Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ερώτηση του Κώστα Καραγκούνη με θέμα τη λειτουργία του στρατοπέδου στον Άγριλο, ως Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής μεταναστών





Ερώτηση του βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη λειτουργία του στρατόπεδου Ψαρογιάννη στο χωριό Στάνος, ως Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής μεταναστών...




Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφασή σας Κύριε Υπουργέ, στη νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής μεταναστών που δημιουργήθηκε με το Ν3907/11, θα λειτουργήσει ως τέτοια μονάδα και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας το στρατόπεδο Ψαρογιάννη στο χωριό Στάνος, ως Κέντρο Κράτησης.
- Θα πρέπει να γνωρίζετε Κύριε Υπουργέ ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται ως αποθήκη πυρομαχικών οι δε εγκαταστάσεις του είναι πολύ παλιές και βεβαίως ακατάλληλες ώστε να γίνει το συγκεκριμένο κέντρο χώρος υποδοχής ανθρώπινων ψυχών και δη ταλαιπωρημένων λαθρομεταναστών.
- Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ο χώρος ανήκει στην πλειονότητά του στο δήμο Αμφιλοχίας και μόνο μικρό ποσοστό της κυριότητας ανήκει  στο Υπουργείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, δεδομένης της αρνήσεως συναίνεσης σε τέτοια προοπτική από τον ως άνω Δήμο.
- Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η περιοχή ανήκει στη συνθήκη NATURA και βρίσκεται κοντά στη λίμνη Αμβρακία. Στο συγκεκριμένο χώρο ο δήμος Αμφιλοχίας έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό άλλων παρεμβάσεων όπως κέντρο φιλοξενίας, κατασκήνωση και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής του καθεστώτος χρήσεως της συγκεκριμένης έκτασης.
 - Το παλιό στρατόπεδο λοιπόν δεν έχει υποδομές για να γίνει κέντρο υποδοχής μεταναστών και κυρίως δεν ανήκει στην κυριότητα του Υπουργείου. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πώς προχωρήσατε στην συγκεκριμένη απόφαση, με ποια επίσημη ενημέρωση προς τους ενδιαφερομένους, και με ποια πρότερη συνεννόηση με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς τη στιγμή που δεν ανήκει στο Υπουργείο ο χώρος και πάνω απ΄όλα προστατεύεται από Διεθνή συνθήκη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να επιμείνει στη συγκεκριμένη απόφασή του υπό των ως άνω συνθηκών συμβάλλοντας βεβαίως από την άλλη και στην κατ΄ουσία περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής του Βάλτου αλλά και του Ξηρομέρου.

Ο ερωτών Βουλευτής
   Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο