Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Άγριλος: Δεν ρώτησαν κανέναν, σχεδιασμός στο πόδι…

Ποιες οι πρώτες αντιδράσεις για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στο στρατόπεδο κοντά στη Στάνο.

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Τα προβλήματα που έμειναν και κακοφόρμισαν όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόμασταν στη νιρβάνα των δανεικών και της «ευμάρειας», έχουν γίνει τόσο ασφυκτικά που μοιάζει αδύνατο να λυθούν...
 Σε αυτό βοηθά τα μέγιστα ο τρόπος που η κυβέρνηση- πανικόβλητη καθώς είναι από τα οικονομικά- προσπαθεί να τα επιλύσει.

Τελευταίο σήριαλ στο έργο των σπασμωδικών και ανέφικτων λύσεων σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα είναι η «λύση» που προκρίθηκε για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης (=μετανάστευση λάθρα, δηλαδή κρυφά, παράτυπα και όχι μετανάστευση λαθραίων ανθρώπων όπως λέγεται) και περιλαμβάνει, ναι, σωστά μαντέψατε και την Αιτωλοακαρνανία. Η κυβέρνηση με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη πρόθεσή της να υπάρξουν 14 κέντρα υποδοχής και κράτησης παράτυπων μεταναστών σε όλη την Επικράτεια προκειμένου να επιμεριστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει ειδικά στο κέντρο της Αθήνας με την απίστευτη γκετοποίηση και το στοίβαγμα ανθρώπων χωρίς σκοπό και προορισμό.


Η πρόταση λοιπόν που ανάμεσα στα άλλα θέλει κέντρο κράτησης και στο πρώην «στρατόπεδο» Ψαρογιάννη στην περιοχή της Στάνου, μετά το Ρίβιο και την Αμβρακία και στα όρια του δήμου Αμφιλοχίας ανακοινώθηκε μεν, αλλά εν αγνοία όλων των ενδιαφερομένων, δε! Αφήνοντας στη άκρη το κατεπείγον της υπόθεσης που δηλώνει πρεμούρα υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων στην Αθήνα και την έμμεση παραδοχή ότι ένα τόσο γιγάντιο πρόβλημα δεν απασχόλησε κανέναν ποτέ σοβαρά μπορεί κανείς να πει ότι ο πολιτικός κόσμος της περιοχής αλλά και οι εμπλεκόμενοι όχι μόνο δεν ερωτήθηκαν ποτέ αλλά δεν είχαν και καμιά ενημέρωση για τέτοιο ενδεχόμενο. 

Και το χειρότερο είναι πως υπάρχει η υπόνοια ότι η… πρόταση για τον συγκεκριμένο χώρο έγινε και μετά από «δείξιμο» της περιοχής από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο οποίος δεν ήθελε να δει ένα τέτοιο κέντρο κοντά στην Ηγουμενίτσα. Είχε, δε, δηλώσει επίσημα ότι ένα πολύ καλό μέρος για να κρατούνται οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες είναι το συγκεκριμένο «εγκαταλελειμμένο» στρατόπεδο!

Δυσαρέσκεια στους βουλευτές, συνάντηση τη Δευτέρα
Τεράστια εντύπωση προκαλεί ότι οι βουλευτές του νομού δεν είχαν καμιά ενημέρωση όπως φαίνεται και δεν ρωτήθηκαν για τίποτε. Παράλληλα προκύπτει και ένα θέμα μεγάλης δυσαρέσκειας που διαρρέει από τη πλευρά τους για όλους τους χειρισμούς που έχουν υπάρξει μέχρι ώρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας σήμερα το πρωί «έσπασαν» τα τηλέφωνα από όλες τις πλευρές που προσπαθούσαν να ενημερωθούν. 

Ειδικότερα η βουλευτής του νομού κ. Σ. Γιαννακά με την οποία επικοινωνήσαμε μας τόνισε ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση και σε κάθε περίπτωση δεν σκοπεύει να αποδεχτεί τη μεταφορά του προβλήματος της Αθήνας στην περιφέρεια χωρίς κανένας να εξηγεί ποιος είναι ο σχεδιασμός για κάτι τέτοιο. Συγχρόνως μας περιέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις της: «Θα ζητήσω να ενημερωθώ για τα κριτήρια που υπήρξαν για μια τέτοια επιλογή. Συν τοις άλλοις επειδή η περιοχή είναι Natura γνωρίζω ότι χρειάζεται ειδική πρόβλεψη από το Σύνταγμα για να υπάρξει τέτοιου είδους χρήση. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια αντιμετώπιση διασποράς ενός προβλήματος από μένα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και θα αρνηθώ σθεναρά να συμπράξω σε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με την ανυπαρξία κριτηρίων ή σχεδίου που διαπιστώνω».

Παράλληλα οι κυβερνητικοί βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας έχουν ζητήσει συνάντηση για το θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η οποία πιθανότατα θα γίνει την Δευτέρα.Έντονα εξάλλου αντέδρασε και  ο Βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς  που σε ερώτηση του προς τον υπουργό αναφέρει πως το στρατόπεδο είναι ενεργό και στην έκτασή του υπάρχουν κάθε ποιότητας πυρομαχικά,δεν πραγματοποιήθηκε ουδεμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αλλά και με τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη αυτής της απόφασης, ο χώρος ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας, εκ των οποίων τα 206 στρέμματα του στρατοπέδου μόνο τα 1206 τ.μ ανήκουν στο Υπουργείο  και   η περιοχή ανήκει στη συνθήκη Natura, λόγω της θέσης της κοντά στη λίμνη Αμβρακία, και για τον λόγο αυτό στο συγκεκριμένο χώρο ο δήμος Αμφιλοχίας  έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό άλλων παρεμβάσεων. Αναρωτιέται μάλιστα » γιατί δεν ερωτήθηκαν οι Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας  να καταθέσουν την γνώμη τους για την πραγματοποίηση του κέντρου μεταναστών και η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα». 
 
Σχεδιασμός στο πόδι
Αυτό όμως που προκύπτει τελικά είναι ότι όλος ο σχεδιασμός πρέπει να έγινε στο πόδι καθώς το «στρατόπεδο» αυτό α) βρίσκεται σε περιοχή Natura και β) όχι απλά δεν έχει καμιά υποδομή αλλά όπως μας μετέφερε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης είναι ένα σχεδόν ερειπωμένο συγκρότημα αποθηκών από το 1951 που όχι μόνο δεν διαθέτει καμιά υποδομή αλλά και δεν φιλοξένησε ποτέ κανονικό στρατόπεδο, παρά μια αποθήκη πυρομαχικών! 

«Στο παρελθόν εκεί μετά βίας χωρούσαν 10 φαντάροι ή παλιότερα 15 ιδιώτες που όμως το βράδυ μέναν στη γύρω περιοχές» μας δήλωσε ο κ. Κοιμήσης ο οποίος στο θέμα της περιοχής Natura μας δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί καν πως προτάθηκε κάτι τέτοιο δίπλα στην Αμβρακία ενώ μας επεσήμανε και ότι ο χώρος αυτός ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου και αδυνατεί να καταλάβει πως ένας άλλος δημόσιος φορέας θα αναλάβει να κάνει ένα τέτοιο «έργο» σε ιδιόκτητη περιοχή ενός δήμου χωρίς να τον ρωτήσει. Ήδη για σήμερα το μεσημέρι είχε συγκληθεί έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο στην Αμφιλοχία.


Απορίες και άγνοια
Μιλήσαμε και με τον αστυνομικό διευθυντή της Α.Δ. Ακαρνανίας κ. Κολονέλο που μας δήλωσε πλήρη άγνοια: «Ξέρω ότι και σεις. Δεν ερωτηθήκαμε και δεν γνωρίζω κάτι. Σε κάθε περίπτωση περιμένω κι εγώ να μάθω περισσότερα γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί μια εντελώς καινούρια επιχειρησιακή δυνατότητα στην περιοχή»
Τέλος ζητήσαμε και την άποψη του Κώστα Παπακωνσταντίνου Περιφερειακού Συμβούλου με τους Οικολόγους ο οποίος αφού εξεπλάγη από την είδηση μας εξήγησε ότι η όλη διαδικασία της κράτησης είναι πέρα από τη λογική του, αλλά αυτό που τον εκπλήσσει είναι η απίστευτη απαξίωση του προστατευόμενου περιβάλλοντος. «Ότι θέλουμε να κρύψουμε το βάζουμε σε μια προστατευόμενη περιοχή τελικά. Πολύ φοβάμαι ότι θα πρόκειται για ένα στοίβαγμα ανθρώπων και σε μια περιοχή που θα έπρεπε μάλιστα να στηριχτεί. Ειδικά το Ξηρόμερο έχει το έδαφος και τις προϋποθέσεις να γίνει μια Τοσκάνη στην Ελλάδα αλλά να που και πάλι τα σχέδια είναι άλλα» μας δήλωσε.


Συμπερασματικά το όλο εγχείρημα πρόκειται να φέρει μια τεράστια πολιτική κουβέντα και πολιτική κινητοποίηση. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για χώρο κράτησης και όχι για παιδική χαρά ή σημείο συνάντησης. Άνθρωποι υπό απέλαση θα συγκεντρώνονται και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες και από τη Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Αυτό δείχνει το μέγεθος της δύναμης που χρειάζεται κάτι τέτοιο για να φυλαχτεί, όπως και τις υποδομές για τη σίτιση και τη διαμονή αυτών των ανθρώπων, καθώς κάθε κρατούμενος έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται κάπου 590 ευρώ τη μέρα. Σε αντίστοιχα κέντρα στον Έβρο το σύστημα ήταν διάτρητο για χρόνια και οι άνθρωποι που ήταν υπό κράτηση κα απέλαση περιφερόταν στην επικράτεια μέχρι που μπήκαν συρματοπλέγματα και υπήρξαν ειδικές υπηρεσίες φρούρησης. Πρόκειται για κοσμογονική εξέλιξη λοιπόν. 

Όμως, επειδή το Υπουργείο προσπάθησε να θίξει και τη φιλοπατρία των Ελλήνων καλώντας μας να βοηθήσουμε στο μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: Γιατί όλα έγιναν συνοπτικά και εν κρυπτώ; Γιατί σε μέρος που δεν είναι περιοχή εισόδου ή διαφυγής προβλέπεται μόνο αυτό το κέντρο, πλην ίσως ενός ακόμη στη Λακωνία; Και αφού πρέπει να βοηθήσουμε δεν θα έπρεπε να επιλεγεί κάποιος αναπτυγμένος νομός και να αποφευχθούν οι τρεις τέσσερις που βρίσκονται στον πάτο της ποιότητας ζωής; Δεν φαίνεται σα να επιλέχτηκε ένας νομός-αποθήκη ανθρώπων; 
Και-κυρίως- γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αντέδρασε παρά μοιάζει σα να δέχτηκε με ανακούφιση ότι ΔΕΝ επελέγη η Πάτρα για κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο