Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αμφιλοχία: Ομόφωνο όχι στο κέντρο κράτησης μεταναστών

Το ομόφωνο «όχι» του δημοτικού συμβουλίου Αμφιλοχίας για το κέντρο κράτησης μεταναστών ήταν το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι. Αποφασίστηκε παράλληλα η ανάληψη δράσης με πρώτο βήμα τη συνάντηση αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου (με τους βουλευτές και εκπρόσωπο της Περιφέρειας)  με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη  κ. Μ.Όθωνα...


Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ.Κοιμήσης υποστήριξε πως δεν είχε ενημέρωση για το θέμα  και έριξε την ευθύνη και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη που έκανε ενέργειες υπόδειξης του στρατοπέδου της Αμφιλοχίας.

Κριτική δέχθηκε πάντως ο δήμαρχος από την αντιπολίτευση και τον επικεφαλής της Γιάννη Πρεβεζιάνο που αμφισβήτησε τα περί έλλειψης ενημέρωσης και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι σε θέση ο δήμαρχος να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση για το θέμα όταν για παράδειγμα διεκδικεί τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ.

Αναλυτικά η συνεδρίαση είχε ως εξής:
Συνήλθε σήμερα 20/05/2011 στις 2:00 μμ εκτάκτως το Δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχίας με αντικείμενο συζήτησης το θέμα που προέκυψε μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου να καταστεί το παλιό στρατόπεδο (φύλαξης πυρομαχικών) στον Αγριλο Αμφιλοχίας χώρος φύλαξης και διαμονής οικονομικών μεταναστών.
Πρώτα θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να περιγράψω το χώρο της αποθήκευσης πυρομαχικών που είναι το σωστό και όχι στρατόπεδο στην ουσία.
Ο χώρος των αποθηκών πυρομαχικών βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μετά την διασταύρωση για Κατούνα στο δρόμο προς Κατούνα Ξηρομέρου και δέκα χιλιόμετρα περίπου από την Αμφιλοχία.
Δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν το σύνολο αυτών των συνανθρώπων μας .
Μικρά τολ σε κατάσταση κατάρρευσης σπαρμένα στο χώρο του στρατοπέδου όπως επίσης και το κτίριο της Διοίκησης 

Η είσοδος του στρατοπέδου είναι από την πλευρά που περνάει ο δρόμος προς την Κατούνα Ξηρομέρου ενώ η απέναντι του πλευρά καταλήγει στην λίμνη Αμβρακία που προστατεύεται από την συνθήκη Natura που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκηθεί καμιά δραστηριότητα οικοδομικών ή άλλων παρεμβάσεων για την δημιουργία χώρων στέγασης σίτισης και διαμονής μεταναστών
Ο χώρος του στρατοπέδου φυλάσσεται με υποτυπώδη συρμάτινο φράχτη.
Μετά την δημοσίευση της πληροφορίας ότι το υπουργείο επέλεξε μεταξύ άλλων και αυτό το χώρο για την διαμονή των μεταναστών ήταν φυσικό να ξεσηκωθούν όλοι οι Αμφιλοχιώτες όπως επίσης μαθαίνουμε το ίδιο γίνεται και στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας (Βόνιτσα).
Ήταν το θέμα που κυριαρχούσε σήμερα σε όλα τα πηγαδάκια συζητήσεων στην Αμφιλοχία για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια ενέργεια για την περιοχή μας στο βιοτικό επίπεδο και την κατακόρυφη υποβάθμιση της περιοχής μας.
Δεν θα αναφερθώ αυτή τη στιγμή σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής που γεννιούνται με την εγκατάσταση αυτή ίσως σε επόμενο άρθρο μιλήσουμε εκτενέστερα

-Στο χώρο του Δημαρχείου παραβρέθηκαν όλοι οι φορείς τις πόλης προκειμένου να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
-Το λόγο πήρε πρώτος ο Κος Κοιμήσης ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία αυτού του χώρου όπως επίσης ανέλυσε και το status kwo της σημερινής κατάστασης του χώρου.
-Καταρχάς τόνισε ότι χώρος του στρατοπέδου είναι ιδιοκτησίας στην συντριπτική του πλειοψηφία του Δήμου Αμφιλοχίας.
-Ανέφερε πως δεν ήταν γνώστης αυτής της απόφασης όπως επίσης και όλοι οι Βουλευτές του Νομού.
-Τόνισε ότι αυτή η απόφαση του υπουργείου δεν τον βρίσκει σύμφωνο γιατί το στρατόπεδο αυτό δεν πληρεί τις προυποθέσεις φιλοξενίας των μεταναστών.
-Ανέφερε πώς έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό την Δευτέρα 23/05/2011 στις 03:00μμ στο υπουργείο με την συμμετοχή όλων των βουλευτών του Νομού και με αντιπροσωπεία από το Δήμο Αμφιλοχίας που θα απαρτίζεται από τον Δήμαρχο Κο Κοιμήση, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κο Βασίλα, τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Κο Πρεβεζιάνο και τον επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης Κο Γιαννακάκη.

Το λόγο στην συνέχεια πήρε ο Κος Πρεβεζιάνος ο οποίος αμφισβήτησε την έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης για το θέμα του Κου Κοιμήση αλλά τόνισε ότι συντάσσεται και θα εργαστεί στο πλευρό του Δημάρχου στηρίζοντας όλες του τις ενέργειες για την ακύρωση αυτής της απόφασης του υπουργείου .
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε στο λόγο του και ο Κος Γιαννακάκης μιλώντας στην συνέχεια.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις φορέων της πόλης που δήλωσαν έντονα την αντίθεση τους στην δημιουργία κέντρου διαμονής μεταναστών στον Αγριλο Αμφιλοχίας.
Μετά την συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό και τα αποτελέσματα αυτής θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες και κινητοποιήσεις στη πόλη της Αμφιλοχίας με κλείσιμο του δρόμου Αγρινίου Αμφιλοχίας και άλλες.
Αυτά περιληπτικά υπόθηκαν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας.
Με το ομόφωνο ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας στη δημιουργία κέντρου διαμονής μεταναστών στην Αμφιλοχία η επιτροπή θα ταξιδέψει την Δευτέρα στη Αθήνα για την συνάντηση με τον υπουργό για να του εκθέσει τους βάσιμους λόγους που δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή του την απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο