Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ντοκιμανταίρ: ΧΕΛΙΑ Οι μετανάστες του βυθού


Ντοκιμανταίρ του Γ. Μπελετσιώτη
ΧΕΛΙΑ – Οι μετανάστες του βυθού

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Φωτογραφία : Γ. Μπελεσιώτης
Παραγωγή 1983   Γ. Μπελεσιώτης.
Κείμενο  ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΓΓΛΙΚΟ
Γυρισμένο στον Αμβρακικό (Ρούγα – Μυρτάρι – Αϊ – Μάρκο)
Έλαβε χρηματικό βραβείο ενισχυόμενης ταινίας του ΥΠ.Π.Ε. 
Προβλήθηκε στο διεθνές συνέδριο ιχθυολόγων στη Στοκχόλμη το 1982
Προβλήθηκε αρκετές φορές από την ΕΡΤ1 – ΕΡΤ2....


      Η ζωή του χελιού μέχρι τις μέρες μας, ήταν άγνωστη και εξακολουθεί να δημιουργεί, πολλά ερωτηματικά. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Αριστοτέλης, πίστευαν πως τα γεννούσε η γη, γιατί καθώς έσκαβαν το χώμα ανοίγοντας πηγάδια η αυλακιές, τα ‘βρισκαν μέσα στις φλέβες του νερού. Το 1920 ο Δανός ωκεανογράφος Σμίντ μετά από μακρόχρονη έρευνα ανακάλυψε πως γεννιούνται την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργασών ανάμεσα στις Αντίλλες και τις Βερμούδες. Οι λιμνοθάλασσες, τα βαλτοτόπια, οι μεγαλύτεροι δέκτες χελιών στη Μεσόγειο, κι έχει παρατηρηθεί μαζική άνοδος γόνου στις εκβολές των ποταμών Αράχθου – Λούρου – Καλαμά και Αχέρωντα. 
       Από παράδοση έφθασαν στις μέρες μας μερικοί τρόποι ψαρέματος χελιού που είναι όχι μόνο μοναδικοί και εντυπωσιακοί αλλά και γραφικοί. Το ψάρεμα του χελιού γίνεται από τα μέσα του Νοέμβρη και μέχρι το τέλος του Γενάρη, μόνο στις χάσεις του φεγγαριού και μόνο τότε που ο καιρός είναι γυρισμένος στα νότια που ξεσπούν οι καταιγίδες με τα αστραπόβροντα. Στα βαθύ σκοτάδι της νύχτας, καθώς οι αστραπές αυλακώνουν τον ουρανό, τα χέλια θα συγκεντρωθούν κι όλα μαζί θα πάρουν το δρόμο του γυρισμού για τον τόπο που γεννήθηκαν, τη θάλασσα των Σαργασών. 

Έγραψαν για το έργο
ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ 14-3-‘83
Χέλια: Οι μετανάστες του βυθού λέγεται ένα ντοκιμαντέρ σε σενάριο, σκηνοθεσία και φωτογραφία Γ. Μπελεσιώτη που θα παρουσιάσει η ΕΡΤ-1 την καθαρή Δευτέρα. Για τα χέλια ο Αριστοτέλης πιστεύει ότι τα γεννούσε η γη, γιατί όταν κανείς έσκαβε για ν’ ανοίξει πηγάδια τα ‘βρισκε μέσα στις φλέβες του νερού. Το 1920 ο Δανός ωκεανογράφος Σμίντ μετά από μακρόχρονη έρευνα ανακάλυψε ότι γεννιούνται την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργασών ανάμεσα στις Αντίλλες και τις Βερμούδες και από εκεί μεταναστεύουν σ’ όλα τα μέρη του κόσμου. 
Οι λιμνοθάλασσες, τα βαλτοτόπια, οι βλυχιές και τα ποτάμια της Ελλάδας είναι οι μεγαλύτεροι δέκτες χελιών σ’ όλη τη Μεσόγειο. Το Ψάρεμα του χελιού γίνεται από τα μέσα Νοεμβρίου ως τις αρχές Ιανουαρίου μόνο στις χάσεις του φεγγαριού και μόνο τότε που ο καιρός είναι γυρισμένος στα νότια που ξεσπούν καταιγίδες. Μέσα στη νύχτα όταν τα χέλια συγκεντρώνονται για να επιστρέψουν στη θάλασσα των Σαργασών. Οι ψαράδες για να τα μαζέψουν χρησιμοποιούν πολλές γραφικές τεχνικές. 


ΕΡΤ1      ΝΕΑ 17/3/83
   Το ενδιαφέρον του προγράμματος αρχίζει στις 1:50́  το μεσημέρι με το ντοκιμαντέρ του Γ. Μπελεσιώτη Χέλια: οι μετανάστες του βυθού. Πρόκειται για μια σαραντάλεπτη έρευνα που έκανε ο σκηνοθέτης πάνω στο περίεργο αυτό είδος του θαλάσσιου βασιλείου, απεικονίζοντας με την κάμερα ορισμένες από τις πλέον ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κύκλο της ζωής του, τις συνήθειές του και το ψάρεμα του. 


Όσες και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποκτήσουν το αυθεντικό DVD με τηλεφωνική παραγγελία στο 2107218981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο