Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Δημήτρης Στεργίου: Μαζί με τον Μιχάλη Σάλλα από το 1987

Αναμνήσεις με την ευκαιρία των εγκαινίων της 1ης Έκθεσης Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων της Αιτωλοακαρνανίας που θα πραγματοποιήσει στο Μεσολόγγι την 1η Σεπτεμβρίου
Φωτο από μια παλιότερη συνέντευξη 
 του Μιχάλη Σάλλα στο Δημήτρη Στεργίου
για τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»


Γράφει ο:
Δημήτρης Στεργίου*

   Με διπλή χαρά διάβασα στον τοπικό Τύπο ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, θα εγκαινιάσει την «1η Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων της Αιτωλοακαρνανίας» που θα διοργανώνει ο Δήμος Μεσολογγίου σε συνεργασία με θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς και που ξεκινά ελπιδοφόρα την 1η Σεπτεμβρίου...


       Η «1η Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων της Αιτωλοακαρνανίας» θα πραγματοποιηθεί στις 1, 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι (Λιμάνι-Χώρος ανατολικής Κλείσοβας) και συμμετέχουν μέχρι τώρα 50 τουλάχιστον εκθέτες απ’ όλο το νομό.

      Είναι διπλή η χαρά μου διότι η Έκθεση διοργανώνεται στην πόλη όπου έχω μεγαλώσει, στο Μεσολόγγι, και αφορά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Ύστερα, διότι την Έκθεση αυτή θα εγκαινιάσει ο κ. Μιχάλης Σάλλας, με τον οποίο, ως δημοσιογράφος, έχω συνεργασθεί επί τρεις περίπου δεκαετίες. Μάλιστα, το 1987, λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης της, τότε κρατικής, ΕΤΒΑ, είχα μια μαραθώνια συζήτηση με τον κ. Σάλλα, η οποία δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (βλέπε φωτογραφία).

      Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Από το 1983 έως το 1997 ήταν καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

      Από το 1984 έως το 1991 είχε ενεργό ρόλο στις διαδικασίες απελευθέρωσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς και ειδικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα, από διάφορες θέσεις. Διετέλεσε στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του ‘81 γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου με υπουργό τον Γιώργο Κατσιφάρα και το 1987 ανέλαβε διοικητής της ΕΤΒΑ.

       Όταν το 1989 ο Μιχάλης Σάλλας αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική και να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις (ήδη είχε θητεύσει επιτυχώς το 1987 στην ΕΤΒΑ ως διοικητής και λίγο καιρό μετά ως πρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), λίγοι πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε σε μια αγορά που ελεγχόταν μονοπωλιακά από το κράτος (Εθνική - Εμπορική) με μόνη ισχυρή παρουσία του ιδιωτικού τομέα την Τράπεζα Πίστεως του Γιάννη Κωστόπουλου.

       Το καλοκαίρι του 1989 με το σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη, ο κ. Σάλλας αποχωρεί από το Δημόσιο, για να συμμετάσχει σε μια από τις ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες που αρχίζουν να ξεπετάγονται σαν μανιτάρια στις αρχές του 1990, λίγους μήνες μόλις πριν γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης. Την ίδια περίοδο συνέπραξε στην ίδρυση της πρώτης μη τραπεζικής εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ήταν η «Ιδιωτική Επενδυτική» με μετόχους πολλούς επιχειρηματίες, βιομηχάνους και εμπόρους.


      Η ίδια περίπου ομάδα μαζί με άλλους γνωστούς επιχειρηματίες (Μπήτρος, Ηλιάδης, Δασκαλαντωνάκης, Βασιλάκης, Φουρλής, Δασκαλόπουλος) αποφασίζει, με εκείνον επικεφαλής, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που πρόσφερε η απελευθέρωση τότε της τραπεζικής αγοράς. Υπέβαλαν αίτηση για τη σύσταση τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν βγήκε στην αγορά η πρόθεση της Εμπορικής Τράπεζας να πουλήσει το 67% των μετοχών της μικρής και ζημιογόνου Τράπεζας Πειραιώς.

     Τον Δεκέμβρη του 1991 η Τράπεζα Πειραιώς άλλαξε χέρια, αφού ο πολυμετοχικός όμιλος που εκπροσωπούσε ο Κρητικός τραπεζίτης κέρδισε τη μάχη απέναντι σ’ έναν όμιλο εφοπλιστών που εκπροσωπούσε ο παλιός πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταύρος Νταϊφάς.

        Το τίμημα για το 67% των μετοχών της θυγατρικής της Εμπορικής έφτανε τα 3 δισ. δρχ. για μια τράπεζα με μόλις 10 καταστήματα, 200 υπαλλήλους, μερίδιο αγοράς 0,2%, ζημίες που στα τέλη του 1991 ήταν 140 εκατ. δρχ. και με συνολικό ενεργητικό 25 δισ. δρχ. Σημειωτέον ότι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς είναι η τέταρτη τράπεζα στην χώρα, η αξία της φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, διαθέτει δίκτυο στην Ελλάδα και σε 9 χώρες 870 καταστημάτων και απασχολεί 13.700 άτομα.

(* Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο