Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Συνεχίζεται η διαβούλευση του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των δανειοληπτών


          Συνεχίζεται η διαβούλευση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Σήμερα το πρωί ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ανάπτυξης πραγματοποίησε διαδικασία διαβούλευσης με τη συμμετοχή κοινωνικών και θεσμικών φορέων. 
      Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για όλες τις διαστάσεις του προβλήματος.....



     Στη διαδικασία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του Συνηγόρου του Καταναλωτή καθώς επίσης και εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κ.Ο., Γιάννης Μανιάτης, ο Εισηγητής για θέματα Ανάπτυξης, Θάνος Μωραΐτης, οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Τριαντάφυλλος καθώς και ο υπεύθυνος επαγγελματικών και βιοτεχνικών οργανώσεων του Κινήματος, Μανώλης Όθωνας.
     Ο Θ. Μωραΐτης έκανε λόγο για μια πρόταση νόμου την οποία «το ΠΑΣΟΚ καταθέτει με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους πολίτες οι οποίοι βιώνουν οριακές καταστάσεις αλλά και με ρεαλισμό μπροστά σε μια κρίσιμη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος». 
     Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των φορέων είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη διαβούλευση» σημειώνοντας ότι «τα νομοσχέδια δεν πρέπει να διαμορφώνονται ερήμην της κοινωνίας». 
    Υπενθυμίζεται ότι της διαδικασίας διαβούλευσης έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Θ. Μωραΐτη με τον υφυπουργό, Αθανάσιο Σκορδά και την υπεύθυνη για θέματα Ανάπτυξης της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.
     Τα κυριότερα σημεία της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:
1)    Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του εισοδήματος των οφειλετών..
2)    Δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διαδικασίες του νόμου και φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα.
3)    Ρυθμίζονται τα υπερβολικά επαχθή επιτόκια που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τα καταναλωτικά δάνεια, προβλέποντας ότι τα επιτόκια αυτά δε μπορεί να υπερβαίνουν το 9%.
4)    Προβλέπεται, το ακατάσχετο μέχρι του ποσού 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
5)    Παρατείνεται για δύο περαιτέρω έτη (από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014) η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.


Συνάντηση εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με το προεδρείο της ΕΣΕΕ

     Μετά τη διαδικασία διαβούλευσης ο Εισηγητής για θέματα Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ο βουλευτής, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο υπεύθυνος επαγγελματικών και βιοτεχνικών οργανώσεων του Κινήματος, Μανώλης Όθωνας, είχαν συνάντηση με το προεδρείο της ΕΣΕΕ με θέμα τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές. 
      Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν τις θέσεις του Κινήματος για την ανάγκη εξεύρεσης στοχευμένων και αποτελεσματικών λύσεων και όχι οριζόντιων, ισοπεδωτικών παρεμβάσεων οι οποίες μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τη λειτουργία της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο