Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δημοκρατική Συμμαχία: Ερώτηση στη βουλή για την προστασία της Λίμνης Αμβρακίας

       Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με  παρέμβαση της τοπικής Οργάνωσης Αγρινίου της ΔΗ.ΣΥ, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς το νέο Υπουργό Εσωτερικών, Α. Γιαννίτση, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπου αναφέρεται στη λήψη μέτρων προστασίας της Λίμνης Αμβρακίας και της παραλίμνιας περιοχής από ανθρώπινες παρεμβάσεις....


Λήψη μέτρων προστασίας της Λίμνης Αμβρακίας


     Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο ο Βουλευτής αναφέρει ότι:
    «Στη Λίμνη Αμβρακία και στη παραλίμνια περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας, του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας και συγκεκριμένα στον αιγιαλό «Χαλιάς», διαπιστώθηκαν κατά πρόσφατη αυτοψία, εκσκαφές αμμοχαλικοληψίας με πρόσφατα αποτυπωμένα ίχνη του σκαπτικού οχήματος που έκανε εξόρυξη, με καταστροφή του μοναδικού -ίσως- γιαλού λίμνης με χαλίκι και σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος».
      Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «κατά το πρόσφατο παρελθόν (Απρίλιος 2009), ο συγκεκριμένος αιγιαλός της Λίμνης είχε υποστεί εκ νέου εκτεταμένες αμμοχαλικοληψίες από “άγνωστους δράστες”, οι οποίοι προσέφυγαν στην εύκολη και “δωρεάν λύση” για την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων αδρανών υλικών από τον αιγιαλό, προκαλώντας προοδευτικά ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα της Λίμνης».
        Σημειώνει δε ότι «ύστερα από καταγγελίες του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, αλλά και αρκετών πολιτών, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει φραγή της εισόδου για τα οχήματα στον αιγιαλό, καθαρισμός της παραλίας από απορριφθέντα σκουπίδια και τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας που θα επισημαίνει την απαγόρευση της αμμοληψίας κλπ.» 

    Υπογραμμίζει δε ότι «η Λίμνη Αμβρακία, λόγω του ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός της, υπόκειται και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI», ώστε «με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος οριστικής διατάραξης του οικοσυστήματος της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
   εάν έχουν «αναλυτική ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση της Λίμνης Αμβρακίας και την παραλήμνια περιοχή», καθώς και «με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να προστατέψετε τη Λίμνη Αμβρακίας και την παραλίμνια περιοχή από ανθρώπινες παρεμβάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο