Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχεται ένας καταστρεπτικότερος «τυφώνας Μπένι»

Προβάλλοντας αυτή τη φορά … πολεμικό δίλημμα και συνέπειες μιας πολεμικής … ήττας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ως Έλληνες πρέπει να κάνουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και η Βουλή να ψηφίσει πολύ σκληρότερα μέτρα»

Γράφει ο: Δημήτρης Στεργίου

   Βλέποντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ότι δεν υπάρχει καμιά σχεδόν σθεναρή ουσιαστική αντίσταση και αντίδραση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ...


    ...προανήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου κι άλλα σκληρότερα μέτρα, επικαλούμενος μάλιστα αυτή τη φορά και … πολεμικό δίλημμα! 
      Τόνισε, λοιπόν, ότι «για εμάς οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου αποτελούν ένα θεσμικό ευαγγέλιο και πρέπει να είμαστε πιστοί στην εφαρμογή του». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «εάν πετύχουμε, η χώρα θα έχει σωθεί. Εάν χάσουμε τον πόλεμο θα έχει επέλθει καταστροφή, αντίστοιχη μιας πολεμικής ήττας, με εξαίρεση την απώλεια ανθρώπινων ζωών». 
       Μάλιστα, έχει γίνει τόσο πολύ σκληρός ο κ. Βενιζέλος, ώστε δεν τον ικανοποιούν τα έως τώρα εφιαλτικά για την οικονομία και τα νοικοκυριά μέτρα, αλλά θέλει και άλλα... σκληρότερα! 
     «Ως Έλληνες πρέπει να κάνουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και η Βουλή να ψηφίσει πολύ σκληρότερα μέτρα. Ο φαύλος κύκλος (έλλειμμα και ύφεση) δεν μπορεί να σπάσει με βήματα σημειωτόν ή με βήματα προς τα πίσω. Τώρα, που έχουμε υποστεί τις επιπτώσεις της ύφεσης, πρέπει να κάνουμε υπερπροσπάθεια και το 2012 να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε.

        «Ευαγγέλιο», λοιπόν, οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τον κ. Βενιζέλο. «Φραγγέλιο» για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά, ακριβώς διότι η κυβέρνηση έχει πλειστάκις καταδείξει ότι αναξιόπιστη προς την τρόικα. 
   Το είπε μάλιστα χωρίς ντροπή, και είναι και αντιπρόεδρος και υπουργός: ότι όλες οι διοικήσεις των οργανισμών από τις οποίες ζητήθηκε ο αριθμός υπαλλήλων που θα πήγαινε στην «εφεδρεία» δεν… απάντησαν! Και κάθετε και φιγουράρει ως αντιπρόεδρος και υπουργός ή αφήνει ακόμα τις διοικήσεις των οργανισμών αυτών στις θέσεις τους!
       Από την άλλη μεριά, από τη συνέντευξη Τύπου και από όσα ανέφερε στη διάκειά της ο κ. Βενιζέλος προκύπτει ότι η τρόϊκα δεν εμπιστεύεται πια τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως φαίνεται, με διαφορά τερτίπια «δουλεύει» πρώτα τους «επικυρίαρχους» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και στη συνέχεια τον ελληνικό λαό για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της και την αναποτελεσματικότητά της.
         Πείσθηκε, όπως φαίνεται, τηλεφωνικά η τρόικα για τα στοιχεία του 2011 και 2012, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη ... εμπιστοσύνη. 
     Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολές, στις οποίες θα αναλύονται όλα τα νέα μέτρα και θα αναφέρονται και οι πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση.
      Όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βενιζέλος, οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας, καθώς η συμφωνία για το 2011 και το 2012 έχει επιτευχθεί τηλεφωνικά.
    Διέψευσε εκ νέου κάθε σενάριο για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα και «συντεταγμένη χρεοκοπία» της χώρας, τη στιγμή που βρετανικές εφημερίδες επιμένουν στα σενάρια αυτά. Ειδικά για την 6η δόση, δήλωσε ότι θα γίνει εγκαίρως η εκταμίευσή της, ενώ ανάφερε ότι τα στοιχεία για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) «είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά».
         Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που «σηκώνουν πολύ μεγάλο ηθικό βάρος», σήμερα θα ψηφίσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση, κατηγορώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση για «ρηχή μνήμη, που είναι άκρως επικίνδυνο ιστορικά». 
        Από την άλλη όμως μεριά, χτυπώντας μια το καρφί και μια το πέταλο, δήλωσε ότι χρειάζεται «έντιμη και ειλικρινής συνεργασία» με όλους, καθώς το έθνος εκφράζεται και από την αντιπολίτευση και από τους διανοούμενους και από την επιχειρηματική κοινότητα και από τους ακαδημαϊκούς.

(* Ο Δημήτριος Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με μακρόχρονη ιστορία στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο