Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εκκλησία, Δήμος, και εθελοντισμός τα αναχώματα στην κοινωνική κατάρρευση στο Αγρίνιο


Η κοινωνική κατάρρευση σε αριθμούς…
        Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση και μάλιστα εντεινόμενη… Η κοινωνία τελεί υπό κατάρρευση και αποκούμπι για όσους δοκιμάζονται από την κρίση είναι εκτός από την Εκκλησία αρκετές «κοινωνικές» προσπάθειες που συνδυάζουν το εθελοντισμό και την προσφορά στο συνάνθρωπο.
      Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι προσπάθειες αυτές τελούν εκτός από την Εκκλησία και υπό την αιγίδα των δήμων, γι’ αυτό έχει αποκτήσει ζωτική σημασία και η κουβέντα για την χρηματοδότηση των δήμων, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας εξουσίας σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία που δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο.....



      Το ΑγρίνιοCulture.gr επιχειρεί εκτός από το να αναδείξει αυτές τις πρωτοβουλίες αλλά και να καταγράψει μέσα από αυτές την κοινωνική κατάσταση. Μια κατάσταση που αποτυπώνεται στους αριθμούς με τα μελανότερα χρώματα
       Στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αγρινίου υπάρχουν ήδη 1.100 δικαιούχοι, ενώ συνεχώς οι υπεύθυνοι λαμβάνουν αιτήσεις. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί κυρίως ο δήμος Αγρινίου και η Εκκλησία
        Σημαντικότατη συνδρομή παρέχουν πολλές επιχείρησεις της περιοχής, δυστυχώς όμως όχι οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων
     Πρόσφατα την συνδρομή της έδωσε και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δίνοντας επιχορήγηση στις κοινωνικές δομές, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, των δήμων της περιοχής. 
      Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και την τεράστια βοήθεια που προσφέρουν και τα συσσίτια της Εκκλησίας στο Αγρίνιο που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες σχεδόν 200 ανθρώπων
       Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση μόνο η ενορία του Αγίου Δημητρίου και η Μητρόπολη καλύπτουν οικονομικά την προσπάθεια, μαζί με τις προσφορές απλών ανθρώπων οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής στην πλειονότητά τους απουσιάζουν. 
    Επίσης η Εκκλησία προχώρησε και στην δημιουργία κοινωνικού φροντιστήριου για παιδιά και οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα ενός φροντιστηρίου, ενώ παράλληλα πρόσφατα μοιράστηκαν σχολικά είδη σε περισσότερα από 150 παιδιά.
      Στο τομέα της υγείας συναντά κανείς μια παρόμοια κατάσταση… αφού με την ανεργία στα ύψη όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι ανασφάλιστοι. 120 είναι οι δικαιούχοι μέχρι στιγμής στο κοινωνικό ιατρείο του δήμου Αγρίνιου, που δημιουργήθηκε με τη δωρεά του χώρου από ιδιώτη, αλλά και την συνεργασία του δήμου Αγρινίου με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου.
       13 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγος παθολόγος, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος, χειρούργος κ.α.) προσφέρουν την εθελοντική τους εργασία. Ενώ παράλληλα δεκάδες είναι τα φάρμακα που χορηγούνται καθημερινά και τα οποία έχουν προσφέρει εθελοντές (όπως οι πρόσκοποι Αγρινίου).
        Μια ακόμη σημαντική κοινωνική δομή που όμως είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου Αγρινίου και που παρέχει μεγάλη βοήθεια στα νέα ζευγάρια είναι οι παιδικοί σταθμοί. 
      Φέτος περισσότερες από 1200 ήταν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του Αγρινίου σημειώνοντας μάλιστα αύξηση κατά 25% περίπου σε σχέση με πέρυσι. Οι αιτήσεις από τη στιγμή που πληρούσαν τα κριτήρια έγιναν όλες δεκτές από το δήμο Αγρινίου, δίνοντας μεγάλη ανακούφιση σε γονείς που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αφού οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο Αγρίνιο είναι χωρίς τροφεία!
        Μια ακόμη κοινωνική δομή που θα αναπτυχθεί στο Αγρίνιο το επόμενο διάστημα είναι το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια. Μια δομή που πιθανότατα να λειτουργήσει σε ενάμιση μήνα περίπου, αφού ήδη οι υπέυθυνοι του «Χαμόγελου του Παιδιού» έχουν κάνει τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού το οποίο θα περάσει πρώτα από μια μικρή φάση εκπαίδευσης. 
    Και εδώ εκτός από την συνεργασία και τη συνδρομή του δήμου Αγρινίου, υπάρχει η εθελοντική προσφορά πολλών ανθρώπων. Μάλιστα στις 25/9 θα διεξαχθεί και τηλεμαραθώνιος σε σενεργασία με περιφερειακά κανάλια για την ενίσχυση συγκεκριμένα στων σπιτιών του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε Αγρίνιο και Αίγιο.
        Τέλος μια ακόμη δομή που θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στο Αγρίνιο θα είναι ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, που χρηματοδείται από το ΕΣΠΑ του ΥΠΕΣ και ο δήμος Αγρινίου έχει ήδη δημοσιοποίησει την προκύρηξη για την εύρεση χώρου, ενώ στο μεθαυριθανό δημοτικό δυμβούλιο θα παρθεί απόφαση σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού για τον ξενώνα.
     Το συμπέρασμα μέσα από τους αριθμούς που παρουσιάσαμε είναι μάλλον αδήρητο… η κρίση και η εξαθλίωση χτυπούν την πόρτα όλων και περισσότερων. 
     Τα αντακλαστικά της κοινωνίας καταγράφονται με την διεύρυνση του εθελοντισμού, ενώ από την πλευρά των θεσμικών φορέων μόνο η Εκκλησία και οι δήμοι, όπως ο δήμος Αγρινίου, στο βαθμό που μπορούν προσφέρουν σημαντικότατη βοήθεια.
Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο