Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ


       Εικόνα δραστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκύπτει από τον οικονομικό απολογισμό του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απ’ τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Γεωργιόπουλο.....


      «Η αιρετή Περιφέρεια έδωσε ένα νέο στίγμα και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Από την αρχή της θητείας μας προχωρήσαμε σε γενναία περιστολή των δαπανών χωρίς αυτό να επηρεάσει την λειτουργία των Υπηρεσιών μας. Δεν πρόκειται για ένα λογιστικό εγχείρημα αλλά για μια πολιτική πράξη», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, αναφερόμενος στην σημαντική εξοικονόμηση πόρων που προήλθε απ’ την μείωση των λειτουργικών δαπανών.

    Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι υπερωριακές δαπάνες κατά το έτος 2011 μειώθηκαν κατά 71% σε σχέση με το 2010, οι δαπάνες για τις εκτός έδρας μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 70%, οι δαπάνες για μισθώματα κτιρίων μειώθηκαν κατά 35% ενώ οι δαπάνες για διάφορες εκδηλώσεις και λοιπές συναφείς δραστηριότητες μειώθηκαν σε ποσοστό 62%.

     Σημειώνεται επίσης ότι τα γενικά έσοδα χρήσης του 2011 ανήλθαν σε 91,7 εκατ. ευρώ ενώ τα αντίστοιχα έξοδα ανήλθαν στα 64,5 εκατ. ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε στο 2012 καλύπτει υποχρεώσεις παρελθόντων ετών καθώς επίσης και δαπάνες εκτέλεσης έργων.

    «Παραλάβαμε οφειλές που ξεπερνούσαν τα 35 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «και καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψουμε τα χρέη αυτά. Η φιλοσοφία μας είναι πια γνωστή στους πολίτες. Αξιολόγηση κάθε δαπάνης μέχρι και το τελευταίο ευρώ και απόλυτη προσήλωση στη διαφάνεια».   

      Το σημαντικότερο, πάντως, πρόβλημα που παρουσιάζεται στα οικονομικά της Περιφέρειας οφείλεται στη μείωση των εσόδων που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). «Οφείλουμε όλοι μας, όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σαν μια γροθιά, να αγωνιστούμε για την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Ν’ αγωνιστούμε ώστε να έρθουν στη Δυτική Ελλάδα περισσότερα χρήματα που θα διοχετευτούν σε αναπτυξιακές δράσεις και, φυσικά, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.  

     Εν τούτοις, και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στον οικονομικό της απολογισμό, προχώρησε σε αποπληρωμές παλαιότερων υποχρεώσεων αλλά και σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις συστηματικές προσπάθειες εξορθολογισμού, μείωσης και νοικοκυρέματος των δαπανών.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟΚΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

  Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος ανακοίνωσε την δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών της Περιφέρειας, γεγονός που θα εξορθολογίσει αποφασιστικά τις σχετικές διαδικασίες και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη.  

      «Οι Ηλεκτρονικές Προμήθειες», είπε στην εισήγηση του ο κ. Γεωργιόπουλος, «είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος υλοποίησης προμηθειών, με μη συμβατικό τρόπο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αποκομίσει άμεσα σημαντικά, οικονομικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά οφέλη που οδηγούν σε κάθε περίπτωση σε σημαντικές μειώσεις κόστους μέσω απόλυτα διαφανών διαδικασιών».

Και πρόσθεσε: «Τα σημαντικότερα οφέλη είναι τα εξής:

·  Επίτευξη βέλτιστης τιμής αγοράς μέσα από μία πραγματικά ανταγωνιστική διαδικασία.
·   Εξασφάλιση απλούστερων διαδικασιών αξιολόγησης που παρέχουν απόλυτη διαφάνεια και ισοτιμία, αφού οι συμμετέχοντες έχουν την ίδια ακριβώς πληροφόρηση.
·  Μικρότεροι χρόνοι διαπραγμάτευσης με τους συμμετέχοντες προμηθευτές.
     Επιπλέον τρόποι αναζήτησης ειδών που είναι σε έλλειψη ή πλεονάζουν και προσφέρονται με έκπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο