Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Πανεπιστήμιο: Παράρτημα της Πάτρας, αντιδράσεις στο Αγρίνιο


Παραμένουν τα τρία τμήματα στο Αγρίνιο. Αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις.


     Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για το πρόγραμμα «Αθηνά» που αλλάζει ριζικά το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
      Προκύπτει η πρόθεση και πρόταση κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας του Αγρινίου με την ένταξή του στο ίδρυμα της Πάτρας που πλέον θα ονομάζεται και Δυτικής Ελλάδας, παράλληλα με την παραμονή των τριών τμημάτων στο Αγρίνιο, εντασσόμενα πλέον σε δύο σχολές του ιδρύματος της Αχαϊας......




    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εντάσσεται στη σχολή θετικών Επιστημών (με 25 μέλη ΔΕΠ). 
    Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών εντάσσονται στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημων της Πάτρας.
       Ουσιαστικά, εάν περάσει η πρόταση του υπουργείου, μετά από 3,5 χρόνια περίπου η αυτόνομη πορεία του Πανεπιστημίου του Αγρινίου τερματίζεται. 
     Σημειωτέον πως για εύλογο χρονικό διάστημα το ίδρυμα του Αγρινίου τελούσε υπό τη σκέπη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών της Πάτρας καθώς αδυνατούσε λόγω των (προφανώς σκοπίμων) ελλείψεων του να ανταπεξέλθει στις σχετικές λειτουργίες. 
     Ισως και αυτή η διαδικασία να αποτέλεσε ένα “όχημα” για την ένταξη στο ίδρυμα της Πάτρας ενώ αναμενόμενοι είναι στο Αγρίνιο οι συνειρμοί με την τύχη που είχε στο παρελθόν το οικονομικό τμήμα.

     Σε κάθε περίπτωση η δυσάρεστη  εξέλιξη, που επιβεβαίωσε τα σενάρια που διακινήθηκαν, αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Αγρίνιο οι οποίες θα εκφραστούν και  κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ενώ αναμένεται άμεσα και σύγκληση εκτακτου δημοτικού συμβουλίου. 
     ‘Ηδη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας δήλωσε πως “για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο  οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας είναι πασιφανές ότι καταρτίστηκαν στην βάση στοιχείων, θεωρήσεων, εκτιμήσεων και προϋποθέσεων που πόρρω απέχουν της πραγματικότητας. Παραβλέποντας το σοβαρό επιστημονικό έργο και την τεράστια συνεισφορά του Ιδρύματος στην παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας”.
      Eρωτώμενος παράλληλα για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανέφερε:«Έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε να κάνουμε . Ελπίζω το Υπουργείο Παιδείας να καταλάβει ότι  το να κάνεις μια κατάργηση ενός πανεπιστημίου δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.»
       Σημειωτέον πάντως πως οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι τελικές και θα ακολουθήσει διαβούλευση για τον τελικό «χάρτη» των αλλαγών.

Πηγή: http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο