Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Δεν ήταν Δάγγειος πυρετός…


       Τρεις μήνες μετά το συναγερμό για την (υποτιθέμενη) επανεμφάνιση (μετά από 80 χρόνια) του Δάγγειου πυρετού σε ηλικιωμένο από την Καμαρούλα του Αγρινίου που απεβίωσε, έρχεται το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ να ενημερώσει πλέον πως οι εξετάσεις δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις του.
      Δικαιώνουν εξάλλου όσους, με πρώτον τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκο Φατούρο, εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους στις αρχικές εκτιμήσεις που προκάλεσαν ανησυχία στην περιοχή του Αγρινίου....



      Το ΚΕΕΛΠΟ λοιπόν σήμερα ανακοίνωσε πως  η εντομολογική διερεύνηση ανέδειξε την παρουσία του διαβιβαστή του Ιού του Δάγκειου Πυρετού Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) στην περιοχή κατοικίας του ασθενούς. Η παρουσία του στη συγκεκριμένη περιοχή της Κεντροδυτικής Ελλάδας είναι ήδη γνωστή από το 2008. Ωστόσο η περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των δειγμάτων του ασθενούς σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, ανέδειξε άλλα αντισώματα (ετερόφιλα) στον ορό του ασθενούς, τα οποία έδωσαν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα για τον ιό του Δάγκειου Πυρετού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ
       Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας του ασθενούς ήταν αρνητικά για περαιτέρω κρούσματα συμβατά με Δάγκειο πυρετό
     Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι μετά από πλήρη διερεύνηση του κρούσματος πιθανού Δάγκειου πυρετού που είχε δηλωθεί στον Οργανισμό μας στις αρχές Σεπτεμβρίου 2012, δεν επρόκειτο για λοίμωξη από τον ιό του Δάγκειου πυρετού.
     Το περιστατικό που αφορούσε ηλικιωμένο ασθενή από την περιοχή του Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας εμφάνιζε υψηλό τίτλο αντισωμάτων κατά του ιού του Δάγκειου Πυρετού.
     Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με ειδικούς εντομολόγους από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το Εργαστήριο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών πυρετών στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησαν στην άμεση πλήρη επιδημιολογική, εντομολογική και εργαστηριακή διερεύνηση του κρούσματος.
     Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας του ασθενούς ήταν αρνητικά για περαιτέρω κρούσματα συμβατά με Δάγκειο πυρετό.
      Η εντομολογική διερεύνηση ανέδειξε την παρουσία του διαβιβαστή του Ιού του Δάγκειου Πυρετού Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) στην περιοχή κατοικίας του ασθενούς. Η παρουσία του στη συγκεκριμένη περιοχή της Κεντροδυτικής Ελλάδας είναι ήδη γνωστή από το 2008.
     Τέλος, η περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των δειγμάτων του ασθενούς σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, ανέδειξε άλλα αντισώματα (ετερόφιλα) στον ορό του ασθενούς, τα οποία έδωσαν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα για τον ιό του Δάγκειου Πυρετού.
Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα το περιστατικό δεν αφορά σε λοίμωξη από τον Ιό του Δάγκειου Πυρετού, γεγονός για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι αρχές δημόσιας υγείας της περιοχής, το ΥΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
    Το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι συνεργαζόμενοι φορείς συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη διάγνωση κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού στην Ελληνική επικράτεια.

Πηγή: http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο