Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

«ΠΛΕΥΡΩΝΙΑ 2013» Ένας θεσμός διαχρονικός – Σύμβολο Πολιτισμού για το Μεσολόγγι


      Την Τρίτη που μας πέρασε, 20 Αυγούστου 2013 στο θέατρο Λιμανιού στο Μεσολόγγι, ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος  Μεσολογγίου, παρουσία εκλεκτού ακροατηρίου και στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, «ΠΛΕΥΡΩΝΙΑ 2013», παρουσίασε τη θεατρική παράσταση – κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Εταιρεία Θαυμάτων» από την θεατρική ομάδα Εκπαιδευτικών Β/θμιας   Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων.
    Η εκδήλωση  άρχισε με σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρήστο Σιάσο που αναφέρθηκε στο θεσμό των «ΠΛΕΥΡΩΝΙΩΝ» που πρωτάρχισαν πριν από δέκα επτά χρόνια ξεκινώντας από το Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας  με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού αυτού χώρου έτσι ώστε κάποια χρονική στιγμή το Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας να γίνει «η Επίδαυρος της Δυτικής Ελλάδος» με απώτερο στόχο η Πόλη του Μεσολογγίου μαζί με την ιστορία της να γίνει Σύμβολο Πολιτισμού................



    Ακολούθησε χαιρετισμός από την κ. Δήμητρα Βαργιάμη, Εκπ/κό Φιλόλογο-Δικηγόρο, σκηνοθέτης της παράστασης και η οποία αναφέρθηκε στη δημιουργία και οργάνωση- σύσταση αυτής της θεατρικής ομάδας των Εκπ/κων προκειμένου να φανεί ο πολιτισμός που παράγουν οι Εκπαιδευτικές και Μαθητικές κοινότητες και μέσα από αυτές τις διαδρομές να «εκτεθούν στο κοινό». Η κ. Βαργιάμη για το έργο είπε: Η «Εταιρεία θαυμάτων» είναι μια δήθεν φιλανθρωπική οργάνωση μιας απατεώνισσας ιδιοκτήτριας ελληνοβρετανικής εταιρείας μεταλλείων, κ. Τζόουνς, που στήθηκε με σκοπό να οικειοποιηθεί με τη βοήθεια του  Αγίου Βαλαντίου το πλούσιο σε μετάλλευμα βοσκοτόπι του θεοφοβούμενου Ιλάριου. Η κ. Τζόουνς  χρησιμοποιεί τον ιεροκήρυκα Κοσμά, χωριανούς και την όμορφη Μίνα με τη μητέρα της Δανάη που παριστάνει τη μουγκή που βρίσκει τη μιλιά της χάρη στο «θαύμα» του Αγίου. Ακολουθεί μεγάλος έρωτας της Μίνας με τον Ιλάριο και αποκαλύπτονται οι κατεργαριές όλων. Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την πρόσκληση και την φιλοξενία που βρήκαν στο Μεσολόγγι.
     Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο παραχώρησε ολιγόλεπτη παρουσίαση στο Προεδρείο της  Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με ανάρτηση πανό, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν προς το κοινό που θα παρακολουθούσε την παράσταση για τα προβλήματα που έχουν οι Καθηγητές λόγω της διαθεσιμότητας  των από το Υπουργείο Παιδείας. 
     Ακολούθησε η παρουσίαση της παράστασης   όπου οι ηθοποιοί-καθηγητές , αν και πρωτοεμφανιζόμενοι, όλοι τους ερμήνευσαν με τον καλύτερο τρόπο  τον ρόλο που είχε αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά, λες και ήταν επαγγελματίες. Όλοι τους , ο Θωμάς, ο Κώστας, η Κατερίνα, η Χρυσούλα, η Φαίη, η Ανδρονίκη, ο Πέτρος, η Αθανασία, ο Θέμις, ο Πέτρος, η Κάτια, η Ραφαέλλα, η Ανδρονίκη, ήταν άψογοι στην παρουσία τους και  καταχειροκροτήθηκαν     πολλές φορές  από το κοινό.  Την παράσταση κάλυψε στον ήχο και τον φωτισμό ο Μάκης Ντρές και μαγνητοσκοπήθηκε από τον Σεραφείμ Γεωργιάδη.  Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος έδωσε αναμνηστικά Διπλώματα σε όλους τους συντελεστές της παράστασης καθώς και αναμνηστικό, μαρμάρινη πλάκα  με σήμα την πελάδα  και τη λέξη «Μεσολόγγι», προσφορά του καταστήματος  Coffee Café της κ. Νάσιας Κοντογιάννη.

     Στο τέλος της παράστασης το κοινό  ευχαρίστησε και μίλησε με όλους τους καθηγητές-ηθοποιούς  καθώς  με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου που τους χάρισε ένα δίωρο ευχάριστο μακριά από τα  προβλήματα της καθημερινότητας. 










  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο