Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Παιχνίδια πολέμου στην αυλή μας!

Τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ θα απογειώνονται από τη βάση του Ακτίου. Με τις βάσεις του Ακτίου και της Σούδας, καθώς και με μία φρεγάτα, τέσσερα F-16, ένα ιπτάμενο ραντάρ και δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, θα συνδράμει η Ελλάδα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ.

 

Οπως αποφασίστηκε χθες το πρωί, σε έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Ι. Γιάγκου, η όποια συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι καθαρά σε θέματα διοικητικής μέριμνας...


 και υποστήριξης των συμμαχικών δυνάμεων, που καταφθάνουν ήδη στη Μεσόγειο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει ως κέντρο ανεφοδιασμού και υποστήριξης τη βάση της Σούδας.

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ, όπως τονίστηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στη σύσκεψη, προβλέπει: Σε πρώτη φάση, υπερπτήσεις αεροσκαφών AWAKS και KC 135, για να καταγράψουν μία προς μία όλες τις βάσεις και έναν προς έναν τους στόχους αεράμυνας της Λιβύης.

Σε δεύτερο στάδιο, τα ιπτάμενα ραντάρ θα «τυφλώνουν» τα λιβυκά ραντάρ και τις επικοινωνίες της Λιβύης, έτσι ώστε ανέπαφα τα συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη Λιβύη, δημιουργώντας την εναέρια ζώνη αποκλεισμού της Λιβύης.

Δηλαδή, θα αναχαιτίζουν κάθε μαχητικό αεροσκάφος του καθεστώτος Καντάφι που θα προσπαθεί να απογειωθεί από αεροδρόμιο της Λιβύης. Στη συμμαχική δύναμη του αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης θα συμμετάσχουν και τέσσερα ελληνικά F-16.

Τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ θα απογειώνονται από τη βάση του Ακτίου. Επίσης στις αποστολές εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή του Λιβυκού Πελάγους θα συμμετάσχει και ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

Στο μεταξύ, ανοιχτά της Λιβύης θα βρίσκονται δύο αεροπλανοφόρα, ένα αμερικανικό και ένα γαλλικό, που θα συνοδεύονται από πλοία επιφανείας (φρεγάτες και αντιτορπιλικά) και υποβρύχια. Στον στόλο των συμμαχικών πλοίων επιφανείας θα συμμετάσχει και μία ελληνική φρεγάτα. Ηδη ανοιχτά του Λιβυκού Πελάγους περιπολούν εναλλάξ οι φρεγάτες «Λήμνος» και «Θεμιστοκλής». Στις φρεγάτες θα υπάρχουν και δύο ελληνικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο