Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τo ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Μπαμπίνη



Με τον φακό του Αναστάσιου Καραΐσκου 

      Πάνω σε ένα μικρό λόφο, απέναντι από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, στο  δρόμο Μπαμπίνη προς Φυτείες,  ταπεινό και έρημο, φωλιάζει ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου μέσα στα χωράφια των Ραπταίων, γι’ αυτό είναι γνωστός και ως Ραφταίϊκος.
      Εξωτερικά ο ναός είναι πετρόκτιστος με πολύ χοντρούς και γερούς τοίχους με  εξαίρεση την οροφή η οποία είναι  ετοιμόρροπη και εδώ να τονίσουμε ότι το εκκλησάκι έπαθε σοβαρές ζημιές από την μεγάλη πυρκαγιά της Μπαμπίνης το 2007....
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ...


 
      Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες και πάνω   στην  κόγχη του  ιερού ξεχωρίζει η επιβλητική τοιχογραφία με  την  Παναγία  να  έχει  ανοιχτά  τα  χέρια και στο  κέντρο  μπροστά  μέσα  σε  δόξα  ο  Χριστός.
    Στις  πλευρές  αριστερά  και  δεξιά  είναι  οι  δύο  αρχάγγελοι. Στις  μικρότερες  πλαϊνές  κόγχες  φαίνεται  να  υπάρχουν  και  εκεί  τοιχογραφίες,  οι  οποίες  δυστυχώς  είναι  ασβεστωμένες. 
     Εδώ να σημειώσουμε ότι ο ναός πρέπει να ήταν κατάγραφος, είναι σίγουρα πολύ παλιός και ίσως να ανάγεται στην βυζαντινή εποχή.




















2 σχόλια:

  1. ΚΑΚΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΛΙΑ. ΕΧΕΤΕ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ. ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ, ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΛΙΑ ΑΠ ΤΟ 2007;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΩΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΩΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ . ΠΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ Η ΟΡΟΦΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο