Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: Τα πολλαπλά οφέλη από την 25η Ρεγγάτα Φιλίας

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας μέλος της Assonautica
       Η 25η Ρεγγάτα Φιλίας κατέληξε το Σαββατοκύριακο 13/14 Ιουλίου στα λιμάνια του Αστακού και του Μεσολογγίου. Πρόκειται για ιταλικά ιστιοφόρα που κινούνται σε όλη την Αδριατική και το Ιόνιο και περνούν από την Κροατία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και καταλήγουν στην Ελλάδα. 
     Στο καλεντάρι, μετά την Κέρκυρα, από πέρυσι μπήκε και ο Αστακός και το Μεσολόγγι,  καθώς το Επιμελητήριό μας είναι πλέον μέλος της Assonautica Euromediterranea..........



        Είναι η δεύτερη χρονιά που η Reggata φιλίας φτάνει στην Αιτωλοακαρνανία και το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της μακράς παρουσίας του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας  σε διακρατικές δράσεις της Ελλάδας με τη γειτονική Ιταλία, με αποκορύφωμα την εκπροσώπηση των Ελληνικών Επιμελητηρίων στο Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Αδριατικής και του Ιονίου αλλά και την ανάδειξη μέλους του στο Διοικητικού Συμβούλιο αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού.
      Τα οφέλη της επίσκεψης ήταν πολλαπλά αλλά τα πλέον άμεσα είναι η ένταξη της ευρύτερης περιοχής μας στο καλεντάρι των Assonautica EuroMediterranea και Assonautica Italiana, ενώσεων που στην Ιταλία αριθμούν πάνω από 100.000 μέλη! Από αυτό το νούμερο για τις επόμενες χρονιές οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες Ιταλούς Ναυτικούς Τουρίστες που θα έρθουν σε Λευκάδα, Μεσολόγγι και πιθανώς και άλλα λιμάνια του νομού μας.
       Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου στο Μεσολόγγι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Μπρίντιζι και της Assonautica Italiana κ. Αλφρέντο Μαλκάρνε εξήγησε πως στόχος της προσπάθειας είναι οι tour operators που ειδικεύονται στον ιστιοπλοϊκό τουρισμό να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους τη διαδρομή Πρίντεζι – Κέρκυρα – Λευκάδα – Αστακός – Μεσολόγγι! 
      «Τα λιμάνια είναι πύλες εισόδου για μια περιοχή και μπορεί μέσα από αυτή να γίνει η προώθηση των τοπικών προϊόντων» πρόσθεσε ο κ. Μαλκάρνε. Ο Αντιπρόεδρος της Assonautica Italiana, Πάολο Ντελ Μπουόνο εξήγησε ότι η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα να έχει λιγότερη γραφειοκρατία από τις άλλες χώρες της Αδριατικής που είναι εκτός Ε.Ε., ακόμη και σε σχέση με την Κροατία που έχει εξελιγμένο τουριστικό προϊόν και αναμένει την ένταξή της στην Ε.Ε. Όπως ανέφερε «μας αρέσει να ταξιδεύουμε και όχι να βρίσκουμε παντού εμπόδια». Όπως είπαν οι άνθρωποι που μετέχουν στη Ρεγγάτα στην περιοχή μας νιώθουν σαν το σπίτι τους, επισημαίνοντας μάλιστα και πλήθος ομοιοτήτων με τις περιοχές τους αλλά δείχνοντας και γνώση της Ιστορίας, ειδικά του Μεσολογγίου.
      Τους προσκεκλημένους προσφώνησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τσιχριτζής που έκανε μια ιστορική αναδρομή των σχέσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με τα αντίστοιχα της Ιταλίας και ιδίως του Μπρίντιζι κάνοντας λόγο για ευοίωνες προοπτικές και στο χώρο του Ναυτικού Τουρισμού. Το λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ.Παναγιώτης Κατσούλης που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία, μιας και όπως είπε, η Ε.Ε. στρέφει την προσοχή της πλέον στην ανάπτυξη των θαλάσσιων πυλών της Ευρώπης, κάτι που είναι άλλωστε και βασικό στρατηγικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
       Μετά τη συνέντευξη τύπου οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο αρχαίο Νέωριο και το θέατρο Οινιάδων για να δουν την παράσταση της “Ειρήνης” του Αριστοφάνη. Έμειναν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία αλλά και από τους χώρους και τις αρχαιότητες, παρατείνοντας κατά μια μέρα την παραμονή τους και επισκεπτόμενοι τον Κήπο των Ηρώων, την Πινακοθήκη αλλά και εμπορικά σημεία της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. 
       Είχε προηγηθεί η πολύ ζεστή φιλοξενία που δέχτηκαν οι αποστολές των σκαφών και οι Ιταλοί επίσημοι στον Αστακό, με λαογραφικούς χορούς και γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων και την εκπροσώπηση του Δήμου Ξηρομέρου από την Αντιδήμαρχο κα. Κωνσταντίνα Σαμαρά- Κουμανδράκη.
     Να σημειωθεί ότι Ιταλούς επίσημους και ιστιοπλόους υποδέχθηκαν στο Μεσολόγγι εκτός από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Π. Κατσούλη, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου κ. Β. Σπυρόπουλος και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Λουκόπουλος. Μετά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου στο λιμάνι του Μεσολογγίου επισημοποιήθηκε η ένταξη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στην Assonautica EuroMediterranea με την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο