Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Παρουσίαση του Βιβλίου: «Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα» στη Βόνιτσα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ «ΈΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΗΣ  ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ

Δήμος Ακτίου Βόνιτσας  σας προσκαλεί  το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 09:00 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Βόνιτσας στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα» της  Ευφροσύνης Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου, καθηγήτριας Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, που εκδόθηκε από το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης:
·Χαιρετισμός του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας Νικoλάου Σολδάτου
·Προλογίζει η φιλόλογος: Κυρίκου - Καραούλη Σταματία
·Το βιβλίο παρουσιάζει η συγγραφέας: Ευφροσύνη Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου, καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
·Την παρουσίαση συντονίζει ο καθηγητής πανεπιστημίου Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας: Κολέζας Νικόλαος........



Λίγα λόγια για το βιβλίο:
        Πρόκειται για ένα προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στην Κατούνα της Ακαρνανίας στις 23 Μαΐου 1821. Το υπογράφει ο προύχοντας Γεωργάκης Μαυρομμάτης, που κατά την επανάσταση ανέπτυξε πολιτική δράση και διακρίθηκε σε υψηλά αξιώματα, και ο οπλαρχηγός Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες καπεταναίων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

     Σκοπός της σύνταξης του προικοσύμφωνου ήταν η επισφράγιση των στενών σχέσεων των δύο οικογενειών με τον γάμο των παιδιών τους, της Χάιδως Μαυρομμάτη και του Νικολάκη Βαρνακιώτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο