Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Θάνος Μωραΐτης στην Λευκάδα: «Δεν το βάλαμε στα πόδια»

«Οι πολίτες συνεχίζουν να ελπίζουν σε εμάς και αυτοί θα μας κρίνουν», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ Ιονίων νήσων, στην Λευκάδα

    Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ Ιονίων νήσων, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδα την Παρασκευή 26 Αυγούστου, παραβρέθηκε και μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός επικέντρωσε στο θέμα της ανάπτυξης...


   ..και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου για την έξοδο από την κρίση.
       Ξεκινώντας την ομιλία του, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική και γόνιμη διαδικασία, που διήρκησε πάνω από έξι ώρες, και απαντώντας στα ζητήματα αλλά και την αγωνία που κατατέθηκε κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης, δήλωσε περήφανος που είναι μέλος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ: «Όλες τις δύσκολες στιγμές ήταν αυτή η παράταξη που σήκωσε στις πλάτες της τις τύχες της χώρας, που άλλαξε τη μοίρα του τόπου και που βρίσκεται πίσω απ’όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και σε αυτήν την περίοδο, δεν το βάλαμε στα πόδια, ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτος και όλοι μας από κοντά , αναλάβαμε μια ιστορική ευθύνη, δεν κάναμε πίσω ούτε λεπτό και πάντα βάλαμε μπροστά το συμφέρον της χώρας. Πήραμε σκληρές αποφάσεις, αποφάσεις που πλήγωσαν, αλλά ότι κάναμε το κάναμε για να σωθεί η χώρα.  Αυτό είναι όμως το DNA του ΠΑΣΟΚ , οφείλουμε όλοι μας λοιπόν, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να αναλογιστεί ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Ο κόσμος συνεχίζει να ελπίζει σε εμάς και αυτός θα είναι ο κριτής μας και όχι οι τηλεεισαγγελείς»
         Στον βασικό πυρήνα της ομιλίας του, ο Θάνος Μωραΐτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Όπως τόνισε, η ανάπτυξη επί τέσσερεις δεκαετίες ήταν στρεβλή και το μοντέλο που ακολουθήθηκε, έχει πλέον χρεοκοπήσει: «Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα απ’όλα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ν’ αφήσουμε πίσω τα μικροσυμφέροντα , τις εξυπηρετήσεις, τις «ισορροπίες» που μας παγίδευσαν και να δούμε τι πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος.», σημείωσε χαρακτηριστικά.
        Ο υφυπουργός τόνισε πως το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετατρέπεται πλέον σε ένα ουσιαστικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης, που θα έχει συγκεκριμένο και αυστηρό σχεδιασμό.

      Ακόμη χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αναφέρθηκε στην συμφωνία που επετεύχθη πριν από έναν μήνα σε επίπεδο Ε.Ε. για την κοινοτική συμμετοχή, τις συμβάσεις παραχώρησης, την στήριξη των επιχειρήσεων κ.α, ενώ ανακοίνωσε την ευρεία αναθεώρηση του προγράμματος, μέσα στον Σεπτέμβριο.
       Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «παρκαρισμένα» έργα του ΕΣΠΑ, αξίας 5,5 δισ. και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης και του Υπουργείου, να προχωρήσουν σε απεντάξεις έργων «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε το θάρρος να πούμε ότι τα έργα αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Τώρα θα το κάνουμε

       Ο κ. Μωραΐτης στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα έργα του ΠΕΠ στα Ιόνια νησιά, ενώ στηλίτευσε  το γεγονός ότι  περίπου το 50% αυτού του προγράμματος, αφορά σε  συνέχιση έργων του Γ’ ΚΠΣ.
«Είμαστε αποφασισμένοι με τις πολιτικές μας να τρέξουμε το ΕΣΠΑ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και εδώ οι άνθρωποι  της Αυτοδιοίκησης πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Εμείς είμαστε δίπλα τους, θα στηρίξουμε τα έργα σε όλες τις Περιφέρειες και όλους τους δήμους», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

       Επίσης, αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό νόμο, που μπορεί  να προσελκύσει τους επενδυτές, έναν νόμο που, όπως είπε, μπορεί να εμπιστευτεί ο επιχειρηματίας.


       Κλείνοντας ο υφυπουργός, εξέφρασε και πάλι την ικανοποίηση του για την διαδικασία, επισημαίνοντας: «Πάνω απ’όλα, μας ενώνει η αγωνία για το μέλλον αυτού του τόπου. Ας πιστέψουμε λοιπόν στις δυνάμεις μας, ας σεβαστούμε την ιστορία μας, ας πιστέψουμε τον Γιώργο Παπανδρέου που γύρισε όλον τον κόσμο για να κρατήσει όρθια τη χώρα. Να πάμε παντού, να πείσουμε τους πολίτες, ότι ο αγώνας αυτός, είναι ο μόνος που μπορεί να πάει μπροστά την Ελλάδα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο