζωμα των ελαχίστων πλέον  δέντρων του τόπου μας, ενώ θα μπορούσε να το κάνει η δασική υπηρεσία αλλά δεν το θέλουν μήπως λέω εγώ το κάνουν γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους σκέφτονται απολύσεις ή και καταργήσεις νόμων και υπηρεσιών που τους εμποδίζουν στα μνημονιακά σχέδια τους;     
       Η κακή πρακτική του παρελθόντος που δεν συνυπολόγιζε ούτε τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής, στοιχεία δηλαδή όπως η πολιτιστική και αισθητική ταυτότητα του τοπίου ούτε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αντοχή της περιοχής συνεχίζεται ακάθεκτη και σήμερα μέσω των μνημονίων με πιο βίαιο τρόπο αφού πλέον τα πάντα είναι φτηνή λεία ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέμε Ελλάδα. Μη μας κακοφανεί λοιπόν αν η Κουκουμίτσα, η ονομασία αυτού του μικρού νησιού, αλλάξει όνομα λόγω αλλαγής ταυτότητας.

*1.Κουκουμίτσα. Νησάκι που ανήκει στη Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου     Υγροτόπων Αμβρακικού και εμπίπτει στις ιδιαίτερες προστατευτικές του διατάξεις.

 *2 . νόμο για τα αυθαίρετα 4178/8-8-13 και άρθρο 55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο