Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μεταναστών στoν Άγριλο!

Νέα πρόκληση κατά της Αιτωλοακαρνανίας: Η κυβέρνηση μας φορτώνει το μοναδικό ίσως πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε και μεταφέρει το μεταναστευτικό της Πάτρας σε «Κέντρο Κράτησης» στη Στάνου Αμφιλοχίας. Και η ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: Λανσάρουν το μέτρο ως… αναπτυξιακό!!!
Ένα ακόμη χαστούκι στην αδύναμη, κατά τα φαινόμενα, Αιτ/νία να αντιδράσει. Η κυβέρνηση, …αυτή η κυβέρνηση που μιλά για διαβούλευση και άλλες τινές ανοησίες, σοσιαλιστικού τάχα χαρακτήρα, στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ανακοίνωσε τα 14 πρώτα Κέντρα Κράτησης..
 και Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών που δημιουργούνται στη χώρα. Τα Κέντρα αυτά, τα οποία και έχουν χαρακτηριστεί ως η σύγχρονη εκδοχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης, θα δημιουργηθούν στην Αττική, στα νησιά, στον Έβρο, σε περιοχές όπου έντονα υπάρχει το πρόβλημα, όπως λ.χ. η Ηγουμενίτσα.

Ένα εξ αυτών όμως θα δημιουργηθεί σε ένα νομό που κανένα μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει: Στην Αιτ/νία. Και πιο συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, Κέντρο Κράτησης στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη στη Στάνου Αμφιλοχίας.

Η εν λόγω απόφαση, όσο προκλητική και αν είναι, όσο αυταρχική στη σύλληψη κι εκτέλεσή της, ουδείς δικαιούται να ισχυριστεί πως είναι και αιφνιδιαστική. Η «Σ» τουλάχιστον έχει εγκαίρως αποκαλύψει τα σχέδια της κυβέρνησης. Στις 30 Δεκεμβρίου 2010 μάλιστα, ημέρα κατά την οποία ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, μη έχοντας ακόμη αναλάβει καθήκοντα, μαζί με τον νεοεκλεγέντα τότε δήμαρχο Πατρέων, μετείχε σε ειδική σύσκεψη από τον Χρ. Παπουτσή στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, με πρωτοσέλιδο τίτλο μιλήσαμε για «περιφερειοποίηση» του μεταναστευτικού προβλήματος της Πάτρας, μεταφράζοντας φυσικά αυτή τη νέα πολιτική προσέγγιση σε… μεταφορά του προβλήματος της Αχαϊκής πρωτεύουσας στην Αιτωλοακαρνανία.

Ήταν το ρεπορτάζ εκείνο όπου ταυτόχρονα αποκαλύπταμε και τους σχεδιασμούς για το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, σκέλος που επιβεβαιώθηκε απόλυτα λίγο αργότερα, όπως σήμερα επιβεβαιώνεται πλήρως και το έτερο σκέλος, αυτό της περιφερειοποίησης του μεταναστευτικού. Θυμίζουμε ότι για το θέμα είχε υποβάλει ερώτηση η βουλευτής Σ. Γιαννακά, όπως και στο παρελθόν είχε κάνει, επί Νέας Δημοκρατίας και Πρ. Παυλόπουλου, επίσης μετά από ανάλογες αποκαλύψεις της «Σ» για τους σχεδιασμούς της τότε κυβέρνησης, …που σε απόλυτη εναρμόνιση και κλίμα συναίνεσης υλοποιεί η σημερινή. Θυμίζουμε πάντως ότι υπήρξε ο «ενδιάμεσος σταθμός», όταν μετέφεραν λαθρομετανάστες στα κρατητήρια της Α.Δ. Ακαρνανίας, γεγονός που επαρκώς είχε σχολιαστεί την περίοδο εκείνη, οδηγώντας σε ενέργειες που απέτρεψαν την επανάληψη του φαινομένου.

Δεν είναι λοιπόν καινούριο αυτό που σήμερα κάνει η κυβέρνηση, δεν έπεσε η απόφαση Παπουτσή σαν κεραυνός εν αιθρία. Γνωρίζαμε άπαντες – κι όποιος πει το αντίθετο, ψέματα θα πει – πως όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό και να δημιουργήσει Κέντρα Υποδοχής και Κράτησης, η Αιτωλοακαρνανία θα είχε το δικό της «στρατόπεδο». Το πότε δεν ξέραμε…

Στις 30 Δεκεμβρίου άλλωστε η «Σ» σημείωνε: «Είναι αλήθεια ότι ένα από τα σενάρια που σήμερα θα παρουσιάσει στον Περιφερειάρχη Δ.Ε. και τον δήμαρχο Πατρέων ο Χρ. Παπουτσής είναι αυτό της δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής ή… «συμπληρωματικού» Κέντρου Υποδοχής στην Αιτ/νία; Και αν ναι, ποια θα είναι η απάντηση του Περιφερειάρχη; Θυμίζουμε ότι εκτός απ’ την «προοπτική» του στρατοπέδου «Σ/γχης Καραχρήστος» στο Μεσολόγγι, έχουν γίνει συζητήσεις για άλλες εκτάσεις που ανήκουν στο Άμυνας ή ακόμη και για… παιδικές κατασκηνώσεις!». Οι άλλες εκτάσεις και τα περί παιδικών κατασκηνώσεων παραπέμπουν βεβαίως ευθέως στην Αμφιλοχία, για την οποία εξάλλου στο παρελθόν έχουμε κάνει ονομαστικές αναφορές, οι οποίες και περιελήφθησαν στα κείμενα ερωτήσεων, κατά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Τα ερωτήματα όμως που σήμερα υποβάλουμε έχουν εκ των πραγμάτων διαφορετικό περιεχόμενο. Και είναι πολύ συγκεκριμένα:

1. Υπήρξε διαβούλευση, πότε έγινε και μεταξύ ποιων;

2. Ο Δήμος Αμφιλοχίας ρωτήθηκε; Κι αν ναι, συμφώνησε; Υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου;

3. Η Περιφέρεια Δ.Ε. υπέδειξε άλλους χώρους για τη δημιουργία Κέντρων Κράτησης και ποιους;

4. Οι της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας πώς υποδέχθηκαν την είδηση και πώς θα τοποθετηθούν – υποθέτουμε ότι η εξέλιξη δεν θα περάσει απαρατήρητη – στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης;

5. Οι βουλευτές Αιτ/νίας και δη οι κυβερνητικοί, συμφωνούν; Κι αν όχι, θα ξαναψηφίσουν νομοσχέδιο του Προστασίας του Πολίτη αν αυτό επιμείνει στο να φορτώσει στο νομό μας το μόνο ίσως πρόβλημα που έως σήμερα δεν είχε;

Υπάρχουν όμως και πρόσθετα, εξίσου σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

α) Τι χωρητικότητα θα έχει αυτό το Κέντρο Κράτησης στη Στάνου; Πόσοι μετανάστες θα μεταφέρονται εκεί και για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν;

β) Βάσει ποιου ποινικού κώδικα θα «κρατούνται» αν δεν έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα;

γ) Στο στρατόπεδο – φυλακή, σ’ αυτό το «Κέντρο Κράτησης» στη Στάνου, όπου θα «φιλοξενούνται» οι λαθρομετανάστες, τι υποδομές θα αναπτυχθούν και πόσο θα στοιχίζει στον αγρίως φορολογούμενο Έλληνα η σίτιση, η υγειονομική τους φροντίδα κ.τ.λ.;

- Για καθαρά πρακτικούς λόγους δεν συνεχίζουμε στην απαρίθμηση τέτοιων ερωτημάτων. Σημειώνουμε όμως ότι η λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη απ’ την επαναπροώθηση των παρανόμως εισελθόντων στις πατρίδες τους και η άρνηση υποδοχής ασφαλώς νέων λαθρομεταναστών. Όλα τα υπόλοιπα είναι… για εσωτερική κατανάλωση. Και πολύ περισσότερο τα όσα απίθανα είπε ο Χρ. Παπουτσής ο οποίος και απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες δεν σεβάστηκε βέβαια και δεν ρώτησε, να μην αντιδράσουν και να αναλογιστούν το εθνικό συμφέρον!

Ο υπουργός μίλησε μάλιστα για οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν για την ανάπτυξη των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Κράτησης – Υποδοχής, η δε υπ. Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα γίνουν και έργα υποδομής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος ή του Πράσινου Ταμείου (…έγιναν και τα στρατόπεδα μεταναστών περιβαλλοντικά έργα!!!). Έρχονται δηλαδή οι Δαναοί της κυβέρνησης δώρα φέροντες και τάζουν «αντισταθμιστικά»… αντί να ντρέπονται και να κοκκινίζουν που η δική τους ανικανότητα έχει οδηγήσει σε οικονομικό, παραγωγικό, κοινωνικό ακόμη μαρασμό περιοχές όπως η εν λόγω στην Αιτ/νία, αλλά και συνολικά ο νομός μας. Κατά τη λογική της κυβέρνησης δηλαδή, θα πρέπει να πούμε κι «ευχαριστώ»… που μας κάνουν τη χάρη και μας φέρνουν τους λαθρομετανάστες, καθώς, λέει, θ’ αναπτυχθούν επιχειρήσεις που θα τροφοδοτούν το Κέντρο Κράτησης…!!!

Πηγή: Εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο