Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου «ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ» στην Αθήνα


        Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία οργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την παρουσίαση του βιβλίου του Φιλολόγου Χρήστου Δημ. Παλασκώνη με τίτλο: «ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ στης παράδοσης τα μονοπάτια».
     Η παρουσίαση θα γίνει μεθαύριο την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, στην Αθήνα....


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
• ο κ. Γεώργιος Θανόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
• η κα Σοφία Λαναρά, Καθηγήτρια Φιλόλογος
• ο κ. Χρήστος Παλασκώνης, Φιλόλογος - συγγραφέας
• την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας

Λίγα λόγια για το βιβλίο
    Το βιβλίο του Χρήστου Δημ. Παλασκώνη με τίτλο «Ευηνοχώρι, στης παράδοσης τα μονοπάτια» αποτελεί μια συλλογή πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων των προγόνων μας, όπως ήθη και έθιμα, συνήθειες και ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας. Έτσι, με προσωπική συνειδητή προσπάθεια υλοποιεί ένα πρώτο βήμα επιστροφής στο γνήσιο παρελθόν των ανθρώπων του τόπου μας.
     Μέσα από αυτή συλλογή και την καταγραφή των πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων του βιβλίου αντικατοπτρίζεται το γνήσιο λαϊκό αίσθημα του τόπου μας.
    Δίνεται έτσι το στίγμα της απλοϊκότητας και αυθεντικότητας, που συνδυάζεται παράλληλα με το μεγαλείο της ανθρώπινης σκέψης και εφευρετικότητας.
    Προσεγγίζοντας το υλικό της συλλογής ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της καθημερινότητας των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, όπου τα πάντα σχεδόν ήταν διαφορετικά, αλλιώτικες οι συνήθειες, οι αντιλήψεις και ασφαλώς οι συνθήκες διαβίωσης. 
    Διαπιστώνει επίσης ότι κάποια στοιχεία του πολιτισμού μας παραμένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, όπως ακριβώς μας παραδόθηκαν και ότι έτσι κι εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε σ’ αυτούς που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς.
    Το φωτογραφικό υλικό είναι αρκετά πλούσιο προκειμένου να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τα γραφόμενα.
    Σε αρκετά σημεία το κείμενο φαντάζει δύσκολο στην ανάγνωση, διότι διατηρείται η ιδιόλεκτος των κατοίκων-πληροφορητών.
     Διαβάζοντας κανείς το υλικό της συλλογής αντιλαμβάνεται αμέσως ότι ξετυλίγεται μπροστά του η ζωή των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, όπου τα πάντα ήταν διαφορετικά! διαφορετικές οι συνήθειες, οι αντιλήψεις και οι συνθήκες διαβίωσης.
     Παράλληλα διαπιστώνει ότι κάποια βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού παραμένουν ανεξίτηλα στο χρόνο και ότι, όπως παραδόθηκαν από τους προγόνους μας, έτσι και εμείς έχουμε χρέος να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές.
      Το εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο αριθμεί 232 σελίδες και 180 φωτογραφίες, ενώ ως εργασία απέσπασε το 2003 ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. 
   Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6972162328 (Χρήστος Παλασκώνης), 6975834495 (Νίκος Γιαννής), 6974434493 (Γιώργος Κοντός), 6934852635 (Σπύρος Ζαρκάδας) ή στο email:kalydona@hotmail.com

Παλασκώνης Δ. Χρήστος
Ο Χρήστος Παλασκώνης του Δημητρίου γεννήθηκε στο Ευηνοχώρι το 1977. Ολοκλήρωσε το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και Λύκειο στο Ευηνοχώρι και εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996. Έλαβε το πτυχίο του το έτος 2001 και ένα χρόνο αργότερα εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως ξένης» του Τομέα Γλωσσολογίας απ' όπου αποφοίτησε το έτος 2005.
     Το 2003 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή πρωτογενούς λαογραφικού υλικού από το Ευηνοχώρι.
     Από τον Οκτώβριο του 2006 εργάζεται στο Γραφείο Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παράλληλα διδάσκει ως καθηγητής την ελληνική ως ξένη γλώσσα στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά τη θερινή περίοδο σε στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο