Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αρχισε η επιχείρηση στη Λιβύη

Γαλλικά αεροσκάφη άρχισαν την επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Λιβύη, παρεμποδίζοντας τις επιθέσεις τους κατά των εξεγερμένων της Βεγγάζης, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Περίπου μια ώρα νωρίτερα, γαλλικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές αποστολές» πάνω από τη Λιβύη - περίπου στις 4.15 το απόγευμα - ενώ στο Παρίσι, σε συμφωνία για άμεση και επείγουσα ανάληψη στρατιωτικής δράσης...

 κατέληγαν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την «ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επιβολή της ζώνης εναέριου αποκλεισμού», ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πως η ανάληψη δράσης «πρέπει να είναι επείγουσα».

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο γαλλικές στρατιωτικές πηγές μετέδιδε την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων στις 4:15 ώρα Ελλάδας - γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εκδήλωση της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λιβύης είναι θέμα ωρών.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters, μετέδιδε ότι η στρατιωτική δράση κατά Καντάφι αναμένεται να εκδηλωθεί νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ίσως και στις 4 ή 5, ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την λήξη της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της συνόδου του Παρισιού, είχε μεταδώσει χαρακτηριστικά ότι εισβολή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη, παρά την αναγγελία της κατάπαυσης πυρός από τον υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουν αυξήσει την πίεση στους ηγέτες που συνεδριάζουν στο Παρίσι, καθώς μάλιστα οι βομβαρδισμοί στην εξεγερμένη πόλη συνεχίζονται και οι νεκροί έχουν πλέον ξεπεράσει τους 26.

Πριν την έναρξη της συνόδου στο Παρίσι, περίπου στις 3.30 ώρα Ελλάδας, κατ' ιδίαν είχαν συναντηθεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Στη συνέχεια, άρχισε η συνεδρίαση με τους εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης, των ηγετών του Αραβικού Κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα πλήγματα μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και γύρω στις τέσσερις ή πέντε η ώρα το απόγευμα [ώρα Ελλάδας]», δήλωνε χαρακτηριστικά πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι η επιδρομή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη έχει αυξήσει την πίεση για άμεση δράση.

Γ. Παπανδρέου: να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές

«Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος παπανδρέου, μετά το πέρας της Συνόδου για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Παρίσι.

«Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και η εκεχειρία, αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι'αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μπερλουσκόνι: μόνο βάσεις προς το παρόν

«Η Ιταλία προς το παρόν προσφέρει μόνον τις βάσεις της για τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, αλλά πιθανόν να λάβει μέρος και σε αεροπορικές επιδρομές εάν αυτό χρειαστεί», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαψεύδοντας ουσιαστικά την είδηση που είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ότι ιταλικά αεροσκάφη είχαν ήδη αρχίσει αναγνωριστικές αποστολές στον εναέριο χώρο της Λιβύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο