Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Δράμα η κατάσταση στην οικοδομή στην Αιτωλοακαρνανία


Πλήττονται επιχειρήσεις και οικοδόμοι
    Τα όρια των αντοχών τους δοκιμάζουν οι οικοδόμοι και στην Αιτωλοακαρνανία. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον γενικότερα στο χώρο της οικοδομής, ακόμη και στο Αγρίνιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο, χαρακτηρίζεται από τους επαγγελματίες του κλάδου «τραγική», καθώς η ανεργία έχει ξεπεράσει το 90%....



      Τις αμέσως επόμενες ημέρες, το σωματείο των οικοδόμων του νομού, θα καθορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσουν οι οικοδόμοι της περιοχής μας, το επόμενο χρονικό διάστημα. Το μέγεθος του προβλήματος το αντιλαμβάνεται κανείς, αν κάνει μια έρευνα για τις επιχειρήσεις δομικών υλικών που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια συγκρίνοντας τες με πόσες υπάρχουν σήμερα.
       Οι περισσότερες επιχειρήσεις, που έχουν απομείνει από τους κλάδους των δομικών υλικών, είναι πλέον ζημιογόνες, με πολλές από αυτές να βρίσκονται ένα βήμα πριν την αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το «Γεγονός».
        Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, μία πόλη 150.000 κατοίκων μόνο μια επιχείρηση έχει απομείνει που διαθέτει (έτοιμο) μπετόν, ενώ η διάθεση σε ημερήσια βάση από 1000-2000 κυβικά παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση αγγίζοντας μετά βίας τα 100 κυβικά! Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς σε ποια δραματική θέση βρίσκεται ο κλάδος των οικοδόμων στο νομό μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη, όπως η πληρωμή ενοικίων ή ακόμη και η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης!
        Το πρόβλημα εντείνεται και από το γεγονός ότι σχεδιάζεται και η κατάργηση του επιδόματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα τους βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ανέχεια. «Το χειμερινό επίδομα ήταν μια κατάκτηση του κλάδου, που έγινε κάτω από σκληρούς αγώνες για να δώσει μια ελάχιστη ανακούφιση στους οικοδόμους που κάθε χρόνο έχαναν πολλά μεροκάματα λόγω καιρικών συνθηκών. Το βοήθημα δινόταν από τον ΟΑΕΔ γιατί προερχόταν από κρατήσεις που γίνονται στους οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους. Δε μας χάρισε κανένας τίποτα. Δικά μας λεφτά είναι και το χειμερινό βοήθημα και το επίδομα ανεργίας. Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Καλούμε όλους τους οικοδόμους σε γενικό ξεσηκωμό και αγώνα. Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει απαντάμε με τον αγώνα μας» αναφέρει η Ένωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα Νομού Αιτωλοκαρνανίας.
      Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μαζί με την οικοδομή, υπολογίζεται ότι πλήττονται άλλα 200 περίπου επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον συγκεκριμένο κλάδο, τα οποία επίσης βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση, χωρίς να διαφαίνεται καμία αναπτυξιακή – επαγγελματική προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο