Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ


     Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στη σημερνή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι οι τα παρακάτω:....



-Ο πιθανός εντοπισμός και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα όρια της Περιφέρειάς μας αλλάζει ριζικά το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό στάτους της Δυτικής Ελλάδας.

-Ο πιθανός εντοπισμός και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλάζει πλήρως την παραγωγική δομή της Περιφέρειας.

-Ενώ σήμερα στηριζόμαστε κυρίως στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και στις υπηρεσίες, θα περάσουμε σε μια κατάσταση σοβαρής ενίσχυσης του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας.

-Αυτή η αλλαγή της παραγωγικής βάσης θα προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στο παραγόμενο Ακαθάριστο Προϊόν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο συνολικά όσο και κατά κεφαλήν. Επίσης αναμένονται σημαντικές αλλαγές και στη δομή της απασχόλησης αφού η κάθε η κάθε πλατφόρμα εξόρυξης προκαλεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 1.200 θέσεις εργασίας.

-Εξίσου κρίσιμος παράγοντας είναι για εμάς η δημιουργία μιας νέας γενιάς επιστημόνων και εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, εξέλιξη που συνιστά σημαντικό κεφάλαιο και πλούτο για όλες τις τοπικές κοινωνίες μας.

-Επί πλέον, σημαντικά είναι και τα προσδοκώμενα οφέλη. Σύμφωνα με τις ισχύουσες προβλέψεις και με βάση τον κανόνα που προβλέπει ότι το 5% των δημοσίων εσόδων θα κατευθύνεται στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, προκύπτουν σημαντικά μεγέθη.

-Για την ακρίβεια, με βάση τα κατ’ αρχήν εκτιμώμενα μεγέθη των κοιτασμάτων και με βάση την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου, θα τεθούν στη διάθεσή μας κονδύλια τριπλάσια από το ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Αυτή είναι μια δυνατότητα που μπορεί, κυριολεκτικά, να απογειώσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να απαντήσει οριστικά στο πρόβλημα της οικονομικής μας υστέρησης.

-Σήμερα συζητάμε τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

-Έχετε στα χέρια σας την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Υφαντή που αποτελεί μια εξαιρετική προσέγγιση στην οποία έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις που λάβαμε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν.

-Η εισήγηση αυτή υπογραμμίζει με έμφαση 14 επί πλέον κεφάλαια που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν προκειμένου να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε πλήρως το περιβάλλον τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και στο στάδιο της εκμετάλλευσης.

-Στο σημείο αυτό πρέπει να προβλεφθεί και ένα ακόμα σημείο. Εφόσον οι έρευνες αποδώσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου θα πρέπει να υπάρξει μια ρητή και ξεκάθαρη πρόβλεψη. Το φυσικό αέριο είναι φτηνή ενέργεια και από αυτήν τη φτηνή ενέργεια θα πρέπει να επωφεληθούν οι αγρότες της Ηλείας που θα μπορέσουν έτσι να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

-Εδώ μιλάμε για ένα δίκτυο που θα φτάσει στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στα θερμοκήπια και που θα δώσει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να έχουν ενέργεια πολύ πιο φθηνή απ’ ότι σήμερα. 

-Με τη ρητή προϋπόθεση ότι αυτά τα 15 σημεία θα ληφθούν υπ’ όψιν, ότι θα μετατραπούν σε συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων και ότι θα έχουμε τους μηχανισμούς ελέγχου για την τήρησή τους, ζητάμε τη από το Σώμα τη ΘΕΤΙΚΗ του γνωμοδότηση.

-Κατανοώ όλες τις ανησυχίες και όλες τις ευαισθησίες.

-Για τους σεισμούς: Η σεισμικότητα της περιοχής δεν μας εμπόδισε να έχουμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

-Για τον τουρισμό: Το κοίτασμα του Πρίνου δεν εμπόδισε την τουριστική ανάπτυξη της Θάσου.

-Δηλαδή πρέπει να κινηθούμε με τη λογική ότι μπορούμε να έχουμε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων χωρίς να παραβλάψουμε τις άλλες μας δραστηριότητες και επιδόσεις.

-Είναι ζήτημα προδιαγραφών, κανόνων και τήρησης αυτών των κανόνων.

-Είμαστε ξεκάθαροι και δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας.

-Στο ζήτημα των υδρογονανθράκων πρέπει να βαδίσουμε με όρους Νορβηγίας και όχι με συνθήκες Νιγηρίας.

-Τέλος, πρέπει να σταθούμε με προσοχή σε ένα ειδικό σημείο της εισήγησης.

-Ζητάμε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ομάδας τεχνικών συμβούλων που θα συσταθεί από την Περιφέρεια, θα δουλεύει αποκλειστικά για εμάς και θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε όλες τις φάσεις της έρευνας και της εκμετάλλευσης.

-Αυτή η ομάδα θα αναφέρεται σε εμάς, θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με τις δημόσιες αρχές και τους με τους αναδόχους και θα αποτελεί το δικό μας μάτι σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα στάδια κι αυτή πρέπει να είναι μια ισχυρή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο