Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας των ΚΔΑΠ στην ελληνική κοινωνία


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΠΑΙΔΙΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
    Με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση έχουμε γίνει μάρτυρες της προσπάθειας που συντελείται τον τελευταίο χρόνο για την υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας που έχει η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην ελληνική κοινωνία.
     Είναι χαρακτηριστική η  απαξιωτική και άνιση μείωση κατά 50% (από 2800€ σε 1400€) του ποσού της επιδότησης ανά παιδί (voucher) εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και η μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των εξυπηρετούμενων παιδιών (από τις 17.405 αιτήσεις επωφελούμενων μητέρων ικανοποιήθηκαν μόνο οι 9.330 (42% μείωση), μολονότι οι ανάγκες των οικογενειών είναι  αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε)...

 
     Επίσης,  άδικη και άνιση ήταν εκ μέρους του ίδιου Υπουργείου, η επιλογή να μην συμπεριληφθούν τα Κ.Δ.Α.Π. στην β΄ κατανομή εγκρίσεων θέσεων, η οποία ανήλθε στο ποσό των 40.000.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν μόνο για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών, τη στιγμή μάλιστα που μέρος του ποσού αυτού (τα 20.000.000) προήλθε από τη μείωση της επιδότησης, αλλά και των παιδιών, των Κ.Δ.Α.Π.

      Τέλος, χαρακτηριστική είναι η εικόνα και από συναντήσεις του Συλλόγου μας με διοικητικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, του Υπουργείου Εργασίας, όπου διαπιστώσαμε την τάση που υπάρχει να παρουσιάζονται τα Κ.Δ.Α.Π. ως πολυτέλεια και όχι ως ανάγκη και δικαίωμα για την ελληνική οικογένεια.
      Την ίδια εικόνα συναντήσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Ε.Ε.Τ.Α.Α., όπου σε συζητήσεις μας με ανώτατα στελέχη, έγινε αναφορά ακόμα και στο ενδεχόμενο τα Κ.Δ.Α.Π. ελλείψει πόρων,  «...να μην συνεχίσουν τη λειτουργία τους μετά την 31 Αυγούστου του 2013...» μιας και «...οι παιδικοί και οι βρεφικοί σταθμοί αποτελούν προτεραιότητα και σημαντικότερη δράση σε σύγκριση με τα Κ.Δ.Α.Π.». 
       Την ίδια ακριβώς στάση τηρεί και μερίδα Δημάρχων της  Κ.Ε.Δ.Ε., γεγονός που αποδεικνύεται και από τις αποφάσεις του Δ.Σ. και του Έκτακτου Συνεδρίου που έγινε στις  03/12/2012 στην Αθήνα, στις οποίες γίνεται σαφής αναφορά στην στήριξη της Ένωσης στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων με αναφορές στους Παιδικούς Σταθνούς και στα Κ.Η.Φ.Η. και πολύ πιο σπάνια στα Κ.Δ.Α.Π. (εξαίρεση αποτελή η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης & Αλληλεγγύης της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία πάντα συμπεριλαμβάνει τα Κ.Δ.Α.Π. και τα Κ.Δ.Α.Π.- Μ.Ε.Α. στις διεκδικήσεις και στις αποφάσεις της.).

      Όλα τα παραπάνω τα διαπιστώσαμε και τις προηγούμενες ημέρες μέσω των Μ.Μ.Ε., όταν προέκυψε το θέμα της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (η απόφαση: «...αποφαίνεται ότι  κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μεταξύ της «Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ» και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2012-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007- 2013…»). 
    Όλα τα Μ.Μ.Ε. έκαναν αναφορά στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την παραπάνω απόφαση μιλώντας για «τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός Παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις
διαβάσαμε κάποια αναφορά στα Κ.Δ.Α.Π., τα οποία επίσης επηρρεάζει η απόφαση αυτή, εφόσον λειτουργούν στα πλαίσια της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
     Τα περιστατικά είναι πλέον αρκετά για να μιλήσει κανείς για τυχαίο γεγονός ή για  σύμπτωση. Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να παίζουμε με τις λέξεις και ακόμα περισσότερο με τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας αλλά και των ίδιων των παιδιών μας.
       Όπως επίσης, δεν μπορούμε να παίζουμε και μάλιστα σε περίοδο κρίσης  με χιλιάδες θέσεις εργασίας επιστημόνων εκπαιδευτικών (Μουσικοί, Εικαστικοί, Δάσκαλοι, Ψυχολόγοι, Νηπιαγωγοί, Γυμναστές, Θεατρολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικοί Φροντιστές, Χορογράφοι, Φιλόλογοι κ.α.), καθώς και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τα παιδιά που έχουν την τύχη να συμμετέχουν στις δράσεις των Δομών. 
     Διοργανώνουν διαθεματικά εργαστήρια και δράστηριότητες χρησιμοποιώντας τα φυσικά μέσα έκφρασης των παιδιών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας και τις υπάρχουσες υλικοτεχνικές δομές δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα προκαλέσουν τα παιδιά να δράσουν. Τα Κ.Δ.Α.Π., λειτουργώντας από το 2000, αποτελούν πλέον τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής της χώρας προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην εξωσχολική απασχόληση  και στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου παιδιών από 5 έως 12 ετών, καθώς και παιδιών με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους συμβάλλοντας στην αποτροπή της περιθωριοποίησης παιδιών που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (παιδιά ανέργων κ.λ.π.). 
     Η  δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στα Κ.Δ.Α.Π., ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ,  όπως πολλοί αρέσκονται να ισχυρίζονται τον τελευταίο καιρό.
     Κατά την παραμονή τους στα 323 Κ.Δ.Α.Π. ανά την Ελλάδα, τα παιδιά ασχολούνται με καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, παρακολουθούν και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους, ευαισθητοποιούνται περιβαλλοντολογικά, κοινωνικοποιούνται και εν ολίγοις βιώνουν μια εμπειρία καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξή τους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.

    Παράλληλα, ο θεσμός των Κ.Δ.Α.Π. έχει καταστεί αναγκαιότητα για την ελληνική οικογένεια, ειδικά στις μέρες μας που η κρίση έχει αποδεκατίσει το εισόδημα και η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό, πόσο μάλλον τώρα πια που καταστρατηγείται και ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου.  
     Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν ή να αναζητήσουν εργασία, όσο τα παιδιά τους βρίσκονται στο ασφαλές και εκπαιδευτικό περιβάλλον των Κ.Δ.Α.Π. και έτσι αποφεύγονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν αφήνεις ένα παιδί μόνο απουσιάζοντας από το σπίτι.
    Τα Κ.Δ.Α.Π. είναι στο στόχαστρο και δέχονται αδικαιολόγητο πόλεμο σε ένα σκηνικό «τεχνιτής» σύγκρισης με άλλες κοινωνικές δομές. Καλούμε τους γονείς, τις τοπικές
κοινωνίες, τους Δημάρχους στο σύνολό τους αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς με τις υφιστάμενες υπηρεσίες τους, να μην υποκύπτουν σε  άστοχα, άδικα και λανθασμένα διλήμματα σχετικά με το ποια από τις κοινωνικές δομές της χώρας μας έιναι περισσότερο σημαντική και ποια όχι! Όλες οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που προσφέρει το Κράτος στους πολίτες του είναι  απολύτως αναγκαίες, ειδικά στις μέρες μας που όλοι καλούμαστε να σηκώσουμε ένα βάρος μεγαλύτερο των δυνατοτήτων μας. 
     Σημαντικοί οι παιδικοί σταθμοί, σημαντικοί οι βρεφικοί, σημαντικά τα Κ.Η.Φ.Η. και το Βοήθεια στο Σπίτι, σημαντικά τα Κ.Δ.Α.Π. και τα Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.. Δεν υπάρχει περιττή Κοινωνική Δομή και καθεμιά από αυτές είναι αξίσου σπουδαία για την κοινωνική ομάδα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της.
     Οι εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π., μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες Προνοιακές Δομές (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί), αλλά έχοντας στο πλευρό τους και τους γονείς, που ευεργετούνται από τα προγράμματα αυτά, καταβάλουν ήδη μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία τους και η παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών στην ελληνική οικογένεια.
     Κατόπιν των προαναφερθέντων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κ.Δ.Α.Π. προβάλλει τα εξής αιτήματα:

-Ισόνομη και δίκαιη μεταχείριση των Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. στο εξής από τις αρμόδιες Αρχές (Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Εσωτερικών, Ε.Ε.Τ.Α.Α., Κ.Ε.Δ.Ε.)
-Αύξηση του αριθμού των παιδιών που εξυπηρετούνται για το το έτος 2012-2013 (αλλά και για τα επόμενα χρόνια), ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται από τις άδειες λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π..
-Αύξηση του ποσού της επιδότησης για κάθε εγγεγραμμένο παιδί για την τρέχουσα περίοδο 2012-2013 (αλλά και για τα επόμενα), στα 2.800 €, όπως ήταν μέχρι πρότινος.
-Να συμπεριληφθούν τα Κ.ΔΑΠ στη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί), μέσω της υπαγωγής του στην παράταση του «ΕΣΠΑ 2007-2013» για τα επόμενα δύο έτη (2013-2015). Καθώς επίσης, πολιτικός και στρατηγικός σχεδιασμός για την υπαγωγή του προγράμματος στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020.
-Την άμεση δημιουργία Κοινωνικών Υπηρεσιών στο οργανόγραμμα των Ο.Τ.Α. και μονίμων δομών Κ.Δ.Α.Π. – Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. με τη μεταφορά των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και την σταδιακή χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, στους Δήμους.
- Να υπάρξει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τα Κ.Δ.Α.Π. θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες. 

Με  εκτίμηση
Για το Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο