Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Έφυγε» και ο μεγάλος κλαρινίστας Βαγγέλης Κοκκώνης

O γνωστός κλαρινίστας, ένας από τους καλύτερους και εξαίρετους μουσικούς του τόπου μας, ο Βαγγέλης Κοκκώνης, πέρασε πια στην ιστορία.

Προχθές το πρωί 24-2-2011, έφυγε από τη ζωή ένας αυθεντικός παραδοσιακός μουσικός, ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της παλιάς γενιάς των Αιτωλοακαρνάνων μουσικών, ένας άνθρωπος που ήταν «άρχοντας» στο πατάρι. Από εμάς τους Ξηρομερίτες που γλεντήσαμε, που παντρευτήκαμε, που χορέψαμε, με το κλαρίνο σου, αλλά και με τα μερακλίδικα τραγούδια σου ... ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!


Μετά τον θάνατο του Γιάννη Βασιλόπουλου άλλος ένας μεγάλος Αγρινιώτης κλαρινίστας, ο Βαγγέλης Κοκκώνης, άφησε την τελευταία του πνοή, στο Γενικό Κρατικό μετά από έναν μήνα νοσηλείας.

Ο Βαγγέλης Κοκκώνης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ήταν γιος του παλιού κλαρινίστα Δημήτρη Κοκκώνη. Έπαιξε κλαρίνο επαγγελματικά από τα παιδικά του χρόνια και ξεκίνησε στα πανηγύρια της περιοχής του.

Γύρω στο 1965 τον άκουσε ο αείμνηστος Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος είχε τρομερό αυτί και τον πρότεινε του Σκαφίδα (που ήταν φίλοι) να τον φέρει στην Αθήνα στο μαγαζί που διατηρούσε στον Άγιο Παύλο, γιατί θα εξελισσόταν σε μεγάλο κλαρίνο.

Πράγματι, πείστηκε ο Σκαφίδας και άρχισε συνεργασία με τον Βαγγέλη Κοκκώνη στα πανηγύρια και μετά στο κέντρο. Στου Σκαφίδα κάθισε πάνω από δέκα συνεχή χρόνια, μέχρι που έκλεισε πια το κέντρο. Το όνομά του έγινε αμέσως γνωστό και σε λίγα χρόνια ο Κοκκώνης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των επώνυμων κλαρίνων. Από τη δισκογραφία του Σκαφίδα δεν έλειψε ποτέ, πρέπει να του'χει παίξει τουλάχιστον 100 τραγούδια.

Σε όλη τη συνεργασία του με το Σκαφίδα έπαιξε με τον Γιώργο Κόρο και τον Κώστα Σούκα (κιθάρα). Ο Κοκκώνης δεν ήταν κλασικό παραδοσιακό κλαρίνο, όπως π.χ. ο Πέτρο-Λούκας. Ήταν σύγχρονος, με άφθαστο ρεπερτόριο και είχε φανατικούς οπαδούς. Μπορεί να σταθεί οπουδήποτε, αλλά στο Ξηρομέρο είχε μοναδική πέραση. Εκτός από τον Σκαφίδα, έχει γραμμοφωνήσει με τον Χρήστου Φωτίου, τη Σοφία Βόττα, τη Φυλιώ Πυργάκη, τη Βαγγελιώ Χρηστιά, τον Θανάση Βόττα κ.α.

Σε κέντρα και πανηγύρια είχε δουλέψει με όλους ανεξαιρέτως. Αξίζει να σημειωθεί ότι μουσικοί είναι και οι δύο γιοι του Κοκκώνη. Ο Θύμιος παίζει αρμόνιο και ο Παναγιώτης κιθάρα-αρμόνιο.

Πολλοί από εμάς έχουν διασκεδάσει μαζί του και του οφείλουμε ένα ύστατο χαιρετισμό.

Καλό ταξίδι…

Πρώτη πηγή: http://www.agriniopress.gr/
πηγή: prassia-eyrytanias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο