Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Αχιλλεύς Λαζάρου: «Αλησμόνητο το Αντάμωμα των Βλάχων»!

Σε σχετική συζήτηση ο διακεκριμένος ρωμανιστής - βαλκανολόγος καθηγητής τόνισε ότι «και στο 27ο  Αντάμωμα καταδείχθηκε η αυθεντική Ελληνικότητα των Βλάχων, όπως απεικονίσθηκε ανάγλυφα και στα τραγούδια και τους χορούς τους»

Γράφει ο: Δημήτρης Στεργίου*

    Στον απόηχο του 27ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, το οποίο διοργανώθηκε από την 1 έως 3 Ιουλίου 2011 στο Ανήλιο και το Μέτσοβο, παραθέτω τις εντυπώσεις του γνωστού πολυγραφότατου..


  ...συγγραφέα, καθηγητή και ρωμανιστή – βαλκανολόγου κ. Αχιλλέως Λαζάρου, όπως παρουσιάσθηκαν στον γράφοντα σε σχετική συζήτηση μαζί του:

     «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), η οποία απαρτίζεται από εκατόν επτά (107) μέλη, όπως παρουσιάζονται στην εφετινή από κάθε άποψη επιβλητική έκδοσή της χάρη στην προσωπική επιμέλεια του τωρινού προέδρου της Μιχάλη Δ. Μαγειρία, επωμίσθηκε το βάρος και την ευθύνη της εφετινής πραγματώσεως του 27ου Ανταμώματος από 1ης έως και 3η2 Ιουλίου 2011 στο Ανήλιο και στο Μέτσοβο. Στο Αντάμωμα αυτό παρουσιάσθηκαν Βλάχοι και από τις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Σκόπια και την ευρύτερη Διασπορά με τον έκδηλο ελληνικό προσανατολισμό, ο οποίος άλλωστε καταδείχθηκε και με τα τραγούδια και με τους χορούς, πρόδηλα ελληνικής πανάρχαιας προελεύσεως, σύμφωνα με τα πορίσματα ερευνών εξειδικευμένων Ελληνοβλάχων, αλλά και εκρουμανισμένων, όπως ο Take Papahagi, και ακραιφνών Ρουμάνων, π.χ. του Cicerone Poghirc,  κατά τον οποίο κοιτίδα των Βλάχων είναι ο βορειοελλαδικός χώρος, δικαιώνοντας όλες τις υπηρεσιακές εκτιμήσεις του μεγάλου ΄Ελληνα προξένου στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία Ίωνος Δραγούμη. Εξάλλου, η αυθεντική ελληνικότητα των Βλάχων απεικονίζεται ανάγλυφα και στα τραγούδια τους και στους χορούς τους, επιστημονικά αποδείχθηκε κατ΄εξοχήν με την τρίτομη διδακτορική διατριβή της Αθηνάς Ν. Κατσανεβάκη και άλλων. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε και το τετράτομο έργο του ομιλούντος "Ελληνισμός και λαοί της Νοτιανατολικής Ευρώπης, Αθήνα 2010, όπου στο Γ΄ Τόμο, σελίδα 33 και επόμενες, και στον Δ΄ Τόμο, σελίδα 710 αναλύονται λεπτομερώς όλα αυτά".    


 Αλησμόνητο Αντάμωμα!
     Σημειώνεται ότι ο κ. Λαζάρου έστειλε συγχαρητήρια επιστολή και στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλη Μαγειρία στην οποία «χαιρετίζει και συγχαίρει για την άρτια οργάνωση και θαυμαστή πραγμάτωση του 27ου Πανελληνίου Ανταμώματος με τα πολυποίκιλα δρώμενα, μάλιστα από μόνα τους υπαινικτικά, αισθητώς συμβολικά, εκπληκτικώς ελληνικά και σε καιρούς τόσο δυσχερείς για την πολύπαθη πατρίδα!... 
    Στη συνέχεια, παρακαλεί τον πρόεδρο «σε πρώτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας να διαβιβασθούν σε όλα τα μέλη τα εγκάρδια συγχαρητήρια και οι δέουσες ευχαριστίες της ταπεινότητάς μου για τον αληθινό άθλο σας!...»

(* Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών).

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο