Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αστακός: Δήμαρχε, κολόνες!!



Από τον Βασίλη Ζαγκότα

    Οι παρακάτω φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο του 2011, καταδεικνύοντας αφενός μεν την αυξημένη κίνηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες του καλοκαιριού, αφετέρου δε τη νοοτροπία ορισμένων συμπολιτών μας...


     Είχα την εντύπωση ότι τα πεζοδρόμια έχουν λειτουργική και αισθητική αξία: χρησιμεύουν για να κινούνται με ασφάλεια οι πεζοί -και δη ηλικιωμένοι και οικογένειες με παιδιά- αλλά και μέσω του καλλωπισμού τους με παρτέρια και δεντράκια να ομορφαίνουν μια από τις κεντρικότερες οδούς του Αστακού.
         Αντί αυτών όμως επικρατεί χάος με αποτέλεσμα κανείς πεζός (ούτε συζήτηση για ΑμεΑ) να έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί με ασφάλεια και κάθε είδους αυτοκίνητο (αγροτικό, επιβατικό, τζιπ, κλούβα, κλπ) να βρίσκει μια θέση παρκαρίσματος επάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου.
        Κάτω από την πίεση που ασκεί το βάρος των οχημάτων, οι καλαίσθητες πέτρινες πλάκες θρυμματίζονται και σταδιακά καταστρέφονται.
           Δεν χωρά συζήτηση ότι οι πεζοί πρέπει να ανακτήσουν τα πεζοδρόμια. Για να συμβεί αυτό, οφείλει ο Δήμος να μεριμνήσει και να τοποθετήσει μεγάλες τσιμεντένιες σφαίρες (σαν πέτρινες μπάλες κανονιού) που θα εμποδίζουν τα οχήματα να ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο και θα είναι αδύνατο για κάποιους "καουμπόηδες" συνδημότες μας να τις μετακινήσουν. 
     Νομίζω ότι και το κόστος είναι μικρό καί ότι, σε συνδυασμό με τις αναπαλαιώσεις των νεοκλασικών, το κέντρο θα αλλάξει όψη
        Επίσης, οι εσοχές του πεζοδρομίου στη συγκεκριμένη οδό έχουν δημιουργηθεί για να προσφέρουν θέσεις στάσης σε πιθανούς πελάτες των καταστημάτων και όχι θέσεις στάθμευσης στους μαγαζάτορες
    Οι τελευταίοι μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στην πλατεία μιας και ο δρόμος είναι δημόσιος χώρος και όχι τσιφλίκι του κάθε καταστηματάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο