Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Υπέροχος ο Αστακός, αλλά κάτι μυρίζει…

       Στο λιμανάκι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας ο αέρας ξαφνικά άλλαξε και στην παρέα ήρθε μια απίστευτη δυσοσμία από τη θάλασσα. «Μη μου πείτε ότι και φέτος δεν τελείωσε ο βιολογικός καθαρισμός», είπα όλο απορία!!.. 
     Η ομήγυρις γέλασε σαν να ’ταν συνεννοημένη. «Τρελός είσαι; Ολόκληρη παιδική χαρά φτιάξαμε φέτος, με τον βιολογικό θα ασχολιόταν ο δήμαρχος;». 
     Καίτοι δεν είναι η γενέτειρά μου, τον Αστακό τον αισθάνομαι τόπο μου. Λίγο το πατρογονικό μου σπίτι που στέκει αγέρωχο αν και χτίστηκε το 1865, λίγο οι αναμνήσεις που ακούω πάντα από τους μεγαλύτερους με το που φτάνω κάθε καλοκαίρι στο πανέμορφο αυτό χωριό, νιώθω μια περίεργη συγκίνηση
    Δεν ξέρω αν είναι η ανάγκη των «Αθηναίων» να αισθανόμαστε ότι από κάπου βαστάει η σκούφια μας ή η σκέψη ότι στα μικρά του σοκάκια όπου έπαιζαν οι πρόγονοί μου, φέτος π.χ. έκανε για πρώτη φορά ποδήλατο (με βοηθητικές) η κόρη μου.
    Ο,τι και να ισχύει, εξοργίζομαι με την παροιμιώδη εγκατάλειψή του εδώ και χρόνια..........

    

       Την προηγούμενη εβδομάδα, άκουσα και πάλι τις ίδιες ιστορίες. Για τους ψαράδες που πλαγιοδετούν τα καΐκια τους στη μαρίνα και δεν μένει χώρος να έρθουν σκάφη και τουρίστες. 
   Για τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό και όλο λένε ότι θα τον φτιάξουν, αλλά τα κονδύλια πάνε αλλού. 
   Για τις ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν καταλάβει κάθε απάνεμο κόλπο και μολύνουν τη θάλασσα. 
   Και βέβαια, για το πλατυγιάλι. Το τεράστιο λιμάνι «φάντασμα» που βρίσκεται στον διπλανό όρμο και μένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του ’80, λόγω της δυστοκίας των κυβερνώντων να αποφασίσουν επιτέλους πώς θα το αξιοποιήσουν. 

     Καθώς η συζήτηση των φίλων άρχισε να πηγαίνει και σε πιο καθημερινά σκάνδαλα, τους υπενθύμισα απλώς ότι εκείνοι εξέλεξαν τη σημερινή δημοτική αρχή. Και κάπως έτσι η κουβέντα πήρε άλλη τροπή, που νομίζω αφορά όλους μας και όχι μόνον του κατοίκους του Αστακού.
         Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής εξέδωσε προχθές την ετήσια έκθεσή του για τη διαφθορά στο Δημόσιο: οι δήμοι και πάλι πρωταθλητές. 
   Απευθείας αναθέσεις, κατάτμηση έργων για να αποφεύγονται διαγωνισμοί, ψεύτικες μελέτες για να δικαιολογηθούν εργασίες, ύποπτες αδειοδοτήσεις σε καταστήματα, μέχρι και ωμές υπεξαιρέσεις στα δημοτικά ταμεία.
       Ολα τούτα επί χρόνια συζητούνται στην Ελλάδα, όπως και ότι στους περισσότερους δήμους γίνονται με τη σύμπραξη των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων ελλείψει ελέγχων από την κεντρική διοίκηση. 

    Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εμείς τι κάνουμε ως πολίτες. Γιατί άραγε εμπιστευόμαστε άκριτα όποιους μας προτείνουν τα κόμματα ακόμη και για τις γειτονιές μας; Και γιατί δεν τολμάμε να παροτρύνουμε «ακομμάτιστους» ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά, που ξέρουμε ότι αποδεδειγμένα θα νοιαστούν για τον τόπο μας;
     
        Η επιτυχημένη θητεία του Γιάννη Μπουτάρη κατεξοχήν δείχνει ποια πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών θα επικροτείτο απ’ όλους
     Να απαγορεύσει διά νόμου στα κόμματα όχι μόνον να δίνουν το περιβόητο χρίσμα, αλλά ακόμη και να «φωτογραφίζουν» τους εκλεκτούς τους. Θα καταργούσε έτσι μια ευτελιστική διαδικασία που από μόνη της καταλύει την αυτοδιοικητική ανεξαρτησία, καθώς οι εκλεγμένοι κομματάνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να το ανταποδώσουν παντοιοτρόπως στους βουλευτές και στα συμφέροντα που τους στήριξαν. 
      
          Να επιστρέψω, όμως, στην αφορμή του σημερινού σημειώματος. Είναι τρελό εν έτει 2013, στη χώρα με την ωραιότερη θάλασσα και τις περισσότερες παραλίες της Ευρώπης, το κεντρικό πρόβλημα εκατοντάδων παράκτιων και νησιωτικών δήμων να παραμένει το έλλειμμα βιολογικού καθαρισμού και οι πολίτες να διαμαρτύρονται π.χ. για το έλλειμμα τουριστών και όχι για το γεγονός ότι τα ίδια τα παιδιά τους κάνουν μπάνιο στα απόβλητά τους.

     Απομένουν δέκα μήνες ως τις δημοτικές εκλογές. Χρόνος επαρκέστατος για να γίνουν διαχειριστικοί έλεγχοι σε όλους του ΟΤΑ. Ιδού μια πραγματική μεταρρύθμιση για τον κ. Γ. Μιχελάκη, για να αξιοποιηθεί, επιτέλους, μια έκθεση του κ. Ρακιντζή.

     Όσο για τους νυν δημάρχους των παράκτιων δήμων, θα ήταν καλή ιδέα να τους επιτραπεί να ξαναθέσουν υποψηφιότητα μόνον αν δεχθούν να κάνουν προεκλογικά ένα μεγάλο μακροβούτι εκεί όπου καταλήγουν (και υποτίθεται καθαρίζονται) τα λύματα των ψηφοφόρων τους…....

Κωνσταντίνος Ζούλας   
kathimerini.gr
Πηγη: agrinioreport.com

Οι φωτο του κειμένου είναι του Γιώργου Κουβέλη 


7 σχόλια:

  1. Παραμονές εκλογών δείχνουν το <> τους πρόσωπο ΜΟΝΟ... Ξέρουν αυτοί!! ΕΛΕΟΣ Αλλα αφού τους ψηφίσαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ........... ΡΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λέμε αλλά μας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Προσπαθούν δε όποιος πει τις αλήθειες και εναντιωθεί στο κατεστημένο τους να τον εξαφανίσουν, να τον θάψουν με οποιονδήποτε τρόπο. Ευτυχώς όμως για εμάς τους υπόλοιπους όλα θα βγούν στην φόρα την κατάλληλη στιγμή ελπίζω. Έστω και αργά θα πρέπει να γίνει κάτι σε αυτόν τον τόπο. Κωνσταντίνε καλά τα λες αλλά βοήθα λίγο παραπάνω την Κατάσταση για να τελειώσουμε γρήγορα από αυτούς.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ Αλέξανδρος Λιβάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε Ζούλα εσείς με την πένα σας και τον λόγο που σας προσέφερε η δημόσια τηλεόραση τι κάνατε για τον τόπο καταγωγής σας. Η κριτική είναι καλή. Γίνεται εκ του ασφαλούς. Αστακιώτης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χοβολιό και έμαθε να διαβάζει εφημερίδες και περιοδικά στο Μπαρμπα Μανώλη. Αυτός πράγματι προσέφερε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ ΖΟΥΛΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ .....ΜΙΣΥΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΓΙΑ 170 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ...Ο ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ

    Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
    Αναπροσαρμόζουμε το ετήσιο μίσθωμα της μισθωμένης στην εταιρεία PLAGTON
    Α.Ε. δασικής έκτασης ( 14.054,45 τ.μ) στην τοποθεσία «Παλαιόρογγος ή Κονάκι
    Σκέντου » Αλυζίας $ήμου Ξηρομέρου Π.Ε. Αιτ/νιας:
    1) από εκατόν εβδομήντα δύο ευρώ και εξήντα λεπτά (172,60 €) σε εκατόν
    εβδομήντα έξι ευρώ και πενήντα επτά λεπτά ( 176,57 € ) ανά στρέμμα.
    Το συνολικό ετήσιο μίσθωμα θα είναι 176,57 Χ 14.054,45 = 2.481,59 €. Το
    μίσθωμα αυτό ισχύει για το χρονικό διάστημα από 26-11-2011 έως 25-11-2012.
    ΑΔΑ: ΒΕΥΘΟΡ1Φ-ΨΡΘ
    2) ) από εκατόν εβδομήντα έξι ευρώ και πενήντα επτά λεπτά (176,57 €) σε εκατόν
    εβδομήντα οκτώ ευρώ και εξήντα εννέα λεπτά ( 178,69 € ) ανά στρέμμα.
    Το συνολικό ετήσιο μίσθωμα θα είναι 178,69 Χ 14.054,45 = 2.511,39 €. Το
    μίσθωμα αυτό ισχύει για το χρονικό διάστημα από 26-11-2012 έως 25-11-2013.
    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΠΟΚΕΝΤΡ ΜΕΝΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
    ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ
    ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ας είμαστε ρεαλιστές ... ας επιδιώξουμε το ακατόρθωτο!"
    Η ευθύνη όπως και η δύναμη είναι τόσο συλλογική ,όσο και ατομική.
    Προσωπική εκτίμηση είναι οτι η ανατροπή του σημερινού σκηνικού είναι δύσκολη , αλλά όχι ακατόρθωτη.
    Η κοινωνία "διψά" για το νέο..και το αποζητά.Πέρασαν οι εποχές "Σωτήρων" και των "Προφητών" και ξημερώνει μια πολύ διαφορετική /δύσκολη μέρα που απαιτεί σκληρή εργασία ,προσήλωση και ανάληψη πρωτοβουλίας...όχι από το "άτομο",αλλά από την ομάδα αυτή που με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά μπορεί να διαφοροποιηθεί και να είναι αποτελεσματική.
    Προσεγγίζοντας την καθημερινότητα με τα μάτια του ηλικιωμένου στα απομακρυσμένα μας χωριά και τις ανησυχίες των νέων για το δύσκολο αύριο.Αφύπνιση και θάρρος χρειάζεται για να βγούμε από το ατομικό /μικρό ,στο συλλογικό /μεγάλο.
    Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Απομονώνωντας τα αγκυλωποιητικά στοιχεία,κρατώντας τα δημιουργικά και ανακαλύπτοντας τους ζουμερούς αυτούς ανθρώπους με διάθεση προσφοράς το τοπίο μπορεί να αλλάξει και όψη και"μυρωδιά".

    Τριανταφυλλάκης Ιωάννης
    Επιμ Β' ΚΥ Αστακού
    Γενικός-Οικογενιακός Ιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο προεδροσ του Αστακου ειναι εξαφανισμενος και εχει το θρασος να βγαινει και να μιλαει???? που τον ειδαμε εμεις οι Αστακοιωτες??? ο ανθρωπος ειναι παρων απων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΣ 7.05
    ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΑΤΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
    ΤΩΡΑ ΣΑΣ 'ΜΥΡΙΖΟΥΝ',ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ,ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΝΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΕΚΤΟΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΒΟΘΡΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ 'ΜΥΡΙΣΕ 'ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΕΡΙΑ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο