Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Πως οι Καπνοπαραγωγοί γίνονται …Βιομήχανοι!!


Γράφει ο: Δημήτρης Θ. Λύσσαρης
                      Κατούνα Ξηρομέρου

     Αγαπητό Xiromeroews με αφορμή μια τελευταία δημοσίευση που έγινε στην ιστοσελίδα, αναδημοσιευμένη από την εφημερίδα «Συνείδηση» θα ήθελα να πω λίγα πράγματα πάνω στο θέμα των καπνοπαραγωγών, διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται.
     Προ μερικών μηνών η έγκριτη εφημερίδα «Έθνος» έγραψε στο ένθετο επαγγελματικές ευκαιρίες για την δυνατότητα των καπνοπαραγωγών να γίνουν και έμποροι του προϊόντος....



      Οι προϋποθέσεις για τις άδειες πώλησης, σύμφωνα με τους παραγωγούς, ξηρού κομμένου καπνού χωρικής συσκευασίας ήταν οι ακόλουθες:
-Από 500 κιλά μέχρι 2 τόνους συσκευασμένου προϊόντος ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας για κάθε οικοτεχνική εκμετάλλευση.
-Να αναγράφονται αριθμός άδειας και αύξων αριθμός παρτίδας στη συσκευασία, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος από την πολιτεία.
-Η συσκευασία να είναι των 500 γραμμαρίων.
-Να υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία του καπνοκαλλιεργητή (δήμος, δημοτικό διαμέρισμα, αριθμός αγροτεμαχίου, τηλέφωνο, ΑΦΜ  κλπ).
-Ενιαίο σήμα για όλη την Ελλάδα, με μόνη διαφορά την αναγραφή του νομού παραγωγής έτσι ώστε να προσδιορίζεται ως αγροτικό προϊόν.

       Όπως αναφέρει η «Συνείδηση”, κάποιος παραγωγός «προσπάθησε να εκδώσει άδεια για να πουλά νόμιμα το προϊόν και να φορολογείται, «σκόνταψε» όμως στη γνωστή γραφειοκρατία και τις παράλογες απαιτήσεις του υδροκέφαλου κράτους, το οποίο και θέλησε να τον χρίσει… βιομήχανο (!!!)»
      Για να εξηγήσω το συγκεκριμένο σημείο, ο δημοσιογράφος του «Έθνους» έγραφε ότι στην αγορά μπορεί να βγει καπνός στην συσκευασία των 25 γραμμαρίων προς 4 ευρώ
     Επομένως, η τιμή πώλησης ανά κιλό μπορεί να φθάνει τα 160 ευρώ (πριν τις τελευταίες αυξήσεις φόρων στον καπνό). 
      Προσέξτε δε το ωραίο: ο φόρος είναι 140 ευρώ το κιλό και μάλιστα τα 120 ευρώ είναι προπληρωμένα (!!!) για την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
       Και το άρθρο ολοκλήρωνε αναφέροντας ότι  το καθαρό κέρδος ανά κιλό υπολογιζόταν τα 8 ευρώ!!.

    Ας κάνουμε μαζί δύο απλούς λογαριασμούς, πριν κόψουμε όλοι μαζί τριχιά
-8 € Χ 2.000 κιλά= 16.000 Ευρώ καθαρό κέρδος
-120 € (προπληρωμένα!) Χ 2.000 κιλά = 240.000 Ευρώ στο κράτος προκαταβολή
-20 € (επιπλέον φόρος)  Χ 2.000 κιλά = 40.000 Ευρώ
Συνολικός φόρος: 280.000 Ευρώ

       Καταλαβαίνετε το αίσχος; Ο αγρότης πρέπει να καταβάλει στο αναίσθητο δημόσιο 280.000 Ευρώ φόρους για να βγάλει 16.000 Ευρώ το πολύ, ποσό που δεν επαρκεί για να τα φέρει βόλτα μια οικογένεια, αλλά τι τους νοιάζει αυτούς. 
      Και σαν να μην έφθανε αυτό, πρέπει να πληρώσει λες και είναι ο «Παπαστράτος»!!!!!
Αυτή είναι η στήριξη του μικροπαραγωγού;
Αυτό είναι το ενδιαφέρον για τον Έλληνα αγρότη;

        Αυτή είναι η βοήθεια για τους καπνοπαραγωγούς και τις περιοχές τους, δεν είναι μόνο το Ξηρόμερο, οι οποίοι ακόμα περιμένουν εναλλακτικές καλλιέργειες από το 2003;
        Και όταν κάνουν κάτι αναγκαστικά για να μπορέσουν να επιβιώσουν, τους στέλνουν και το ΣΔΟΕ;
Ποιος έχει 240.000 Ευρώ να προκαταβάλει για φόρο;
Δεν ωθείται ο αγρότης αναγκαστικά στην παρανομία;

      Που είναι οι πολιτευτές, που γυρνάνε εδώ και εκεί και κόπτονται για τα συμφέροντα του κόσμου, να ζητήσουν διπλασιασμό της άδειας (4 τόνοι) και μείωση του φόρου, για να μπορέσει ο κόσμος να επιβιώσει νόμιμα;
         Καλώ όλα τα δημόσια πρόσωπα, όλων των κομμάτων και φορέων της περιοχής μας να κινηθούν άμεσα και να φέρουν το θέμα στην βουλή, ζητώντας την διόρθωση των αδικιών εις βάρος των αγροτών.
       Προσέξτε κύριοι, ο κόσμος είναι στα όριά του. Μην πιέζετε τις καταστάσεις και δώστε διεξόδους, πριν η κατάσταση στα χωριά μας φθάσει εκεί που κανείς δεν επιθυμεί...

Ευχαριστώ,
Δημήτριος Θ. Λύσσαρης
Κατούνα Ξηρομέρου

2 σχόλια:

  1. EAN NOMIZETE K. ΛΥΣΣΑΡΗ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ , ΝΥΧΤΩΣΕΣ ΜΑΚΡΙΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΝΙΑΖΟΝΤΕ. ΚΑΛΑ Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ(ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΜΩΣ) Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΡΕΦΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ? ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ. Η ΜΗΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕΣ ΕΣΥ ΤΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟ ΑΥΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΕΙΔΗΣΗ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS.ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΛΕΜΑΤΑ ΗΜΕΤΕΡΩΝ (ΟΡΑ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Κ.Λ.Π.) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ. ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΦΤΑΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ Η ΣΤΙΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΦΟΥ. ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν θελουν τον καπνο στην αιτω/νια . θυματε κανεις επι εποχες καπνου ποσο πλουσια ηταν η αγορα ? πηρανε κλεισανε ολα τα εργοστασια καπνου ( αφου το ιδιο το κρατος πριμοδοτούσε τα εργοστασια να φυγουν για εξωτερικο με πολυ χαμηλα μεροκαματα ) . θυμαστε ποσο δολια πηρανε τις αδειες απο τους αγροτες ? και το αποτελεσμα ? ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ καπνο απο τουρκια , γαλλια , και αλλες χωρες , για να φτιαξουν οσες βιομιχνιες εμειναν τελος παντον εδω , τσιγαρα και να τα εξαγουμε . ειδατε λογικη ? ποσο μαλον για να πει ενας αγροτης να εκμεταλευτει μονος του πληρως την καλλιέργεια καπνου. προσχεδιασμενα απο τοτε τα παντα ..... απο την στιγμη που φυγανε οι αδειες άρχισε να πειναει η αιτ/νια σιγα-σιγα. και που ειστε ακομα . ποιο υπουργειο γνωριζει την δουλεια του τοσο καλα ωστε να μην τρελαίνει τους πολιτες της ελλαδας ? απο εισαγωγες αυτοκινητων και μοτο που τα εχουν ελευθερα σε ιποδυναμη , μιας και με το τελειο δικτιο που εχουμε ανετα μπορει καποιος να πιασει 300 ,πως αποδεκατιζεται νεος κοσμος ποιο πολυ καθε μερα ? απο τα τροφιμα που βαπτίζονται ελληνικα , τα μεταλαγμενα , απο ιχθιοπαραγωγικο πλουτο μας που τον εχουν στεγνωσει , μεχρι που να σας πω ...... και αυτη δεν ειναι δουλεια του ελληνα πολιτη , ειναι δουλεια του καθε εκαστοτε υπουργου που τον βαλαμε επανω , να διαφυλάξει τα συμφερωντα της χωρας του .... αλλα τι να πω !!!!! τι αλλο να πω !!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΓΗ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο