Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την λαθροϋλοτομία


Οργίασε η λαθροϋλοτομία τη χρονιά που πέρασε. Ωστόσο αποτελέσματα είχε και η προσπάθεια του Δασαρχείου Αγρινίου για την πάταξή της. 112 τόνοι κατασχεθέντων καυσόξυλων το 2012! 43 κατασχέσεις οχημάτων που μετέφεραν παράνομη ξυλεία σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου Αγρινίου.

     Δυστυχώς καθώς το ξύλο έχει επανέλθει δυναμικά ως πηγή θερμότητας τους κρύους χειμώνες με την απλησίαστη τιμή του πετρελαίου, πολλοί  ήταν εκείνοι που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, στρεφόμενοι στην παράνομη οδό για απόκτηση ξυλείας ή για πώλησή της.
       Δεν ήταν λίγες οι φορές που τους δύο τελευταίους χειμώνες έγιναν γνωστά κρούσματα λαθροϋλοτομίας στον Νομό. Το πρόβλημα γνωστό σε όλους, ωστόσο μεγενθύνεται και αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του δασαρχείου........

 
      Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Παπασαλούρο, προϊστάμενο του τμήματος προστασίας του Δασαρχείου Αγρινίου, το 2012 υπήρξε αύξηση του φαινομένου συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια

     Ο κ. Παπασαλούρος κάνοντας τον απολογισμό για το 2012, κάνει λόγο για 43 κατασχέσεις οχημάτων (40 αυτοκινήτων και 3 φορτηγών). Από τις 102 παραβάσεις που σημείωσε το Δασαρχείο Αγρινίου το 2012, οι 43 ήταν τέτοιας υφής, ενώ από τις 32 παραβάσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα για τη φετινή χρονιά, οι 11 ήταν περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας. «Βάση των στατιστικών, τις περισσότερες κατασχέσεις τις έχουμε τον μήνα Ιανουάριο. Το 2012 κατασχέθηκαν 8 αυτοκίνητα τον μήνα αυτόν. Και 8 τον Νοέμβριο ενώ τον Μάρτιο 10. Το 2013 για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έχουμε υποβάλλει 32 μηνύσεις. Τους άλλους μήνες κατανέμονται και οι υπόλοιπες.

       Τα κατασχεθέντα οχήματα για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013 είναι συνολικά 11. Σε ότι αφορά την ξυλεία, για να κατατεθεί μήνυση εναντίων κάποιου, πρέπει να πιαστεί επ’ αυτοφώρω, συνήθως την ώρα που τη μεταφέρει.» , δηλώνει στο «Γ» ο κ. Παπασαλούρος.
       Ποια είναι όμως η περιοχή εκείνη στην οποία είχαμε άνθιση του φαινομένου την προηγούμενη χρονιά; «Πιο έντονο παρατηρείται το φαινόμενο στην περιοχή της Λεπενούς, στον πρώην Δήμο Στράτου γενικότερα…» σημειώνει ο ίδιος  διευκρινίζοντας παράλληλα πως υπήρξαν και αρκετές συλλήψεις διερχομένων αυτοκινήτων από την περιοχή της Αμφιλοχίας. «Τα μεγαλύτερα φορτηγά που κουβαλούσαν την παράνομη ξυλεία και που έχουμε κατάσχει ήταν τα διερχόμενα, στην Εθνική οδό. 
Ρωτάμε από πού τα μεταφέρει ο κάθε ένας, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό που μας λέει είναι η αλήθεια…»

     Η τελευταία κατάσχεση αυτοκινήτου που μετάφερε παράνομη ξυλεία έγινε στις 22/2. Η ποινή που θα επιβληθεί ανήκει στην κρίση του δικαστηρίου και είναι συνήθως ανάλογα με την ποσότητα της ξυλείας. 
     Σχετικά με το αν θα πρέπει ο νόμος περί λαθροϋλοτομίας να αυστηροποιηθεί περισσότερο ο προϊστάμενος  του τμήματος προστασίας απαντά: «Ο νόμος είναι ήδη αρκετά αυστηρός. Μπορεί να μεταφέρεις 100 κιλά ξύλα στο πορτ μπαγκάζ με το αυτοκίνητο και πέραν της ποινικής δίωξης να σου κατάσχουν και το αυτοκίνητο. Και ήδη έχουμε κατασχέσεις που έχουν επικυρωθεί από τα δικαστήρια και τα οχήματα στέλνονται στην Πάτρα. Τελευταία αυτό που συμβαίνει πιο συχνά είναι επικύρωση των κατασχέσεων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημία για τους παραβάτες, καθώς μεγαλύτερη αξία έχει φυσικά το όχημα παρά η ξυλεία που μεταφέρει. Η παράνομη ξυλεία αφού κατασχεθεί δημοπρατείται. Από τις 75 μηνύσεις για παράνομη ξυλεία και μεταφορά, τα 42 οχήματα κατασχέθηκαν. Για το προηγούμενο έτος πάντως, οι κατασχεθέντες τόνοι καυσόξυλων, ανέρχονται σε 112!»

Εφημερίδα «Γεγονός»
Πηγή: http://agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο