Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Λίμνη Αμβρακία: «Έσπασε ο Ρίβιος…»


Με το φακό του Γιάννη Μπουρνάζου

        Η Λίμνη Αμβρακία χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστο, εκπληκτικό, μοναδικό και φυσικό φαινόμενο, που ενδεχομένως να είναι μοναδικό στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και παρατήρησης για πολλούς επισκέπτες. 
       Εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων ο υπόγειος ποταμός «Ρίβιος» που αναδύεται από τα έγκατα της γης, ήδη έχει ξεσπάσει και εκβάλλει μεγάλες ποσότητες νερού αυτή την περίοδο στη λίμνη Αμβρακία, ανανεώνοντας έτσι τα νερά της Λίμνης. 
     Ταυτόχρονα χιλιάδες μικρά ψάρια οι δρομίτσες, ανεβαίνουν από τη λίμνη για να εναποθέσουν εκεί τα αυγά τους, διαπλέοντας ανάδρομα την κοίτη του ποταμού, φτάνουν στις πηγές και παραμένουν εκεί για μέρες.........
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ…



      Η διαφορά θερμοκρασίας του Ρίβιου σε σχέση με την λίμνη, προφανώς δημιουργεί τις συνθήκες για αυτήν αυτή την διαδικασία, που σύμφωνα με τους ντόπιους αφορούν στην αναπαραγωγή του γνωστού και κοινού «λιμνίσιου» ψαριού.
       Η ομορφιά του τοπίου, τα φουσκωμένα άγρια νερά του ποταμού, η ηρεμία της λίμνης, τα μυτερά βράχια, η γκριζοπράσινη διαδρομή του νερού, οι εναλλαγές του φωτός με τα σύννεφα, τα κοπάδια από λιμνίσια ψάρια που ανεβαίνουν από τη λίμνη, όλα αυτά συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό, που όποιος το επισκεφτεί θα το θυμάται σε όλη τη ζωή του…













3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, με το σπάσιμο του Ρίβιου, βρίσκεται σε εξέλιξη επιδρομή “ευκαιριακών ψαράδων”, κυρίως ντόπιων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το φαινόμενο του ξεσπάσματος του παραποτάμου Ρίβιου, που προκαλείται όταν οι βροχές είναι πολλές στην ευρύτερη, όπου στον οικισμό Ρίβιο, ξεσπάει η γης από τον υπερκορεσμό των υπογείων υδάτων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πεταλά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κανάλι με χλιαρό νερό... που χύνεται στο πέλαγος.

    Η διαφορά θερμοκρασίας του νερού αυτού συγκριτικά με το νερό της Λίμνης Αμβρακίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή του πολύ γνωστού «λιμνίσιου» ψαριού, της δρομίτσας, η οποία, προτιμά τα ζεστά νερά που εκβάλει ο Ρίβιος για να εναποθέσει εκεί τα αυγά της και να αναπαραχθεί ο γόνος ο οποίος στην κυριολεξία εξοντώνεται συστηματικά και κατά συνέπεια αφανίζεται από τους συντοπίτες μας, οι οποίοι γνωρίζουν την ιδιαίτερη αυτή συγκυρία, και συλλέγουν ανεξέλεγκτα με απόχες εκατοντάδες κιλά ψάρια που συνωστίζονται στην εκβολή του Ρίβιου, μόλις σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και το οξύμωρο….. χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη περιβαλλοντική προστασία του ιχθυοπληθυσμού της λίμνης από τους υπευθύνους φορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπρβο ρε γιαννη, πολυ.ωραιες οι φωτογραφιες συνεχισε νσ προβαλεις τις ομορφιες του χωριου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπεροχο θεαμα εκπληκτικες φωτογραφιες αγαπημενη γενεθλια γη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο