Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με φορείς Προνοιακών Ιδρυμάτων

Τη Δευτέρα 23/05, ο Βουλευτής Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επισκέφθηκε το Φάρο Τυφλών πραγματοποιώντας συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό του Συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως, το Δ.Σ. επεσήμανε τις μεγάλες δυσκολίες και τις κρίσιμες...


..επιλογές που επιβάλει η οικονομική κατάσταση στη διαχείριση του Ιδρύματος. Οι καθυστερήσεις στις κρατικές χρηματοδοτήσεις των Προνοιακών Ιδρυμάτων έχουν επιδεινώσει τραγικά την κατάσταση, η οποία απαιτεί πλέον του 1.200.000€ για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως αναφέρθηκαν στο θέμα συνέχισης της λειτουργίας των «προστατευόμενων εργαστηριών» στα οποία απασχολούνται χιλιάδες πρόσωπα με προβλήματα όρασης.

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι ο Φάρος Τυφλών επιτελεί ουσιαστικό κοινωνικό και επιμορφωτικό έργο στον τομέα του. Διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς προκείμενου να προωθηθούν θέματα που η μη επίλυσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του Κέντρου.

Την ίδια ημέρα ο κ. Βουλευτής συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) όπου του εξέθεσαν τα προβλήματα του φορέα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΕΑΤ, το οποίο διευρύνεται λόγω της συγχώνευσης του με το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ», και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρωτοπορία».

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι οι Σχολές Τυφλών έχουν κλείσει τον κύκλο τους και απαιτείται ένας επιστημονικός και εκπαιδευτικός επαναπροσδιορισμός του ρόλου τους προκειμένου να ανταποκριθούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της επόμενης δεκαετίας όπου η ουσιαστική χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να μετατρέψει την αναπηρία της τυφλότητας σε μια απλή δυσκολία. Πρότεινε τη σύσταση μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής αποτελούμενης από όλους τους φορείς που απαρτίζουν την κοινότητα των τυφλών, καθώς επίσης να ζητηθεί η γνώμη ειδικών επιστημόνων της ημεδαπής και αλλοδαπής. Η ως άνω Επιτροπή οφείλει να παρουσιάσει σύντομα την πρόταση της ώστε στην προσεχή προώθηση του διατάγματος περί λειτουργιάς του νέου ΚΕΑΤ να συμπεριληφθούν οι απόψεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο