Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ): ΟΧΙ κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών το στρατόπεδο στον Άγριλο

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές, τους δημάρχους, κ.α. με την οποία ζητά να σταματήσει κάθε σκέψη για τη δημιουργία κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στον Άγριλο και εξηγεί λεπτομερέστατα τους λόγους για τους οποίους είναι ακατάλληλο για φιλοξενία ανθρώπων το παλιό στρατόπεδο...



Η επιστολή έχει ως εξής:


Αθήνα 21 Μαϊου 2011
Προς
κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας
κ.κ. Βουλευτές Νομού Αιτ/νίας
κ. Δήμαρχο Δήμου Ξηρομέρου
κ. Δήμαρχο Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας
κ. Δμαρχο Αμφιλοχίας
Μ.Μ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή για τη δημιουργία των 14 πρώτων κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών στη χώρα μας και ότι ένα από τα 14 αυτά κέντρα θα είναι στην Αιτωλοακαρνανία, στο στρατόπεδο «Ψαρογιάννη» στον Άγριλο, στη ΒΑ ακτή της λίμνης Αμβρακίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση από το Υπουργείο, με τους Ο.Τ.Α., (βλέπε Δήμος Αμφιλοχίας στον οποίο ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου), τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την τοπική κοινωνία, πριν πάρει την απόφαση αυτή.

Η απόφαση αναφέρει ότι ο χώρος του Στρατοπέδου «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» στη Στάνου Αιτωλοακαρνανίας θα λειτουργήσει ως κέντρο κράτησης.

Στα γύρω χωριά υπάρχει ανασφάλεια από την ελλιπή αστυνόμευση, την οποία κάνουν ακόμα πιο εμφανή οι διαθέσεις του Υπουργείου για τη κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων.

Είμαστε μια περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και η οποία δεν έχει στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία.

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου, οι Σύλλογοι Μέλη της και οι φορείς της περιοχής, σεβόμενοι τα δικαιώματα των μεταναστών σύμφωνα με το διεθνές και συνταγματικό δίκαιο, διερωτόμαστε και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την τόσο γρήγορη και χωρίς συνεννόηση απόφαση διότι:

- Το στρατόπεδο «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» είναι απαρχαιωμένο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπινων ψυχών και ιδιαίτερα των ταλαιπωρημένων λαθρομετανάστων. Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές
- Επί πλέον το στρατόπεδο είναι ακόμα ενεργό και στο χώρο του υπάρχουν και θα υπάρχουν διάσπαρτα πυρομαχικά.
- Ο Χώρος του στρατοπέδου φυλάσσεται με υποτυπώδη συρμάτινο φράκτη, οπότε, θα είναι εύκολη η έξοδος του οποιουδήποτε από το στρατόπεδο με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να γεμίσει από τους ταλαίπωρους λαθρομετανάστες και θα υπάρχει κίνδυνος διασποράς μεταδοτικών ασθενειών και κίνδυνος για διάφορες παρανομίες, διότι υπάρχει κίνδυνος να προσεγγίσουν το χώρο εγκληματικά στοιχεία.
- Ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας τον οποίο προορίζει για κατασκηνώσεις και άλλες παρεμβάσεις προς όφελος των Δημοτών.
- Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Αμβρακία είναι προστατευόμενη από τη Διεθνή Συνθήκη NATURA.

Η Ομοσπονδία, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μέλη της και οι φορείς της περιοχής είναι αντίθετοι στην λειτουργία του στρατοπέδου «Ψαρογιάννη» ως κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών διότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, θα πλήξει την τοπική κοινωνία θα αυξήσει την εγκληματικότητα με τη προσέγγιση στο χώρο εγκληματικών στοιχείων και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδύσεις ή άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Η Ομοσπονδία ενώνοντας την φωνή της με της κατοίκους και τους φορείς της περιοχής ζητά:

- Να σταματήσει από την κυβέρνηση κάθε σκέψη για τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών στην Αιτωλοακαρνανία και δηλώνουμε την απόφασή μας να αντισταθούμε στις επιλογές εκείνες που υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής μας και του νομού μας γενικότερα.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθούν πιο κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία, οι οποίοι θα έχουν τις απαραίτητες υποδομές για την εστίαση, τη διαμονή και τη περίθαλψη των ταλαιπωρημένων λαθρομεταναστών.

Επίσης πιστεύουμε ότι με γνώμονα τις ανάγκες και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου χρειάζεται να χαραχθεί μια πολιτική ισότιμης ένταξης στην κοινωνία που να σέβεται και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων στη ζωή, στην εργασία, στη μόρφωση και τον πολιτισμό.

Για την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου
και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μέλη της

Ο Πρόεδρος           Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Στεργίου Ταξιάρχης Σάββας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο