Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Φορολογία: Ανικανότητα του φορολογικού μηχανισμού και ανυπαρξία μεταρρυθμίσεων διαπιστώνουν τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Του συνεργάτη μας Μουντούρη Ανδρέα

     Ανυπαρξία μεταρρυθμίσεων και ανικανότητα του φορολογικού μηχανισμού διαπιστώνουν οι ελεγκτές της Τρόικας και ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις πολιτικές παρεμβάσεις και να θεσπίσει την αυτονομία της Γραμματείας Εσόδων. Σύμφωνα με την έκθεση η φοροδιαφυγή είναι εκτός ελέγχου και κανένα βήμα προόδου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, γι’ αυτό,  ζητά άμεσα από την κυβέρνηση τα εξής:
1).-Να σταματήσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού.
2).-Να δοθεί αυτονομία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
3).-Να πληρώνονται καλύτερα οι εφοριακοί και να εκπαιδεύονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα..........



4).-Ο μηχανισμός πρέπει να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες κι όχι τα συνήθη υποζύγια του συστήματος, τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
5).-Να διευρυνθεί η βάση για άσκηση ποινικών διώξεων.
6).-Να επιστρέψει το Δημόσιο Φ.Π.Α. 1,74 δις ευρώ στους ιδιώτες.
7).-Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
8).-Επίσπευση προσλήψεων ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και εμπειρίες στο φοροτεχνικό τομέα.
9).-Επίσπευση ελέγχων «πόθεν έσχες» διευθυντών και ελεγκτών.
10).-Επίσης παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση φορολογικών διαφορών στα Διοικητικά Δικαστήρια, που δε δικαιολογούνται.
11).-Να στελεχωθούν τα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού των Δ.Ο.Υ. με έμπειρους και ικανούς υπαλλήλους, που θα είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου.

       Το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, που βρέθηκε στη Χώρα μας από τις 21 έως και 31 Ιανουαρίου διαπίστωσε, ότι οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί, καθώς είναι υποστελεχωμένες  χωρίς ελεγκτές, με γερασμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό. 
      Κ’ εδώ θα ήθελα να επισημάνω, σαν παλιός εφοριακός και με πλήρες αίσθημα ευθύνης, ότι όλα εκείνα που αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Τρόικας είναι σωστά.

        Πόσες υποσχέσεις και εξαγγελίες δεν έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια από κυβερνητικά χείλη, για πάταξη της φοροδιαφυγής για τιμωρία των ενόχων, για κοινωνική δικαιοσύνη;
      Όλα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα, ανέξοδοι λεονταρισμοί. Πολλά παχιά λόγια και στην πράξη δε γίνεται τίποτε. Όλα γύρω μας έχουν αλλάξει δραματικά, ακόμη κι οι φανατικοί οπαδοί του κομματισμού, κι εκείνοι άλλαξαν, οι μόνοι που παραμένουν στον κόσμο τους, είναι οι πολιτικοί, γι’ αυτούς σαν να μην άλλαξε τίποτε, φαίνεται αυτούς δεν τους αγγίζει η κρίση………
        Τα κόμματα εξουσίας συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τη συνήθη πελατειακή λογική τους. Οι ισχυροί βρίσκουν πάντα τρόπους να τη γλυτώνουν. Οι συναλλαγές κάτω απ’ το τραπέζι δίνουν και παίρνουν.

       Η λίστα Λαγκάρντ κρυβόταν σε υπουργικά συρτάρια και γραφεία ελεγκτών επί ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς η πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη στη χώρα. Την ίδια διαπίστωση κάνει και η Τρόικα στην έκθεσή της.
    Αστοχίες υπάρχουν και στους ελέγχους φορολογούμενων με μεγάλο πλούτο, για το 2012.   Είναι τυχαίο;   Δε νομίζω !
     Βέβαια υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, και δεν υπάρχει επίσης νομική υποστήριξη στο έργο των ελεγκτών.

         Αξιοσημείωτο ακόμη, είναι το γεγονός, ότι παρατηρείται ανεπάρκεια σε πολλούς συναδέλφους εφοριακούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
     Και πώς να μην παρατηρείται  ανεπάρκεια, όταν τα τελευταία 20-25 χρόνια δεν έγινε ποτέ ούτε ένας αξιοκρατικός διαγωνισμός. Όλα τα κενά του κλάδου καλύπτονταν κατά ένα μεγάλο μέρος με μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες και με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου,  τη συνοδεία πάντοτε πολιτικών τρικ. 
       Και να γινόταν οι μετατάξεις τουλάχιστον με αξιοκρατικά κριτήρια, θα έλεγα «ας πάει στην ευχή», όμως για να περάσει κανείς στο κλάδο των εφοριακών ή των τελωνειακών, αρκούσε το «διαβατήριο» και μόνο της κομματικής τους ταυτότητας, άσε που τα τελευταία χρόνια γέμισαν οι εφορίες από κλητήρες και καθαρίστριες. 

         Στην Εφορία Αγρινίου θυμάμαι τα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ διόρισε περισσότερες από 10 καθαρίστριες, ενώ δε χρειαζόταν πάνω από 2 κι ήρθε μετά η Ν.Δ. και τις μονιμοποίησε.

      Κατά τα άλλα μαζευόμαστε στις πλατείες και διαμαρτυρόμαστε, για τις καταργήσεις των πανεπιστημιακών σχολών. Έχουμε στην Ελλάδα 29 πανεπιστήμια και περισσότερες από 200 σχολές των Τ.Ε.Ι., τη στιγμή που η αγορά εργασίας δε μπορεί ν’ απορροφήσει ούτε το 10% των αποφοίτων, έπειτα αρκετά εξ αυτών δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας μας. 
     Δυστυχώς κύριοι, το Σύστημα δε χρειάζεται τους αληθινούς επιστήμονες, χρειάζεται να έχει σε κάθε υπηρεσία τα πιόνια του, για να προωθεί καλύτερα τους σκοπούς του.

        Ίσως στο σημείο αυτό, ορισμένοι θεωρήσουν ότι έρχομαι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του νομού μας και πως υπονομεύω ακόμη κι αυτή την αυτονομία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Όσοι σκέπτονται κάτι τέτοιο κάνουν μεγάλο λάθος
       Είμαι απ’ τους λίγους Αιτωλ/νες που δε μασούν τα λόγια τους, που εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους με πλήρη αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας.
           Μέσα απ’ τα γραφτά μου και κυρίως μέσα από τα άρθρα μου, που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς έχω κάνει μεγάλο αγώνα, με ακράδαντα επιχειρήματα, τόσο για την ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο, όσο και για την Αυτονομία και Αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.  
      Και πάλι το επαναλαμβάνω: Είμαι υπέρ της συγχώνευσης και της κατάργησης ορισμένων σχολών στα πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., όμως με επιμονή και πάθος υποστηρίζω, ότι η Αιτωλ/νία ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας και το Αγρίνιο η 9η  σε πληθυσμό πόλη, που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Στερεάς, μαζί με τους τρεις όμορους νομούς Λευκάδος, Πρεβέζης και Ευρυτανίας, για χίλιους–δυό λόγους δικαιούται ένα Αυτόνομο και Αυτοδύναμο Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Κι όχι μόνο με δύο τμήματα, αλλά με τέσσερα και πέντε. 
        Κι αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, οφείλεται σε λάθη και παραλήψεις, ίσως και σε ανικανότητα των βουλευτών του νομού μας, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και σήμερα, σε αντίθεση βέβαια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία με μπροστάρη το Δήμαρχο Αγρινίου αγωνίζεται με νύχια και με δόντια, για την επιτυχία του παραπάνω σκοπού.

      Εδώ βέβαια ξέφυγα λίγο απ’ το θέμα μου, αλλά δεν πειράζει, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
       Οι ελεγκτές λοιπόν της Τρόικας διαπίστωσαν, πως οι εφοριακοί είναι κακοπληρωμένοι και ανεκπαίδευτοι. Μα έχουν άδικο σ’ αυτό;
         Προσωπικά πιστεύω, ότι όλοι οι υπάλληλοι, που έχουν τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, που δουλεύουν και προσφέρουν το ίδιο, θα πρέπει να αμείβονται και με τα ίδια χρήματα. Συμβαίνει όμως πάντα αυτό; 
      Στις δύο πρώτες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί , στην Τρίτη όμως περίπτωση είναι εντελώς αδύνατο, αν  η κυβέρνηση δεν απεγκλωβίσει απ’ τα «δεσμά της» τη Δημόσια Διοίκηση. 
       Απ’ τη μεγάλη μου εμπειρία στο Δημόσιο πιστεύω, πως ένα ποσοστό 20 με 25 τοις εκατό των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο σκοτώνεται στη δουλειά, αλλά πολλές φορές υπάρχει τόση πίεση,  που ξεπερνά τα όριά του. 
       Ένα ποσοστό 35 με 40 τοις εκατό εργάζεται μεν, αλλά στο ρελαντί, χωρίς να ιδρώνει και ν’ αγχώνεται ιδιαίτερα, και τέλος υπάρχει κι ένα ποσοστό γύρω στο 30 % που δεν έχει καν αντικείμενο δουλειάς και το πρόβλημά του είναι, πως θα περάσει η ώρα του. Αυτοί είναι οι μεγάλοι «γλειψιματίες»  του συστήματος. 
     Η εφορία είναι η υπηρεσία εκείνη μέσω της οποίας εκτελείται ο κρατικός προϋπολογισμός. Διαχειρίζεται τις κρατικές δαπάνες κι ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και τελών, που αποτελούν το 80 % περίπου των δημόσιων εσόδων. Η πολυνομία που υπάρχει όμως στη φορολογία και γενικότερα στη Δημόσια Οικονομική, σε συνδυασμό με την πληθώρα των αντικειμένων της εφορίας, καθιστούν το έργο των εφοριακών αρκετά δύσκολο και κοπιαστικό, αλλά και άχαρο, όπως και παρεξηγημένο.
        Η δουλειά του εφοριακού δεν τελειώνει ποτέ, ακόμη κι αν δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο, ακόμη κι αν δουλεύει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Έπειτα, η συναλλαγή απ’ τη μια, κι ο φόβος των παραγραφών από την άλλη δεν σου αφήνουν περιθώρια να «λουφάρεις».

   Οι εφοριακοί εργάζονται, τουλάχιστο, διπλάσια για να μην πώ τριπλάσια απ’ άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το σωστό είναι, ν’ αμείβονται και καλύτερα. Το θέμα είναι τέτοιο, που θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο, όμως για να μην σας κουράσω περισσότερο θα κλείσω με μερικούς στοίχους, από ένα σατυρικό μου ποίημα, που έγραψα το περασμένο καλοκαίρι με τίτλο:


 «ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ»

Πενήντα χρόνια δούλεψα, υπεύθυνα και σκληρά,
ώστε μ’ αξιοπρέπεια να ζήσω στα γηρατειά.
Όμως, άσχετοι κι ανέντιμοι κακοί πολιτικοί  
με  έφεραν στην ανέχεια, στη δύσκολη στιγμή!
Αντί να τα εισπράξουνε απ’ το μεγαλογιατρό
που δηλώνει έσοδα το είκοσι τοις εκατό,
να τα πάρουν θέλουνε απ’ το φουκαρά το μισθωτό.

Μετάνιωσα  που παρέμεινα  τίμιος στη ζωή
να βλέπω  τα λαμόγια να κολυμπάνε στη χλιδή.
Που είσαι Ν. Πλαστήρα, για να τους στήσεις στου Γουδή;
Είναι άδικο να τους ταΐζουμε μέσα στη φυλακή!
Αυτά μόνο τα σκέπτομαι  επάνω στο θυμό μου,
γιατί αρχές και αρετές φωλιάζουν στο μυαλό μου,
ευμάρεια και αγαθά, έρχονται και μας φεύγουν,
όμως τιμή και ανθρωπιά την ευτυχία φέρνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο