Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του Φράγματος Αχυρών


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με την οποία ζητάει να αποκατασταθεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης του έργου του Φράγματος των Αχυρών, μέσω του ΕΣΠΑ και των άλλων πόρων που διαθέτει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και να αποτραπεί ο κίνδυνος οριστικής διακοπής του έργου...


 Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 1η Αυγούστου 2011.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Η πρόοδος του εγγειοβελτιωτικού έργου της κατασκευής του Φράγματος των Αχυρών του Δήμου Μεδεώνος και των αρδευτικών δικτύων του κεντρικού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται σήμερα, για μια ακόμη φορά, σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, αφού οι εργασίες έχουν σταματήσει, εξαιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές και ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς την ανάδοχο εταιρεία.
Έτσι, το συγκεκριμένο έργο πνοής που εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και που αναμένεται να θέσει όλη την περιοχή σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, μέσα από την κάλυψη των αυξημένων αγροτικών αναγκών για Άρδευση αλλά και Ύδρευση της επαρχίας Ξηρομέρου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, βρίσκεται ήδη εκτός χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης (καλοκαίρι 2011) και πλέον μπροστά στον κίνδυνο οριστικής διακοπής των εργασιών, ενδεχόμενο με σοβαρές παρενέργειες για μια ολόκληρη περιοχή, αποτέλεσμα ολιγωρίας και καθυστερήσεων της Κυβέρνησης.
Στις σημερινές συνθήκες έκτακτης ανάγκης και δημοσιονομικής στενότητας, απαιτείται το Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων Ύδρευσης, σε συνεργασία με το Υπ. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στη χρηματοδότηση του έργου.
 Για το σκοπό αυτό πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για συγχρηματοδότηση τόσο της πρώτης φάσης (Φράγμα & Αρδευτικό Δίκτυο 7.500 στρ.) όσο και της δεύτερης φάσης του έργου (δίκτυο 18.600 στρεμμάτων), μέσω του ΕΣΠΑ και των άλλων πόρων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπερβαίνοντας πιθανές γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιορισμούς.
Με το Φράγμα των Αχυρών θα αρδευτούν συνολικά 26.000 στρ. και θα ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή στην περιοχή με τη δημιουργία νέων δυναμικών καλλιεργειών, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο Υδροφόρος ορίζοντας και θα εξασφαλισθεί η πλήρης και μακροχρόνια Υδροδότηση μιας μεγάλης περιοχής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο