Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά


Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η  Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 52 )

Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΚΟΣΜΑΣ

Προς  το  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως

 Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
    Αντηχούν συνέχεια στα αυτιά μας οι ευχές που ακούμε αυτές τις άγιες ημέρες των εορτών της Θεοφανείας του Κυρίου και Θεού μας, Ιησού Χριστού και του νέου έτους. «Χρόνια πολλά», «Καλή χρονιά», «ευλογημένη χρονιά», «χαρούμενο κι ευτυχισμένο το νέο έτος».
   Δεχόμαστε τις ευχές, ευχαριστούμε και τις επαναλαμβάνουμε ευχόμενοι κι εμείς.
    Εφέτος, δεν γνωρίζω αν πιστεύουμε σ’ αυτές τις ευχές. Ζούμε σε σκοτεινές και ταραγμένες ημέρες, βλέπουμε γύρω μας απλωμένες την αβεβαιότητα, την ανησυχία, την φοβία, την ταραχή των συνανθρώπων μας και εκφράζουμε αμφιβολία για την επαλήθευση των ευχών.....



     Δυσχερής οικονομική κατάσταση, φτώχεια δυσβάστακτη, στέρηση και των αναγκαίων αγαθών, ασθένειες πολλές και επικίνδυνες, οικογενειακή δυσαρμονία και τόσα άλλα δεν αφήνουν μέσα μας να μένει η γαλήνη και η αισιοδοξία.
     Από το άλλο μέρος η οδύνη που φέρει ο παραστρατημένος βίος, η ζωή χωρίς Χριστό, η ζωή της πολυμόρφου και εκτεταμένης αμαρτίας, ιδιαιτέρως αφαιρούν την ειρήνη και τη χαρά.
 Με όλα αυτά που υπάρχουν, δυστυχώς, πως το νέο έτος θα είναι ευλογημένο, ειρηνικό, χαρούμενο κι ευτυχισμένο;

      Αγαπητοί, ας το συνειδητοποιήσουμε, ας το δεχθούμε, ας το πιστεύσουμε. Η χαρά και η ευτυχία μας δεν εξαρτάται, δεν πηγάζει από τα υλικά αγαθά, από τις ανέσεις, από τις ηδονές και τις ψευτοχαρές του κόσμου.
     Η ιστορία και η καθημερινή πείρα έχει να μας παρουσιάσει πλήθος ανθρώπων οι οποίοι μολονότι ήταν βυθισμένοι στον πλούτο των υλικών αγαθών, των ανέσεων και των ηδονών, εν τούτοις δεν ήταν καθόλου χαρούμενοι και ευτυχείς. Τα υλικά αγαθά από μόνα τους δεν μπορούν να δώσουν ικανοποιητική και συνεχή χαρά. Χρειάζεται κάτι άλλο καλύτερο και ανώτερο, το οποίο θα εισέρχεται στην ψυχή μας, στον κυρίως άνθρωπο, για να μας φέρει ειρήνη, χαρά κι ευτυχία.
        Το βρήκαν και το δέχθηκαν όλοι οι άγιοι, Απόστολοι, πατέρες, όσιοι, μάρτυρες, ομολογηταί, νεομάρτυρες, οι οποίοι με τη μνήμη τους στολίζουν όλες τις ημέρες και αυτές του νέου έτους. Ήταν ειρηνικοί, χαρούμενοι, ηρεμοι, γαλήνιοι, πανευτυχείς, παρ  ὅτι εστερούντο και των πλέον αναγκαίων αγαθών, παρ  ὅτι έζησαν μέσα σε συκοφαντίες, σε πολέμους, σε διωγμούς, σε φοβερά βασανιστήρια και μαρτύρια.
      Είχαν το Χριστό, τον Σαρκωθέντα, Σταυρωθέντα, Αναστάντα Θεό μας στην καρδιά τους και τη ζωή τους. Όταν ο Χριστός βασιλεύει στις καρδιές μας, όταν είναι το θεμέλιο και το στήριγμα της ζωής μας, ο οδηγός και ο κυβερνήτης μας, τότε η ζωή μας έχει περιεχόμενο, σκοπό, προσανατολισμό και πλήρωμα χαράς και ευτυχίας. Ζούμε τότε ως οι «μηδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες», είμαστε με το Χριστό πανευτυχείς. Ζούμε τη χαρά και την ευτυχία των αγίων.
      Ο άγιος Βασίλειος, τον οποίο τιμούμε σήμερα, με τη θέλησή του αποξενώθηκε από κάθε περιουσιακό στοιχείο. Αν και πλούσιος, έγινε πτωχός, διακονώντας τον πτωχό, τον ασθενή, τον λεπρό. Και ήταν αληθινά πανευτυχής.
     Σήμερα πρώτη μέρα του νέου έτους, αγαπητοί, ας απομακρύνουμε την αβεβαιότητα, την ανησυχία, την φοβία, το σκεπτικισμό και την αποθάρρυνση. Ας κάνουμε το μεγάλο, το σωτήριο βήμα, την αρχή της αληθινής μετανοίας.
 «Μη πεποίθατε επ’ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων». Όποιοι κι αν είναι οι αυτοκαλούμενοι σήμερα σωτήρες μας, μόνο την δουλεία και τον αφανισμό μας ετοιμάζουν, μόνο πόνο και δυστυχία μας χαρίζουν, όταν δεν προσφέρουν Χριστό.
      Ας μάθουμε να ζούμε και πτωχότερα. «Έχοντες τροφήν και σκεπάσματα, τούτοις αρκεσθησόμεθα», κατά τον Απόστολο Παύλο. Με όλες μας τις δυνάμεις ας παραδώσουμε εαυτούς και αλλήλους στο μόνο Σωτήρα μας, στο Χριστό μας.   Μόνο Εκείνος μπορεί να φωτίσει την καρδιά μας, να την γεμίσει χαρά και ευτυχία, να μας χαρίσει το νέο έτος ειρηνικό και ευλογημένο.
       Ευτυχείς και επιτυχημένοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι που αφήνουν τον εαυτό τους στα χέρια του Χριστού και της Εκκλησίας Του. Δυστυχισμένοι και αποτυχημένοι όσοι ψάχνουν να βρουν την ευτυχία, τη χαρά, την αληθινή πρόοδο μακράν του Χριστού και της Εκκλησίας.
       Μην αμφιβάλουμε λοιπόν, ότι το νέο έτος, παρά τα σκοτεινά σύννεφα, μπορούμε να ζήσουμε την ποθητή ζωή της χαράς και της ευτυχίας. Ας ζήσουμε το νέο έτος με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία, με συνεπή και αδιαπραγμάτευτο πνευματικό αγώνα και μυστηριακή ζωή. Έτσι, θα ευλογήσει ο Τριαδικός Θεός μας το νέο έτος.
       Δεν θα χαθούμε. Θα ζήσουμε. Με το Χριστό θα γίνουν οι ευχές μας πραγματικότητα. Και θα αποδείξουμε σε όλους «ει Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». 

Πατρικά εύχομαι κάθε χαρά, ευλογία και ευτυχία το νέο έτος.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο