Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή για τη χάρη της Αγίας Παρασκευής στην Κωνωπίνα!

Τρανή  γιορτή… ! 

   Την Δευτέρα 25 και την Τρίτη  26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος και θαυματουργής  Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό (Κωνωπίνα) και μέσα στη «καρδιά» του δάσους του Ξηρομέρου...
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


 Πάνω  από επτακόσιοι  (700)  προσκυνητές (πρωτοφανής αριθμός πιστών) προσήλθαν  από την  ευρύτερη περιοχή αλλά και από την Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι  κλπ, την Δευτέρα  25 Ιουλίου  για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε υπαιθρίως χοροστατούντος του αιδεσιμοτάτου Δημητρίου Χαμαλέτσου και να προσευχηθούν στη χάρη της  Αγίας.
    Ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια πάνω από (450) άτομα παρακάθησαν σε τραπέζι και γλέντι “τρικούβερτο” που είχε οργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου.
   Την παράσταση όμως έκλεψαν οι καβαλάρηδες του Ιππικού Ομίλου Κατούνας, που προσήλθαν με τα χαϊδιάρικα άλογά τους και προσκύνησαν την χάρη της Αγίας, δίνοντας ξεχωριστό στίγμα στην γιορτή, καταχειροκροτούμενοι ζωηρά από το πλήθος !
  Στη συνέχεια όλος ο αύλιος χώρος της εκκλησίας έγινε ένα χοροστάσιο, όπου  ο κόσμος ξεφάντωσε χορεύοντας  μέχρι το πρωϊ!
  Κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, αναβιώνει με παραδοσιακό τρόπο ένα όμορφο έθιμο που αγκαλιάζεται και προστατεύεται από την τοπική κοινωνία και αποτελεί μία όαση χαράς και πολιτισμού μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.
    Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης,  διατέθηκαν στους παρευρισκομένους (26) ψητές προβατίνες, προσφορές χωριανών μας αλλά ..και συμπατριωτών μας από τα γύρω χωριά: Αετό, Άγιο Νικόλαο, Φυτείες, Μπαμπίνη, Κομποτή… γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που χρόνο με το χρόνο λαμβάνει μεγεθυντικές διαστάσεις.
   Ο δρόμος του εξωκλησιού και οι παρακείμενοι χώροι στάθμευσης θύμισαν για λίγες ώρες σκηνές από “πλατεία Ομονοίας”, με εκατοντάδες αυτοκίνητα να συνωστίζονται, αναζητώντας μια  θέση για να παρκάρουν.
 Την επομένη 26-7-2011 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία.
  Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, ο πολιτευτής  του Νομού μας κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας κ. Κόκκιος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Παναγιώτης Κομποτιάτης και Δημήτριος Τζαβαλάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου μας κ. Παναγιώτης Σαλοδημήτρης.
Όσοι «τυχεροί» παρευρέθηκαν θα έχουν να θυμούνται πως πέρασαν μια υπέροχη βραδιά στην Κωνωπίνα, σ’ ένα πανέμορφο μέρος (μέσα στο δάσος), υπό τη σκέπη της θαυματουργής Αγίας του λαού μας, της Αγίας Παρασκευής!
      Για το Διοικητικό  Συμβούλιο






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο