Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ Νίκου Μωραΐτη βουλευτή ΚΚΕ για την αύξηση στα λιπάσματα


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Αύξηση κατά 38% μέσα σε ένα χρόνο η βασική λίπανση.

     Αν και το κόστος παραγωγής για τον μικρομεσαίο παραγωγό έχει αυξηθεί από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εξαιτίας των χαρατσιών (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ειδικό τέλος κατοικίας, ενέργειας κ.ά.) επιτείνεται και από τις μεγάλες επιχειρήσεις αγροτοεφοδίων.
     Πιο ειδικά ακριβότερα πληρώνουν τη βασική λίπανση των χειμερινών σιτηρών για μια ακόμη χρονιά οι παραγωγοί της χώρας μας αν και οι τιμές της διεθνούς αγοράς δεν δικαιολογούν τις ανατιμήσεις......



    Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), η τιμή της θειοφωσφορικής αμμωνίας (16-20-0) διαμορφώνεται στα 430 ευρώ ο τόνος, με έκπτωση της τάξης του 5% στην πληρωμή τοις μετρητοίς. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 120 ευρώ ο τόνος σε σύγκριση με τον περσινό κατάλογο, όπου ο συγκεκριμένος τύπος λιπάσματος πουλιόταν στα 310 ευρώ ο τόνος με έκπτωση στο 6% για την πληρωμή τοις μετρητοίς.
        Ωστόσο τον Μάρτιο του 2012, σημειώθηκε ήδη μια άνοδος κατά 60 ευρώ ο τόνος. Αυτός ο τύπος λιπάσματος χρησιμοποιείται ως βασική λίπανση και είναι κατάλληλος για όλες τις φθινοπωρινές καλλιέργειες επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, σε μια περίοδο που οι περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στα όρια βιωσιμότητας. Ουσιαστικά, ληστεύεται το ελάχιστο εισόδημα και κόπος του αγρότη από τις μεγαλοεταιρείες που μονοπωλούν τον κλάδο, με τις πλάτες της κυβέρνησης

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στις τιμές των βασικών λιπασμάτων, να μην αυξάνονται ανεξέλεγκτα και χωρίς λόγος οι τιμές και ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, επιβαρύνοντας αγροτιά και καταναλωτές.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο