Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σήμα κινδύνου για τις νεκρές θαλάσσιες χελώνες

      Σήμα κινδύνου για τις νεκρές θαλάσσιες χελώνες στις ελληνικές θάλασσες εκπέμπει το Κέντρο Διάσωσης Χελωνών «Αρχέλων».
    Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα Ιόνια νησιά, η θαλάσσια περιοχή της Ηπείρου, τα παράλια της Αττικής και το Νότιο Αιγαίο είναι γεμάτα «παγίδες» για τις θαλάσσιες χελώνες....
 
     Από τις 470 νεκρές χελώνες που εντοπίστηκαν στην χώρα το πρώτο οχτάμηνο του 2011 οι 45 βρέθηκαν στην Ήπειρο και οι 56 στα Ιόνια Νησιά.
       Οι θάνατοι των χελωνών οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα με παραγάδια, πετονιές και δίχτυα, ενώ πολλές έχουν σκοτωθεί από τις προπέλες των ταχύπλοων σκαφών.
      Το Κέντρο Διάσωσης Χελωνών περιέθαλψε τη χρονιά που πέρασε περισσότερες από 50 τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες, ενώ πραγματοποίησε 20 επεμβάσεις και 34 απελευθερώσεις. 
    Στο Κέντρο έφτασαν και τραυματισμένες χελώνες Καρέτα-Καρέτα από την περιοχή του Αμβρακικού γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.
       Ο εντοπισμός νεκρών χελωνών στην περιοχή μας όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά και καθόλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί τα τελευταία χρόνια καθημερινό φαινόμενο για τις υπηρεσίες.
       Στόχος των υπευθύνων είναι να διευρυνθεί ο κύκλος των εθελοντών έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ» προστασίας, γύρω από αυτό το σπάνιο είδος θαλάσσιας ζωής το οποίο κινδυνεύει όλο και περισσότερο, από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο