Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εξαγγελία Χρυσοχοίδη για Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στην Δυτική Ελλάδα

Την υπογραφή Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα, δηλαδή ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη, εξήγγειλε σήμερα από την Πάτρα ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατά την ομιλία του στους βουλευτές και Δημάρχους της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου...

Ο κ. Χρυσοχοίδης ζήτησε από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταγράψουν όλα τα ώριμα ή υπό ωρίμανση έργα ώστε, υπό τον συντονισμό της αιρετής Περιφέρειας, να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησης τους και πρόσθεσε ότι για την καλύτερη ετοιμότητα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών προχωρά άμεσα στη συγκρότηση «ομάδας κρούσης» στο Υπουργείο, ειδικά για την Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός εξήγγειλε την εκπόνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Δυτική Ελλάδα, πρωτοβουλία που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε λεπτό, ούτε ευρώ», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, προσθέτοντας ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη δεν οδήγησαν στην σύγκλιση. «Πρέπει να κάνουμε στροφή στην παραγωγή και στην προστιθέμενη αξία των επενδύσεων μας», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί και θα δοθεί βάρος «σε ιδιωτικές επενδύσεις με ανταγωνιστικότητα και βασισμένες στην υγιή επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι στόχος του Υπουργείου είναι κατά το 2011 να απορροφηθεί ποσό 5,2 έως 5,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ, διπλάσιο δηλαδή από αυτό που απορροφήθηκε το 2010 και για τον λόγο αυτό κάλεσε την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταθέσει τις προτάσεις και δράσεις της, ενώ συμφώνησε με την πρόταση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και προσαρμογής του στο σήμερα.

Προλογίζοντας τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε και να εντοπίσουμε όλα τα ώριμα έργα του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ, να επιλέξουμε ανταποδοτικά έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ καθώς και τα επείγοντα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υπογραμμίζω ότι όλες αυτές οι κινήσεις και οι επιλογές μας πρέπει να ‘συνεργάζονται’ μεταξύ τους προκειμένου να έχουν συμπληρωματικότητα και να υπηρετούν τον ίδιο τελικό στόχο που είναι η ανάπτυξη του τόπου μας και η ευημερία των κατοίκων του».

«Όλα αυτά», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας, «πρέπει να βασιστούν πάνω σε μια δική μας στρατηγική ανάπτυξης, πάνω σε ένα συνολικό σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα, σχέδιο για το οποίο θα δεσμευτούμε απέναντι στους πολίτες, απέναντι στις υπηρεσίες μας και απέναντι στους παραγωγικούς φορείς. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι εδώ βρίσκεται ένας πραγματικός και σκληρός μονόδρομος. Σήμερα δεν έχουμε τα περιθώρια του παρελθόντος και το να βάλουμε μπροστά τη διαδικασία της περιφερειακής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για τον τόπο και για την πατρίδα μας».

Και κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Κατσιφάρας τόνισε: «Πρέπει να θυμόμαστε συνέχεια μια μεγάλη αλήθεια. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται οι άνθρωποι. Η ανάπτυξη για την οποία μιλάμε και την οποία επιδιώκουμε δεν είναι ουδέτερη, έχει ταυτότητα και προσδιορισμό. Διεκδικούμε την ανάπτυξη για τον τόπο μας, κατανοούμε πλήρως το ρόλο της ανταγωνιστικότητας για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις μας, τη σημασία της καινοτομίας. Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μιλάμε για ανάπτυξη που θα σπαταλά αλόγιστα τους παραγωγικούς πόρους και θα ρυπαίνει το περιβάλλον. Δεν μιλάμε για ανάπτυξη που θα βασίζεται στην συμπίεση των αμοιβών της εργασίας και στην ανεργία. Μιλάμε, απεναντίας, για ένα μοντέλο ανάπτυξης που τα οφέλη της θα διαχέονται σε όλη την κοινωνία, με υγιή επιχειρηματικότητα, με ευκαιρίες απασχόλησης, με κοινωνική αλληλεγγύη και με σεβασμό στο περιβάλλον. Μόνο έτσι και μόνο τότε θα έχει νόημα ο αγώνας μας και θα έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές μας».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Στη συνέχεια, ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος τριών και πλέον ωρών με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την αναθέρμανση της ανάπτυξης, ξεκινώντας από το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ).

«Πρώτο ζήτημα αποτελεί ασφαλώς η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης. Και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση αυτή πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην ίδρυση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που αποτελεί και την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ. Τι κάνουμε με το ΕΤΕΑΝ; Δίνουμε μέσα από τις Τράπεζες φτηνά, γρήγορα και στοχευμένα δάνεια στις επιχειρήσεις μας, χωρίς να ξοδεύουμε αλόγιστα πόρους αριστερά και δεξιά».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». «Από 1 Φεβρουαρίου ξεκινά το Πρόγραμμα ‘Εξοικονόμηση κατ’ οίκον’, με το οποίο διαθέτουμε μαζί με τις Τράπεζες ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στους πολίτες υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων δανείων με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Και πρόσθεσε: «Από 1 Φεβρουαρίου ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ απ’ το ταμείο JEREMIE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη. Ακόμη, μέσα στο Φεβρουάριο ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις Τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα:

- «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ
- «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.
- Μέσω πάλι του JEREMIE 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια καθώς και 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης

Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 1,6 δις ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που θα διοχετευθεί στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του χρόνου μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες».

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο δημόσιος τομέας οφείλει να περάσει σε μια ανώτερη και πιο αποτελεσματική διάρθρωση και ποιότητα των υπηρεσιών του, να επιμεληθεί για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, για το στρατηγικό σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης και να φροντίσει για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να είναι διαθέσιμα και πάντα με όρους διαφάνειας και ανάπτυξης. Σ’ αυτούς τους τομείς, εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο νέο περιβάλλον της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Και πρόσθεσε: «Όμως τα επόμενα κρίσιμα βήματα ανήκουν σε εσάς που είστε οι φυσικοί εταίροι στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι θα βαδίσουμε μαζί και θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Εξάλλου το στοίχημα είναι κοινό. Δεν μπορεί να μαραζώνουν οι παραγωγικές τάξεις και να προκόβει ο δημόσιος τομέας, ούτε μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη ερήμην του δημόσιου τομέα. Κι ακόμα δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε κι άλλο τη Δυτική Ελλάδα σε ρόλο εθνικού ουραγού κι αυτήν την πορεία προς την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας, σας καλώ να τη διανύσουμε μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο