Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Κρούσμα ελονοσίας στο Αιτωλικό


        Το πρώτο κρούσμα ελονοσίας καταγράφεται στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο Αιτωλικό σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr. Το κρούσμα σημειώθηκε σε  νεαρό άτομο πακιστανικής καταγωγής (διαμένει στην περιοχή πέντε μήνες)  και διαγνώσθηκε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
      Όπως αναφέρει στο agrinionews.gr o προιστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Φατούρος: «σήμερα δηλώθηκε κρούσμα ελονοσίας που διαγνώσθηκε από το νοσοκομείο   Μεσολογγίου και αφορά σε μετανάστη  πακιστανικής καταγωγής. Γίνονται όλες οι επιβεβαιωτικές ενέργειες για  αυτήν την ιστορία. Θα πάρει θεραπεία, ενώ παράλληλα γίνονται και κάποιες  ενέργειες δημόσιας υγείας, όπως έλεγχος  του περιβάλλοντος, όπου διέμενε  και αυξημένη επιτήρηση όλων όσων κατοικούν σε ακτίνα 100 μέτρων για  ένα μήνα».......



      Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική αν και δυστυχώς αναμενόμενη. Μάλιστα  πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί  και η εμφάνιση κρούσματος του Ιού του Νείλου. 
    Θυμίζουμε πως το ΚΕΕΛΠΝΟΟ είχε κατατάξει την Αιτωλοκαρνανία στο πρώτο επίπεδο επικινδυνότητας. Σημειωτέον πάντως ότι το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δικαιούται τα εύσημα για τη διάγνωση η οποία δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.

      Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974. Από τότε και μέχρι το 2011 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 30-50 κρούσματα ετησίως, τα οποία αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η νόσος. Η κατάσταση άλλαξε πέρυσι με την καταγραφή 40 κρουσμάτων που αποδόθηκαν σε εγχώρια μετάδοση.

Τα συμπτώματα
    Για την προστασία από την ελονοσία το ΚΕΕΛΠΝΟ  συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά. Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγη, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία. Ο πυρετός εμφανίζεται κάθε δεύτερη (τριταίος) ή κάθε τρίτη μέρα (τεταρταίος). Άλλα συμπτώματα που μπορούν επίσης να εμφανιστούν είναι ναυτία, διάρροια και έμετος. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος (κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τρόποι προστασίας
- Απομακρύνετε το στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, βεράντες, κήπους ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε στάσιμα νερά όπου συνήθως αφήνουν τα αυγά τους. Ακόμη και το έδαφος που παραμένει υγρό αποτελεί σημείο εναπόθεσης των αυγών τους.
- Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας δεν τα σκοτώνει ούτε τα απομακρύνει αλλά μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
-Κουρεύετε τακτικά γκαζόν, φυλλωσιές και θάμνους διότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.
-Τοποθετείστε σήτες στα παράθυρα, τους φεγγίτες και γενικά τις εισόδους του σπιτιού για να ανακόψετε την πορεία των κουνουπιών προς το εσωτερικό.
- Χρησιμοποιήστε λάμπες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
- Προφυλαχτείτε ιδιαίτερα με ατομικά μέτρα όπως χρήση ρούχων, εντομοαπωθητικών κ.α κατά τις ώρες από σούρουπο μέχρι το χάραμα, διότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα συνηθίζουν να τσιμπούν τα κουνούπια που μεταφέρουν μολυσματικό ιό.
- Τηρήστε τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε ατομικό επίπεδο, ακόμη κι όταν στην ευρύτερη περιοχή διαμονής σας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών διότι αυτά δεν μηδενίζουν τον κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο