Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Στις 13 Αυγούστου 2013 θα αναβιώσουν ξανά οι περίφημες γιορτές στην Παλαιομάνινα

        Οι περίφημες εκδηλώσεις πολιτισμού στην Παλαιομάνινα επιστρέφουν ξανά φέτος και έχουν προγραμματιστεί να αναβιώσουν στις 13 Αυγούστου 2013, με προσφορά δωρεάν το περίφημο βλάχικο γαμήλιο φαγητό (ντόπιο προβατίσιο και κατσικίσιο κρέας με χοντρά μακαρόνια σε πικάντικη σάλτσα) και συναυλία, η οποία είναι αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Ηλία Κλωναρίδη και Εύα Κανέλλη. Διοργανωτής φυσικά θα είναι η Εταιρεία Φίλων Των Μνημείων Της Παλαιομάνινας................



ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ
Μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας
(έγκριση υπ΄ αριθμόν 125/1997 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου)
ΑΦΜ: 090305535, ΔΟΥ Μεσολογγίου
Τηλ 2632041515- 2632041251- 6972098451-6944944082.

      Tο περίφημο βλάχικο γαμήλιο φαγητό, τραπέζι και γλέντι θα είναι το κορυφαίο θέμα και στις εφετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας, τις οποίες διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων Των Μνημείων Της Παλαιομάνινας στις 13 Αυγούστου 2013 (έναρξη 8:30 μμ) και οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε θεσμό.
      Στους χιλιάδες επισκέπτες, που θα παρευρεθούν στις 13 Αυγούστου στην Παλαιομάνινα, θα διανεμηθεί δωρεάν το περίφημο βλάχικο γαμήλιο φαγητό (ντόπιο προβατίσιο και κατσικίσιο κρέας με χοντρά μακαρόνια σε πικάντικη σάλτσα), το οποίο παρασκευάζεται σε παραδοσιακά χάλκινα καζάνια από ντόπιους μάγειρες, εφαρμόζοντας πιστά την πατροπαράδοτη συνταγή, η οποία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά επί αιώνες, με ρίζες που αναζητούνται στη μυκηναϊκή και ομηρική εποχή.
      Αδιαμφισβήτητα, μεγάλο γεγονός αποτελεί η συναυλία, η οποία είναι αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων. 
     Δύο θαυμάσιοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ο Ηλίας Κλωναρίδης και η Εύα Κανέλλη, θα μας θυμίσουν το δημοτικό και ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι , θα μας σεργιανίσουν μουσικά στη Θράκη , στη Μακεδονία , στη Ρούμελη, στη Πελοπόννησο και στη νησιωτική Ελλάδα. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Χατζιδάκη και άλλων.

       Φυσικά, το τραπέζι με το βλάχικο γαμήλιο φαγητό συμπληρώνεται με γλέντι και ένα λαϊκό ξεφάντωμα με τραγούδια και ελεύθερο χορό και με τη συμμετοχή όλων των επισκεπτών, όπως γίνεται από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας στους γάμους της Παλαιομάνινας.

    Το πλούσιο πρόγραμμα των εφετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων της Παλαιομάνινας θα ξεκινήσει με την εμφάνιση χορευτικών ομίλων. Χορευτές, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, θα παρουσιάσουν χορούς του τόπου μας. Επίσης, ομάδα νέων από την Παλαιομάνινα θα παρουσιάσει στους επισκέπτες παιδικά παιχνίδια από την Παλαιομάνινα, τα οποία έχει καταγράψει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου στο βιβλίο με τίτλο ‘’τα αρχαία και τα νέα παιδικά παιχνίδια στην Παλαιομάνινας‘’.

    Κατά την επίσκεψη στην Παλαιομάνινα μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα σημαντικά αρχαία μνημεία και αξιοθέατα:
Αρχαιολογικοί χώροι: 
     Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος είναι η ακρόπολη με τους επιβλητικούς πύργους και τα κυκλώπεια τείχη. Είναι σε εξέλιξη οι αρχαιολογικές ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη με την αμέριστη συμπαράσταση της Εταιρείας Φίλων Των Μνημείων Της Παλαιομάνινας.
     Ο καθηγητής κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έως τώρα αρχαιολογικής έρευνας στην Παλαιομάνινα γράφει: 
    «Στα υψώματα που κατεβαίνουν αλλού ομαλά και αλλού απότομα προς τον Αχελώο εγκαταστάθηκε στην αρχαιότητα μια ισχυρότατη οχύρωση με τείχη συνολικού μήκους 1650 μέτρων που περικλείουν χώρο εμβαδού 75 στρεμμάτων.... Στην κορυφή δημιουργείται το πρώτο διαμέρισμα, 5 μόλις στρεμμάτων, η ακρόπολη, ως το ισχυρότερο οχυρό και καταφύγιο σε περίπτωση που ο εχθρός εισχωρούσε στα χαμηλότερα τμήματα. Χαμηλότερα δημιουργείται ένα δεύτερο διαμέρισμα, που προστατεύεται με τείχος και από την εσωτερική, προς το χαμηλότερο τμήμα της πόλης, πλευρά του. Είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, εμβαδού 14 στρεμμάτων και περιλαμβάνει αρκετά ίχνη κτισμάτων. Το τρίτο διαμέρισμα, που φθάνει μέχρι τον ποταμό, είναι το μεγαλύτερο, με 56 στρέμματα.....>>

Μουσεία της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας:
-Το Λαογραφικό Μουσείο: περιέχει γνήσιες παραδοσιακές στολές και διάφορα εκθεσιακά αντικείμενα, δεκάδες είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακής οικοσκευής .
-Το Αγροτοτεχνικό Μουσείο: περιέχει τον παλιό αλευρόμυλο και είδη της διαδικασίας σίτος - άλευρα – ψωμί , όπως: σιτοκαθαριστής, εργαλεία θερισμού, αλωνιστική μηχανή, ξυλόφουρνος, φωτογραφική έκθεση κλπ

Αξιοθέατα:
-Ο Αχελώος ποταμός (η διαδρομή είναι μαγευτική) 
-Το εξωκκλήσι του αγίου Νικολάου, δεσπόζει σε έναν εκπληκτικό λόφο και έχει απέραντη θέα ανατολικά προς ολόκληρη την Αιτωλία και δυτικά μέχρι τα ακαρνανικά όρη 

-Το εξωκκλήσι της αγίας Παρασκευής με τον μαγευτικό αύλιο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο