Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τρεις ειδήσεις και μια εικόνα!


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης*
Συνταγματάρχης ε.α.-Πολιτευτής Ν.Δ.

       Το να καταγράφεις τα γεγονότα απλώς δεν είναι δύσκολο πράγμα, όπως  άλλωστε και το να αφορίζεις και να καταγγέλλεις γενικά και αόριστα. Το τελευταίο μάλιστα βοηθάει στο να λαϊκίζεις και να γίνεσαι αρεστός στο πολύ τον κόσμο. 
     Η ανάλυση και η σύγκριση γεγονότων ή φαινομένων όμως, προϋποθέτουν έρευνα, δηλαδή χρόνο αλλά κι ένα επίπεδο μόρφωσης συνδυασμένο με μια κάποια ευφυΐα γιατί  το ένα δεν συνοδεύει απαραίτητα το άλλο. 
      Παραπέρα η πρόταση πολλές φορές απαιτεί  εξειδίκευση ή πάντως συσσωρευμένη γνώση και πιθανώς χρόνια εμπειρίας......



    Γι αυτό και οι περισσότεροι στη περιγραφή μιας κατάστασης ή ενός φαινομένου, δεν φτάνουν στη πρόταση αλλά περιορίζονται στη καταγραφή, άντε να πάνε  και στην ανάλυση.

Είδηση 1η
΄΄Αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι που πήγαν να ανοίξουν τον παιδικό σταθμό της Βόνιτσας που βρίσκεται δίπλα στο Γυμνάσιο της πόλης μας.  Πιο συγκεκριμένα άγνωστοι εισέβαλαν  πιθανότατα κατά τις βραδινές ώρες  στο κτίριο παραβιάζοντας την εξωτερική πόρτα...
     Οι άγνωστοι αφαίρεσαν μόνο τρόφιμα από την κουζίνα του παιδικού σταθμού (μαρμελάδες, μερέντες, μακαρόνια κ.τ.λ.) καθώς και μία σακούλα με κατεψυγμένα ψάρια. 
    Μόλις έγινε αντιληπτή η ληστεία ειδοποιήθηκε άμεσα η Αστυνομία και κλιμάκιο πήρε δαχτυλικά αποτυπώματα και στην συνέχεια ο σταθμός παρέμεινε κλειστός. 
    Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι δράστες το μόνο που αφαίρεσαν ήταν τρόφιμα και δεν πείραξαν καθόλου τους υπολογιστές μεγάλης αξίας που βρίσκονται στο εσωτερικό του παιδικού σταθμού καθώς εκεί στεγάζονται και τα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. 
    Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι δράστες πρέπει να είναι άτομα που δεν έχουν ποινικό μητρώο και προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια για να …λιγδώσουν το αντεράκι τους!!!!΄΄

Είδηση 2η
    Στη σύλληψη ενός 18χρονου από την περιοχή της Σούδας Χανίων προχώρησε η αστυνομία ως υπεύθυνο για την κλοπή της προτομής του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.
     Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης αποφάσισε να αφαιρέσει την προτομή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Όπως ισχυρίστηκε είχε ως στόχο να την πουλήσει σε κάποια από τις μάντρες ανακύκλωσης μετάλλων, που υπάρχουν στα Χανιά.
    Η δημοσιότητα, όμως, που πήρε είδηση της κλοπής αλλά και οι συνεχείς έρευνες της αστυνομίας ανάγκασαν τον 18χρονο να την απομακρύνει από την κατοχή του, πετώντας την σε άγνωστο σημείο στην περιοχή των Καλυβιών.
      Ωστόσο, τη Δευτέρα το μεσημέρι οι αρχές ενημερώθηκαν από κάποιον ιδιώτη για την ακριβή τοποθεσία της προτομής.    
   Ακολουθώντας τις οδηγίες του κατευθύνθηκαν προς το σημείο που τους υπεδείχθη και την περισυνέλεξαν. Όπως διαπιστώθηκε, ο δράστης έχει προκαλέσει φθορές στο αριστερό τμήμα της βάσης.΄΄

Είδηση 3η
    ΄΄Περίπου 80 κιλά τυρί πήραν οι επιτήδειοι την ημέρα διανομής του συγκεκριμένου προϊόντος εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό που επικρατούσε στις αποθήκες. Συγκεκριμένα την ημέρα που οι δικαιούχοι πολύτεκνοι λάμβαναν σε κιβώτια ποσότητες τυριού, διαπιστώθηκε η κλοπή αφού έλειπαν ορισμένα κιβώτια με προϊόν συνολικού βάρους 80 κιλών. 
      Οι πολύτεκνοι προσήλθαν κανονικά στις αποθήκες την ημέρα διανομής του τυριού, όπως και δικαιούχοι δεκάδων άλλων φορέων της Ροδόπης, αφού ο τόπος παραλαβής των τροφίμων ήταν κοινός. Αυτό ακριβώς το στοιχείο της πολυκοσμίας φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι για να αφαιρέσουν παράνομα τα τρόφιμα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.. Οι άνθρωποι του συλλόγου φυσικά κάλεσαν την αστυνομία, προβαίνοντας στη σχετική καταγγελία για κλοπή μέρους των τροφίμων.΄΄

Μια εικόνα:
     Περνούσα τους Αγίους Αναργύρους κατευθυνόμενος προς τη Νέο Ιωνία. Κάπου στα δρομάκια χάθηκα και ξαφνικά πρόβαλλε μπροστά μου μια ανθρώπινη ουρά, μπορεί και εκατό μέτρων. Σταμάτησα από περιέργεια να δω τι γίνεται. Άνθρωποι απογοητευμένοι, παγωμένοι, ούτε που έβριζαν πλέον, κρατούσαν το λογαριασμό ρεύματος  στο χέρι, μπροστά σε κάποιο υποκατάστημα της ΔΕΗ,  στημένοι για να κάνουν ρύθμιση.
      Θα μπορούσα να βάλω κι άλλες ειδήσεις, όπως ή δήλωση του δικηγόρου των ληστών του μουσείου της Ολυμπίας, ότι οι δράστες αντί να κρεμαστούν για οικονομικούς λόγους, προτίμησαν να ληστέψουν το μουσείο, αλλά κι άλλες ακόμα, όμως η καταστροφή του βελανιδόδασους στο Ξηρόμερο από κατοίκους της περιοχής για να χρησιμοποιήσουν τα ξύλα να ζεσταθούν μια που δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο.  Και  πολλές άλλες  ειδήσεις κι άλλες εικόνες...

Το φαινόμενο
Αν αυτού του τύπου τις ειδήσεις και τις εικόνες τις βάλεις στα πλαίσια της περιγραφής ενός φαινομένου, αυτό  λέγεται ΄΄η απόλυτη φτώχεια και οι συνέπειες της΄΄.  Δηλαδή  βλέπουμε ότι τα μέλη μιας ανθρώπινης κοινωνίας έχουν αρχίσει να λειτουργούν με το ένστικτο κι όχι ως ΄΄έλλογα΄΄ όντα.  
     Δεν εξετάζουν καν τον σκοπό -τα τρόφιμα είναι για παιδιά ή ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ούτε αν αποτελούν εθνικά σύμβολα όπως η προτομή του ήρωα Σμηναγού Ηλιάκη, εκείνο που προέχει είναι ότι πεινάνε και πρέπει να φάνε ή ότι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, το νερό, τα φάρμακα  και χρειάζεται να βρουν χρήματα. 
      Και στη προσπάθεια αυτή μετατρέπονται σε άγρια θηρία χωρίς αναστολές. Και θα κλέψουν και θα ληστέψουν και θα σκοτώσουν. Μια κοινωνία ανθρώπων μετατρέπεται σε ζούγκλα, όπου θα ισχύει το δίκιο του δυνατότερου.

Η πρόταση
     Αυτή τη στιγμή το φαινόμενο είναι στην αρχή του. Η συντεταγμένη πολιτεία, δηλαδή η κυβέρνηση, πρέπει άμεσα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του. 
      Προσωπικά δεν είμαι ειδικός στη κοινωνική μέριμνα, όμως μια πρόταση – προσπάθεια αντιμετώπισης μπορεί να γίνει σε συνεργασία δήμων και κεντρικής εξουσία με την ίδρυση γραφείων αντιμετώπισης έκτακτων κοινωνικών αναγκών, το οποίο να ασχολείται κατά δήμο με περιπτώσεις ακραίες, συνανθρώπων μας που δεν έχουν ούτε ένα γάλα να δώσουν στο παιδί τους ή που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό.
    Και με τη συνεργασία της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ που δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί  να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα απαραίτητα για τη ζωή αγαθά του νερού και του ρεύματος. 
      Όπως επίσης να μπορούν οι της τρίτης ηλικίας αλλά και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να αγοράζουν τα φάρμακα τους. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα χρησιμοποιώντας υπάρχουσες δομές, όπως η ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ η οποία λειτουργούσε με ευρωπαϊκά, κυρίως, κονδύλια μέχρι τώρα. Δηλαδή δεν χρειάζεται να ιδρυθούν καινούργιες υπηρεσίες ή να προσληφθεί νέο προσωπικό.

     Κοντολογίς πιστεύω ότι αν η πολιτεία είναι σοβαρή και ενδιαφέρεται για τους πολίτες, σε αυτή τη δύσκολή στιγμή πρέπει να ασχοληθεί με το τεράστιο πρόβλημα της απόλυτης φτώχειας. Πριν αυτό καταλύσει τα πάντα. Πριν να οδηγηθούμε σε συρράξεις, σε μάχες σώμα με σώμα για να επιβιώσει ο πιο δυνατός...
       ‘’Πριν εκατό περίπου χρόνια ο  Κουροπάτκιν,  στρατηγός του Τσάρου, πολεμούσε στο Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο (1904-1905) και ηττήθηκε στο Μούκδεν. 
     Ίσως όμως να μην είχε ηττηθεί αν (κάπως δύσκολο βέβαια, εκεί, στα ενδότερα της Σιβηρίας) διάβαζε τον ελληνικό Τύπο. Οκτάστηλο είχε κυκλοφορήσει κύριο άρθρο της εποχής, και ο τίτλος —πέρα ως πέρα στη σελίδα— ορμήνευε: “ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ!”.
 Ο Κουροπάτκιν δεν άκουσε τη φωνή του Έλληνα αρθρογράφου. Δεν έστριψε δεξιά. Ενδεχομένως μάλιστα (ολέθριον!) να τοποθέτησε το στρατό του αριστερότερα, σε λάθος διάταξη μάχης. Και ηττήθηκε. Και καθαιρέθηκε. Και ταπεινώθηκε.΄΄ *

       Σπεύδω να δηλώσω ότι δεν πάσχω από το σύνδρομο Κουροπάτκιν, δηλαδή δεν θεωρώ ότι με διαβάζουν στη κυβέρνηση ή ότι χρειάζονται τις ΄΄ορμήνειες΄΄ μου. Έχουν στελέχη έμπειρα και ικανά. Θα ασχοληθούν όμως μ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα ή  θα σκέφτονται μόνο το μνημόνιο και τους δανειστές;  Τι να πω, μακάρι...
        Κι είναι κι αυτός ο Παναιτωλικός που  πάει πολύ άσχημα τελευταία... Θλίψη...
         Όπως και να έχει αδέλφια, όπου και να είστε, ότι και να κάνετε, υγιαίνετε!

*Νίκος Δήμου ΄΄Επίκαιρα΄΄
-*Από τη μόνιμη συνεργασία του με την εφημερίδα «Γεγονός»/Στήλη «Αθιβολές»1/12/2012

e-mail: arvanitisdimi@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο