Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών»


Η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σοφία Γιαννακά μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την «Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής και την στελέχωση του Υπουργείου Οικονομικών»





Στην ομιλία της η Βουλευτής Αιτ/νιας τόνισε, ότι εάν δεν καταφέρουμε όλοι μαζί, όχι μόνο όλα τα κόμματα, αλλά ως κοινωνία συνολικά, να μεταβούμε από την παραοικονομία στην κοινωνική ευθύνη, από το προσωπικό συμφέρον στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, τότε θα έχουμε αποτύχει συνολικά. Η Βουλευτής επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και στην Ολομέλεια, η κριτική που ασκήθηκε για το νομοσχέδιο από το σύνολο της αντιπολίτευσης ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Πόσο μάλλον που το φαινόμενο της φοροδιαφυγής ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο έκδηλο τρόπο την κακή λειτουργία και ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης, προσθέτοντας:
«Η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η ανοχή του συστήματος, οι πολύχρονες και ατέρμονες διαδικασίες εκδίκασης των φορολογικών διαφορών, αποτελούν εχθρούς για το σύστημα οι οποίοι εξέθρεψαν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Αυτοί είναι η εχθροί μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αυτούς πολεμούμε. Αντί να κάνουμε μία  μικροκομματική συζήτηση στη Βουλή, επί αυτής της ουσίας θα έπρεπε να συζητάμε. Με το παρόν σχέδιο νόμου, λοιπόν, φιλοδοξούμε,  οι στρεβλώσεις αυτές του συστήματος να πάψουν να υπάρχουν.»
Παράλληλα άσκησε κριτική στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεν προήλθε από παρθενογένεση και συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατά ουσία διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.      
«Τα 15 δισ. ευρώ που υπολογίζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, ο φόρος που δεν καταβάλλεται από τα φοροδιαφεύγοντα εισοδήματα και από τον Φ.Π.Α., αποτελεί ένα ασύλητο ποσό που θα μπορούσε να προστεθεί στα δημόσια ταμεία», επισήμανε η κα Γιαννακά, προσθέτοντας ότι εάν η χώρα εξασφάλιζε σε ετήσια βάση το ποσό αυτό, τότε θα πετυχαίναμε σχεδόν το μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2014. Συνεχίζοντας στην ομιλία της, η Βουλευτής, ξεκαθάρισε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται το αναστήλωση εκ βάθρων των ελεγκτικών μηχανισμών, με την ανανέωση του δυναμικού τους με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια. Επίσης πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται μία ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με έναν και μόνο νόμο, αλλά χρειάζεται πολλαπλές παρεμβάσεις.
Τέλος η κα Γιαννακά αναφέρθηκε στις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου των Αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι ελήφθησαν σημαντικές και ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι χάρη των θυσιών των Ελλήνων πολιτών και την διαπραγματευτική ικανότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού, καταφέραμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια Ελλάδα που θα υπάρχει διαφάνεια, ευνομία, δικαιοσύνη, αλλά και ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο