Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να στηριχθεί Πολιτιστικά και Αρχαιολογικά η Αιτωλοακαρνανία.»


Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με την απουσία των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μουσείων του νομού Αιτωλοακαρνανίας από το πρόσφατα εξαγγελθέν πρόγραμμα αναβάθμισης υπηρεσιών και υποδομών που αφορά 176 Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία σε όλη την Επικράτεια.


Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητά να στηριχτεί πολιτιστικά και αρχαιολογικά ο Νομός Αιτ/νίας μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και προστασίας των Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων του Νομού, μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλους πόρους.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Με βάση το πρόσφατα εξαγγελθέν Πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους Αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, προβλέπονται παρεμβάσεις αναβάθμισης ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τις βασικές και επιθυμητές υπηρεσίες.
Από τα 176 έργα που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα, κανένα δεν αφορά τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, παρότι ο Νομός  διαθέτει πολλούς Αρχαιολογικούς χώρους – δυστυχώς τους περισσότερους αναξιοποίητους και παραμελημένους - όπως τα επτά (7) Αρχαία Θέατρα, Μουσεία απαρχαιωμένα και εγκαταλελειμμένα, αλλά και ανασκαφές και ευρήματα από την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων.
Η αιτιολογία για την απουσία των χώρων και των Μουσείων του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά χώρους που η είσοδος γίνεται με εισιτήριο. Όμως ένας τέτοιος διαχωρισμός δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και υποβαθμίζει περαιτέρω του χώρους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες παρέμβασης. Γι’αυτό είναι αναγκαίο τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι του νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων) να ενταχθούν με προτεραιότητα σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Επειδή η απουσία έργων του Προγράμματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ενώ οι άλλοι δύο Νομοί της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) συμμετέχουν, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη συνεχίζοντας και συντηρώντας την υποβάθμιση του Νομού Αιτ/νίας όσον αφορά την ανάδειξη και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διαθέτει, παρότι αυτή αποτελεί συγκριτικό αλλά αναξιοποίητο πλεονέκτημα για την περιοχή.
Επειδή ο Πολιτισμός και κατ’επέκταση ο Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  • Ποιες παρεμβάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και προστασίας σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων (Νομός Αιτ/νίας) σχεδιάζονται να γίνουν και πότε;
  • Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να ενταχθούν Αρχαιολογικοί Χώροι,Μουσεία και Μνημεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είτε από άλλους πόρους;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο