Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Άκτιο – Αμβρακία: Με αργούς ρυθμούς, αλλά προχωρά το έργο…

         Μια έστω και μέτρια κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον οδικό άξονα Ακτιο – Αμβρακία, μετά την κοινοποίηση στους κατασκευαστές της προσωρινής έκπτωσης από το έργο, εξαιτίας της διακοπής ουσιαστικά των εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Κατά της απόφασης προσωρινής έκπτωσης οι ανάδοχοι του έργου κατέθεσαν ένσταση που ακόμη εκκρεμεί στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Μέχρι να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρξει μια πρόοδος των εργασιών και γι’ αυτό το λόγο, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται κινητικότητα στα έργα που σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνει στο 60% του φυσιολογικού ρυθμού υλοποίησης............



     Εάν η εταιρία δεν δείξει λοιπόν αυτά τα καλά δείγματα γραφής, τότε κινδυνεύει να κηρυχτεί οριστικά έκπτωση και το μεγάλο έργο να μείνει κυριολεκτικά “στον αέρα”.
     Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτή γίνεται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, αλλά είναι γνωστό πως για λόγους ρευστότητας των εταιριών που κατασκεύαζαν τα τέσσερα τμήματα του, οι εργασίες ουσιαστικά είχαν παγώσει σχεδόν έναν χρόνο, ενώ εκτός των άλλων και οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι και είχαν προχωρήσει σε επισχέσεις εργασίας.
       Η εξαγορά της ΑΕΓΕΚ από την ΑΚΤΩΡ δεν φαίνεται επίσης να βοήθησε ιδιαίτερα στην απεμπλοκή του έργου και τελικά, μέσα από σχετικές διαδικασίες μεταξύ των εργολάβων, η Ιόνιος Τεχνική, είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό.
     Στο μέτωπο των εργαζομένων που είναι και το πιο σημαντικό για την εξέλιξη του έργου, φαίνεται πως υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  “ΓΕΓΟΝΟΣ” οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν για τον ένα μήνα που οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Για το πρώτο και μεγάλο τμήμα του έργου έχουν γίνει απολύσεις και υπογράφτηκαν νέες, πιο χαμηλές, συμβάσεις  ενώ φαίνεται πως υπάρχει κάποιο πεδίο επίτευξης συμβιβασμού για τα δεδουλευμένα την περίοδο που το έργο δεν εκτελούνταν και οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.
     Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων συμφώνησε με την πρόταση των κατασκευαστών για πληρωμή του 60% περίπου των μηνών που βρίσκονταν σε επίσχεση και κανονική πληρωμή τους κάθε μήνα, από την ημέρα που ξεκίνησαν πάλι τα έργα. Την Τετάρτη μάλιστα, η εταιρία πλήρωσε το πρώτο μηνιάτικο και 1.500 ευρώ από τα οφειλόμενα. Οι πληρωμές αυτές ήταν μια πραγματική ανάσα για τους εργαζομένους που μετά από μήνες είδαν ξανά το χρώμα του χρήματος.
     “Υπάρχουν δέκα ακόμη από τους συναδέλφους που δεν έχουν δεχτεί την πρόταση και θέλουν να πάνε δικαστικά. Μαζί τους είμαστε, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία, είναι υπέρ της συνέχισης του έργου. Και εμείς αυτό θέλουμε, αλλά έχουμε διαμηνύσει στην εταιρεία πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο”, δηλώνει στο “ΓΕΓΟΝΟΣ ” ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Άκτιο – Αμβρακία Γιώργος Πάντης.

Εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο