Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Δήμος Ξηρομέρου: Παρέμβαση για να σωθεί το μνημείο της Ζωοδόχου Πηγής στο Αρχοντοχώρι

Ο Δήμος Ξηρομέρου κάνει το πρώτο βήμα για τη σωτηρία ενός σπουδαίου μνημείου

     Ένα σημαντικό Βυζαντινό μνημείο, ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου, με τις ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες, κινδυνεύει.
    Το διατηρητέο μνημείο του πολιτισμού μας, πλούτος και ευλογία για τον τόπο, είχε επί πολλά χρόνια εγκαταλειφθεί. 
    Τώρα, όμως, ο Δήμος Ξηρομέρου αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να σωθεί το μνημείο και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.........



     Σε πρώτη φάση ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες για τη συντήρηση των αγιογραφιών και την αναστήλωση του ναού. 
       Συνολικά θα διατεθεί το ποσό των 8.000 ευρώ και, όταν παραδοθούν οι μελέτες θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την εκτέλεση των κυρίως έργων.

       Εκτιμούμε ότι σ’ αυτή την προσπάθεια συμπαραστάτης θα είναι τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος νόσο και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει και την ηθική υποχρέωση να διασώσει και να αναδείξει τέτοια μνημεία. 
     Προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένη θεωρούμε τη στήριξη των βουλευτών του νομού, όταν έρθει η ώρα…
Ανάλογες πρωτοβουλίες θα πρέπει να εκδηλωθούν, φυσικά, και για τα πάμπολλα άλλα βυζαντινά και μη μνημεία του τόπου.

Οι φωτο είναι του Γιώργου Κουβέλη 







10 σχόλια:

  1. Αυτό το σπάνιο και τόσο επιβλητικό μνημείο θα έπρεπε προ ετών να είναι σημείο αναφοράς πολιτισμού όχι μόνο του Αρχοντοχωρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου.
    Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να το προστατέψουν από τη φθορά του χρόνου και να μεριμνήσουν ώστε να αναδειχθεί η μοναδικότητά του.

    Θεόδωρος Χολής
    Κωνωπίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι Μπραβο ... Φτιαξτε ομως και καμια Λακουβα ΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπουχτήσαμε απο Μελέτες και υποσχέσεις...τα ίδια έλεγε και ο π. Δήμαρχος Αλυζίας κ.Τριποτσέρης .Μάλιστα είχε έρθει στο Αρχοντοχώρι και ο κ.Αθαν.Παλιούρας (καθηγητής Βυζαντινολογίας) με άλλους αρχαιολόγους κ.λπ , έγινε μία επι τόπου επίσκεψη μέσα στον ναό απο ιθύνοντες , βγήκαν και κάποια χρήματα μας είπαν, εγγράφησαν ( ΝΑΙ εγγράφησαν , στα λόγια όμως ) και πιστώσεις στον προυπολογισμό του τ.Δήμου Αλυζίας , "πανηγύριζαν" και οι υπεύθυνοι , αλλά και μείς οι Αρχοντοχωρίτες και λέγαμε οτι έστω κι αργά κάτι θα γίνει γιαυτή την εκκλησαία , και ;;;...ΑΝΘΡΑΚΕΣ ο θησαυρός! Αρκετά η κοροϊδίες στους Αρχοντοχωρίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΓΩ ΕΧΩ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑ, ΙΣΩΣ , ΘΑ ΔΟΥΜΕ, ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ,ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΣΗΜΑΔΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑΣ ΓΑΛΟΥΝΗ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ 300000 € ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΓΑΠΗΤΈ 8.41 π.μ ΝΑΙ , βγήκαν τα χρήματα απ το υπουργείο αλλά ΟΥΔΕΠΟΤΕ ήρθαν στο Δήμο Αλυζίας , όπως και επι δημαρχίας Τριποτσέρη βγήκαν χρήματα για Μελέτη που θα αξιοποιούσε τον αύλειο χώρο αλλά και τον εντός του ναού χώρο. Κι όπως βλέπετε και η σημερινή αρχή Μελέτες ...θέλει να κάνει , να τις στείλει στο υπ. Πολιτισμού ..να εγκρίνουν ξανα και στά λόγια ένα ποσό και το αποτέλεσμα ; ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ ! Να ξέρετε οτι απ την ανακοίνωση ενός ποσού π.χ απ το υπ. Πολιτισμού ως την εκταμίευσή του σε ένα Δήμο , υπάρχει ΜΑΚΡΥΣ μα πολύ ΜΑΚΡΥΣ δρόμος και το ποσό δεν εκταμιεύετε αμέσως και όλο, αλλά με την πρόοδο των εργασιών, καθότι ο Δήμος θα είναι φορέας εκτέλεσης του έργου και το έργο θα είναι του υπ. Πολιτισμού ! Συνεπώς μην πετάτε "μπαρούφες" πίσω απ την ανωνυμία που έχει το διαδύκτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ; Η ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ.4.27μ.μ , σας αξιζει η παροιμία : " άλλα λέει η θειά μ΄ άλλα ακούν τ΄αυτιάμ ...." έχεις μεγάλο καημό φαίνεται με τον Γαλούνη. Δεν εχεις συνειδητοποιήσει οτι τον Γαλούνη τον έβαλε ο κόσμος μια για πάντα στο περιθώριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 4,27 ΑΠΑΝΤΩ ΠΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΗΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΟΥΝΗ,ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΗΤΑΝ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΕΤΣΙ ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΣΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ (δεν ειναι εξωκκλήσι αλλά μέσα στο χωριο και δίπλα στην πλατεια)ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΑΛΛΑΖΟΝΙΑ , Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΕΞΑΠΟΣΤΗΛΕ ΑΓΑΠΗΤΕ 3.27Μ.Μ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ , ΠΛΕΟΝ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο