Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Οι αντιδράσεις στο Δήμο Ξηρομέρου για το ακατάλληλο νερό συνεχίζονται…


Αντικρούει με νέα στοιχεία ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Κατσιπάνος τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής Ξηρομέρου πως το πρόβλημα με το νερό λύθηκε! Νέο έγγραφο δείχνει πως το πρόβλημα στο νερό συνεχίζει να υφίσταται..

     Νέο έγγραφο ντοκουμέντο μας έστειλε ο Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Κατσιπάνος από το οποίο προκύπτει πως το νερό στο Δήμο Ξηρομέρου συνεχίζει να είναι ακατάλληλο. 
       Εδώ να επισημάνουμε ότι παρά του ότι η δημοτική αρχή από τα μέσα Απριλίου προσπάθησε αφού τοποθέτησε αυτόματους χλωριωτές, καθάρισε όλες τις δεξαμενές και κάνει τακτικές μετρήσεις δυστυχώς το πρόβλημα ακαταλληλότητας του νερού παραμένει αφού δεν προέβει σε συστηματική, οργανωμένη και επιστημονικά πλαισιωμένη λήψη μέτρων.....



      Είναι δυνατόν πέντε μήνες μετά την γνωστοποίηση του προβλήματος με την κατάσταση των νερών, στην πόλη του Αστακού, που συγκεντρώνει λόγω της θάλασσας πολύ κόσμο τον Αύγουστο  η Δημοτική Αρχή του Ξηρομέρου να ολιγωρεί για να μην μιλήσουμε για αδιαφορία στο θέμα του νερού; Είναι δυνατόν να «παίζει» με την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών;

       Σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αρ. πρωτ: 186116/5/5152/22-9-2012 (πριν λίγες ημέρες) με παραλήπτη το ειρηνοδικείο Ξηρομέρου, προκύπτει ότι:
  «Σε ενημέρωση προκαταρκτικής εξέτασης σας γνωρίζουμε ότι σε συνέχεια  ενεργειών μας και μετά την ολοκλήρωση τόσο των δειγματοληψιών και της υγειονομικής αναγνώρισης στις οποίες προέβει η υπηρεσία μας εκ νέου στα πλαίσια του δυνατού εφόσον δεν υπάρχει χαρτογράφηση των δικτύων, όσο και της διερεύνησης των στοιχείων που διαθέτει ο δήμος Ξηρόμερου σας γνωρίζουμε ότι:

-Τα δείγματα νερού των δικτύων στις περιοχές ΔΚ Αστακού, ΤΚ Προδρόμου, Μαχαιράς, Αγραμπέλων, Βάρνακα,Παναγούλας, Αρχοντοχωρίου, Φυτειών παρουσίασαν σημαντική αύξηση των δεικτών κοπρανώδους επιβάρυνσης- μικροβιολογικών παραμέτρων- που δημιουργούν υποψίες για κακό χειρισμό των δικτύων, επιβάρυνση της πηγής υδροληψίας λόγω καλοκαιρινών συνθηκών και έλλειψη μέτρων βελτίωσης.

-Τα δείγματα νερού των δικτύων ΤΚ Χρυσοβίτσας, Μπαμπίνης, Μύτικα, Βάρνακα,  Κανδήλας, Παπαδάτου, Ρίβιο παρουσιάζουν ελάχιστη μεταβολή στα πλαίσια της μικρής επιβάρυνσης που θα αντιμετωπίζονταν αν εφαρμόζονταν σωστή και επιτηρούμενη χλωρίωση.

-Τα δείγματα νερού των ΤΚ Αγίου Στεφάνου, Κουβαρά, Στρογγυλοβουνίου, Πηγαδιών, Παλαιομάνινας, Σκουρτού, Καραισκάκη και Βασιλόπουλο κρίνονται κανονικά για τις παραμέτρους που ελέγχθησαν.

       Από τα διαπιστούμενα στα δείγματα και σε διερεύνηση μας επί πιθανού αρχείου ενεργειών του δήμου (επιδείχθηκε απόφαση δημοτικού συμβουλίου-προμήθεια χλωριωτών, αρ 12821/19-9-2012 έγγραφο δήμου, οι από 30-4-2012 και 14-5-2012 αναλύσεις της «ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ») καθώς και από την κάτω του επιθυμητού ορίου μερική ανίχνευση από την υπηρεσία μας υπολειμματικού και ολικού χλωρίου σε επιτόπιες μετρήσεις, κυρίως στις μικρού πληθυσμού περιοχές χωρίς μικροβιακή επιβάρυνση των δειγμάτων, συμπεραίνουμε ότι η δημοτικά αρχή παρότι προσπάθησε κάποια, δεν προέβει σε συστηματική, οργανωμένη και επιστημονικά πλαισιωμένη λήψη μέτρων ως απαιτείται από τη νομοθεσία και την επιστήμη.

     Από τη διερεύνηση του θέματος προκύπτει ότι δεν εφαρμόζεται η ΚΥΑΥ2/2600/2001 ως τροποποιήθηκε με την ΔΥ Γ2/ΤΤΙ 38295/20007 και ο Δήμος Ξηρομέρου δεν παρέχει ασφαλές νερό στους δημότες του, ιδιαίτερα για το ΔΚ Αστακού που είχε αυξημένο πληθυσμό το καλοκαίρι με αυξημένες απαιτήσεις».
  
     Είναι προφανές ότι η τοπική Ξηρομερίτικη κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση. Πολλοί κάτοικοι αναρωτούνται για τις συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει στην υγεία τους η μέχρι τώρα χρήση του νερού. Η άγνοια για το ποιες είναι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες επιτείνουν τη αγωνία τους….

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο