Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: Προχωράει ο Αναδασμός του Κεντρικού Ξηρομέρου για το Φράγμα Αχυρών. Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός



Θετικές είναι οι εξελίξεις για τον Αναδασμό των περιοχών του Κεντρικού Ξηρομέρου που αφορά την επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Φράγματος των Αχυρών, αφού δημοσιεύτηκε και είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη του διαγωνισμού της σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών κ΄ Δικτύων...


 Η προθεσμία για την παραλαβή των προφορών έληξε στις 20 Ιουλίου 2011 και πλέον έχουμε μπει στην φάση εξέτασης τους.

Για την συγκεκριμένη μελέτη που έχει τίτλο «Τοπογραφικές εργασίες για την εκτέλεση υποχρεωτικού αναδασμού για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων Κεντρικού Ξηρομέρου (χαμηλή ζώνη)» εγκρίθηκε πίστωση ύψους 950.000€ από τον προηγούμενο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών κ΄ Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική και δίνει ώθηση στο έργο του Φράγματος των Αχυρών, αφού η διαδικασία του Αναδασμού είναι αναγκαία προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικών δικτύων συνολικής έκτασης 18.600 στρεμμάτων (συγκεκριμένα της περιοχής Δ.Δ. Τρύφου – Κατούνας - Αετού – Μπαμπίνης – Κομποτής – Κωνωπίνας).

Το συγκεκριμένο θέμα της ολοκλήρωσης του Αναδασμού των σχετικών εκτάσεων είχε αναδείξει ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης με αλλεπάλληλες επίκαιρες ερωτήσεις του προς τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών κ΄ Δικτύων και Εσωτερικών. 

    Μάλιστα, ο Ανδρέας Μακρυπίδης είχε ζητήσει να προχωρήσει άμεσα ο Αναδασμός και με επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και τους Δημάρχους Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκο Σολδάτο και Ξηρομέρου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά. Σε αντίθετη περίπτωση, το έργο του Φράγματος των Αχυρών θα κινδυνεύσει να μείνει ημιτελές, υπογράμμιζε ο Βουλευτής, στην επιστολή του.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση από τον αρμόδιο Υφυπουργό Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη στην ερώτηση του Βουλευτή που συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, όπου προέκυπτε ότι η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του δικτύου είναι έτοιμη να γίνει, αρκεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδασμού. 
  Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, ανέφερε τότε τα εξής: «...Η επέκταση του αρδευτικού δικτύου, όπως πολύ σωστά τονίσατε, αντιμετωπίζεται  με την ίδια προτεραιότητα. Από την πλευρά του Υπουργείου και των συναρμόδιων Υπουργείων, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, όπως και σεις τονίσατε και είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι τυπικό, όσον αφορά τον αναδασμό...» (Σύνοδος Β’  Συνεδρίαση Ε’, Παρασκευή 8/10/2010).

Τέλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη για το ίδιο ζήτημα, ο αρμόδιος Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος είχε απαντήσει: «...Το Φράγμα Αχυρών είναι ένα από τα πολύτιμα έργα...μια πολύ καλή επιλογή... Το Διοικητικό μέρος…της πραγματοποίησης του αναδασμού…παρά την καθυστέρηση, θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα...Εφόσον ολοκληρωθεί αυτό, πάμε στα παράλληλα έργα και οι πόροι θα πρέπει να αναζητηθούν είτε από το ΠΕΠ, είτε από άλλες πηγές, για να γίνει το αρδευτικό δίκτυο των 18.500 στρεμμάτων, το οποίο θα αξιοποιήσει ένα φράγμα για το οποίο δαπανήθηκαν 25 εκατ. Ευρώ, έχω την γνώμη ότι θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ...» (Σύνοδος Β’  Συνεδρίαση ΟΣΤ’, Πέμπτη 10/2/2011). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο